[]

1km koşmakla 1km yürüme farkı...

www.eksisozluk.com

şu arkadaş:

" 1 km koşmak 1 km yürümekten daha çok kalori yaktırır: argüman olarak "çünkü hissediyosun, terliyosun, kalbin daha çok atıyor" gibi şeyler de sunulur. efendim 18. yüzyıldan beri bilinen bir fizik yasası vardır ki fiziğin temelini oluşturur: iş=enerji=kuvvet*yol. aynı mesafede(yol) insanın ağırlığı (yani kuvvet) değişmediği için, eğer bu durum doğru olsaydı şu ana kadar piyasaya çıkan tüm fizik kitaplarını yırtıp artmamız gerekirdi."

a söyleyin de net hata yapıyor. fizik kitabı ayrı biyoloji kitabı ayrı.

1km koşmak 1km yürümek çok çok farklıdır.

hatta bırak insan vücudunu eski broadwaylerde:

90 la giderken 6lt harcardı
120ile giderken 12lit harcardı. hız yuzde 30 ancak artmıs ama yakıt 2 katına cıkmıs.

vucut da enayı fızık kurallarına degıl kendı ıhtıyaclarına tabıdır. cok karmasık yapılar vardır. yapılan sporun gücüdür yogunludur vs vs hepsi ayrıdır. ona bakarsan çıkar birisi:

"abi ya nasıl beslendiğinin önemi yok, fizik kuralı var 2000kalori al da nasıl alırsan al" der. öyle değil işte.

senelerdir anlatılıyor bunlar, allah aşkına 2 google araması ile bile bulunabilir.

1km koşmak 1 km yürümek yağ yakmak vs vs ile ilgili 1trilyon tartışma var ama 1000 yıldır kimse "1km yürümekle 1km koşmak eşittir" dememişti, bunu da gördük.

gerçi başlıkta bir sürü küşü yazmış da...

kendisine mesaj atarsanız sevinirim.

edit: www.eksisozluk.com bunda da hata var. 100 metre koşusucu elbette asla 101 metre koşmuyor değil ama adam anaerobik - patlayıcı adam. kalkıp da saatlerce koşmuyor.

 
Aslinda fizik de aynidir. kuvvet ve zaman degismiyor da yol degisiyor.
Sahsen kosarken kutlemi yerden 5 cm kadar ziplata ziplata ilerliyorum. Yururken agirlik merkezim 80 cm de ise kosarken bir 80 bir 85 oluyor.
Yercekimine dik yol ayni da paralede fark var, hatta kuvvet vektörel olarak da degisir zaten, hatta bacaklarimi hic kipirdatmadan yuruyen bantin beni 100 m goturmesi ile benim ayaklarimi kaldirarak yurumem de farklidir.
  • uyuyanadam  (31.03.12 23:17:04) 
hatta oldu olacak ip atlamak sifirdir da deseymis bari, adam tek boyutlu dunyada yasiyor.


  • uyuyanadam  (31.03.12 23:18:31) 
ama canlı bedenınde ısler fızıkle yurumez.

adamın kafasına 5kg luk dumbell ıle vurdum 5 dk bası döndü

20kg ıle vursam 20kg döner dıyemezsın. adamın beynı akar.

ıcler dıslar carpımı degıl bu.

ve dahası: ortalama bır bodycının de antremanı 400 kalorı. 1.5 saat yurumek demek. o zaman adam yurusun daha iyi.

ve tum bu kalorı harcama hesapları fızık kurallarına gore yapılıyor hata orda. canlıda yapmak lazım.

ve verdıgım reno 9 ornegı..

fizik kuvvet olarak harcanan enerjı AYNIDIR ama canlının buna verdıgı tepkı FARKLIDIR.

osmannın vucut sıcaklıgı 37 derece, 2000 kalorı harcıyor.

osmanın vucudu yuzde 10 ısınsa, 2200 kalorı HARCAMIYOR. adam ölüyor.

egzersizin zamanı süresi şiddeti ile kalori kaynakları farklıdır. bunların verımı farklıdır. bir de epoc var zaten ayrı.

yani lineer cızgı, duz mantık degıl.

ve hayvanlar gıbı 1km kosmak ıle tıngır tıngır yurumek cok farklıdır cunku kalorı harcama cetvellerı canlı uzerınde DEGIL kalorımetre ıle, kagıt kalem uzerınde olculuyor, hatalı.
  • truvaiti  (31.03.12 23:23:24) 
ya da kalp rıtmı. adam yatakta hareketsız yatarken 100 atıyor kalbı. en agır sporda 150 atıyor. kalp atısı 1.5 katına cıktı ama enerjı harcaması kac katına cıktı?

yani sadece bır degıskenı ele alıp yorumlamak olmaz.
  • truvaiti  (31.03.12 23:25:22) 
bu fitness sektörünün sıçışı burada işte.

10km mesafe kat etmek 100kg luk adama 1000 kalori harcatır.

1 saatte, 10km hızla yaparken saatte 1000 kalori
10 saatte, 1km hızla yaparken saatte 100 kalori harcarsın diye içler dışlar çarpımı yapıyorlar, HATANIN NEDENİ BU İŞTE.
  • truvaiti  (31.03.12 23:29:20) 
Dogru, ben de sunu diyorum: adamin dedikleri basit fizige gore mevzunun aciklandigini varsaysak dahi yanlis.
Fizik kuvvet olarak harcanan enerjı de AYNI DEGILDIR de canlının buna verdıgı tepkı zaten BAMBASKADIR.
Entryyi simdi inceledim de sabah yenen elma ile aksamin ayni olmasi vb,.. Vucut hormonlar acayip karisik organizmanin isleyisi hakkinda sifir bilgisi oldugu ortada da, dunyanin konustugu tartistigi karisik bir konuya elestiriyi basit newton fizigi tek formul ile yaparken bile yanlis iste.
Zaten gercek hayatta lineer degisen sey yoktur neredeyse, lineere yakinsayan bile yoktur hatta. Neredeyse hicbir sey basit 1. Derece tek degiskenli denklemlerle zaten aciklanamaz. Durum bu.
  • uyuyanadam  (31.03.12 23:41:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.