[]

Kameranın Denizi Mavi Görmesi

(bkz: #389083) denizin veya gökyüzünün renginin aslında mavi olmadığını, yansıma açısından dolayı öyle göründüğünü biliriz ya. bu yanılsama bizim gözümüzden kaynaklanıyorsa, kameralar da niye aynı bizim gözümüz gibi görüyor? ya da kamera yine normal görüyor da biz gene onu yanlış mı algılıyoruz?




 
ayna duşun mavi bir duvarın karşısında..


  • ibomiu  (30.03.12 17:58:21) 
e kameraya, fotoğrafa bakan de senin gözün? bir de köpeklere sormak lazım.


  • jangara  (30.03.12 17:59:38) 
yok ibo senin cevabın bence mantıklı değil. köpeklere sormak lazım evet bir de :) ama en doğru cevabı sanırım görüntü işlemeyle alırız?


  • lamneth  (30.03.12 18:05:22) 
kamera, senin gözün ne görüyorsa onu görüntülemek için tasarlanmış bir cihaz.

eğer gözüne gelen ışınlar mavi spektrumdaysa, kameraya gelen de mavi olacak. kamera senin gözün ne görüyorsa aynısını üretecek tabi ki.

yoksa kırmızı veya beyaz ışık geliyor da biz açıdan dolayı mavi görüyoruz diye bir şey yok.
  • nop  (30.03.12 18:47:30) 
"denizin veya gökyüzünün renginin aslında mavi olmadığını,(yansıma) açısından dolayı öyle göründüğünü biliriz ya. bu (yanılsama) bizim gözümüzden kaynaklanıyorsa..."

yansımayı almış yanılsama yapmışsın. anlayamaman bundan. suyun rengi yok. baktığın açıdan gökyüzünü yansıttığı için suyun yani denizin rengi mavi görünür. tabi gökyüzünün rengi de yok. onun mavi görünmesinin sebebi dersen iş güneşten gelen ışığın içindeki ana renklerden kırmızı ve yeşilin atmosferde kırılıp mavinin daha az kırılıp ortada kalması gibi fizyolojik tanımlara kadar gider.
son kısımda kameralar bizim gördüğümüzden daha yanılsamalı görür. ama senin sorduğunun cevabı kameralar da bizim gibi mavi görüyorlar.
  • ilkinci  (30.03.12 20:05:14 ~ 20:06:28) 
@ilkinci: deniz/okyanus/su rengi konusunda sudaki canlıların(algler, yosunlar vs.) da katkısını unutmayalım ama.


  • jangara  (30.03.12 20:38:40) 
jangaranın da dediği gibi suya renk veren maddeler de olabilir. benim bahsettiklerimin temel neden olduğunu düşünelim. yoksa marmara denizi mevsimin belli dönemlerinde yukarıdan bakıldığında yemyeşil görünür. bunun sebebi bazı mevsimlerde denizdeki plankton sayısının artmasıdır. bunlar da başka konular. hafif gider yaptım :)


  • ilkinci  (30.03.12 20:49:16) 
yani son olarak işin özü ışığın kırılması ve spektrumda mavi bölgenin kalması. aslında yansıma açısıyla değil kırılma açısıyla ilgili?

yani tamamen ışık spektrumundan kaynaklanıyor?

öyleyse kameranın mavi görmesi gerekir tabi. ama şu da var mesela çok sık yan yana mavi ve sarı noktalar döşense, belli bi mesafeden sonra insan gözü o görüntünün mavi ve sarı noktalardan oluştuğunu görmez alanı tamamen yeşil görür ya. ama kamerada böyle bir şey söz konusu değildir. yani benim sormak istediğim buna benziyordu aslında denizin veya gökyüzünün mavi görünmesiyle alakalı.
  • lamneth  (30.03.12 22:40:02) 
sevgili lamneth (çok tiyatral bi ismin var da:) denizin mavi görünmesiyle yan yana yeşil ve mavinin uzaktan sarı görülmesi farklı konular. birisinde uzun mesafeler nedeniyle ışık kırılır (DENİZ- GÖKYÜZÜ), diğerinde uzak mesafe nedeniyle göz detaylı göremez ve iki renk bilgisini birleştirir ve ortaya ışıkların karışımından yeni bir renk çıkar. (bu işin fizyolojisini tam olarak hakim değilim ama sanırım bunun gibi birşey.)


  • ilkinci  (31.03.12 04:01:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.