[]

İnsanlar niye bi teşekkür etmekten aciz?

Bugün Mecidiyeköy'den otobüse bindim. Eski Kanald binasının olduğu yerin ordaki duraklardan işte. 122B'ye.. Otobüse bindim. Önümde 60 yaşlarında bi kadın vardı kart bastı kartta bakiye olmadığı için dırıdıt dırıdıt öttü. Kadın anlamadı bastı sandı tam yürücek. Şoför "Abla kart bitmiş" dedi. Kadın da "Eee napıcaz peki" dedi. Ben de o sırada kendi kartımı basmıştım kendim için. "Ben sizin yerinize basabilirim isterseniz" dedim bütün sevimliliğimle ve bastım. Ama kadın hiç bi tepki vermedi. Teşekkür bile etmedi. Sanki ben görünmez ve duyulmaz bi varlıkmışım gibi davrandı ve döndü kıçını gitti. Elimde kartla orda öylece kalakaldım. Hani parasında değilim giden 3.50 tl ama en azından yarım ağızla da olsa bi insan teşekkür etmez mi yaa? Keşke o kadının yerine basıcağıma yanlışlıkla 2 kez bassaydım da o kartı havaya gitseydi ona gitmeseydi. İnsanı iyilikten soğutuyolar. İnsanlar niye bi teşekkür etmekten aciz oldular böyle?




 
turkiye'de halkin %85'i ayi iken sen neyin tesekkurunu bekliyorsun? hal boyle olunca asil senin kart basman ayip olmus.


  • no christ requiress  (29.03.12 17:00:40) 
biz ne bilelim gidip kadina soraydin ya?


  • mayeskuel  (29.03.12 17:01:10) 
üstüne keriz damgasıda yemişsindir.


  • xxfastboy  (29.03.12 17:02:08) 
insanlar ayı, bunun dışında, doğru bir davranış olmasa da, yurtdışında öğrendiğim "bireysellik" kafasında yaşıyorum, hayatımdan mutluyum.

Başkasının başına gelen (sevdiğim biri, ailem hariç) zerre umrumda olmaz, çünkü bilirim ki aynı durum benim başıma gelse kimse iplemez. Bu yüzden başkasına yardım etmeyi düşünmem, otobüslerde centilmeni oynamam, kimseyi iplemem.

Aksi durumda, sen nazik oluyorsun ve karşılık bekliyorsun otomatik olarak, karşılık da bir tebessüm oluyor, sonuçta yaptığın şeyin doğru olduğuna inanıyorsu ve bir onay bekliyorsun, karşıdan beklediğin yanıt gelmeyince de içine dert oluyor.

O yüzden, akbili bitene, ayakta kalana (yaşlısı, sakatı, hamilesi hariç), otobüsün altında kalana dokunmam, umrumda olmaz.

Şimdi birisi çıkıp, toplum duyarsızlaşıyor falan diyecek ama bütün avrupa bu kafada zaten, insanlar bireysel yaşıyor. Başkalarına yardım ettik de ne faydasını gördük?

Ondan dolayı koy götüne gitsin, sana ders olur, bir daha başkasına yardım etmezsin enayi gibi
  • bonjurkes  (29.03.12 17:05:51) 
o kadar farklı nedeni olabilir ki,
ne zaman böyle bir şeyle karşılassam,aklıma
cyrano de bergerac'in burun tiradı gelir, andywarholwindow.blogspot.com
demek istiyorum ki pek çok sebebi olabilir,
sorular türlü çeşitli, yanıtları yine öyle
www.youtube.com
  • rn  (29.03.12 17:07:39) 
teyzenin bir derdi olabilir misal, ona rağmen bir tebessüm edebilirdi tabii ki, ama işte 60 yaş diyorsun...


  • nucleon  (29.03.12 17:11:10) 
Ne fena insanlar böyle. İnanın ben nefret ettim şimdi. Önce illa bir yalvaracak, kimse duymayacak, otobüs şöförü "in aşağı" diyecek (öğrencilere diyorlar) ancak ondan sonra parası karşılığı vereceksiniz. Bak yine de iyilik yapma demiyorum - diyemiyorum çünkü.


  • SiyamkedisiZorro  (29.03.12 17:11:35) 
işte bu ayıların yüzünden akbil basıverecek yok mu ablalarım abilerim diye etrafa sorunca kimse sallamıyor bizi..


  • merena  (29.03.12 17:12:23) 
@nucleon bi derdi olabilir. benim o sırada kafamda elli tane sorun vardı. basıp gidebilirdim. onun yerine kalıp yardım etmeyi seçtim. bi sağol demek bu kadar zor olmamalı.


  • matilda  (29.03.12 17:13:07) 
hadi seninki belki yanlış anlaşılmadır ama ... kaba insanlar, yontulmayanlar,bencil,ukala,asosyal insanların üzerine kusmak istiyorummm!..ölünce hepsinin cehenneme gitme olayı beni mutlu ediyor.. tüm kötüler düşüncesizler benden uzak dursun .. ben de uzak yaşamaya çalışmaktan asosyal olacağım ..:((


  • Barbunya2  (29.03.12 17:13:25) 
öncelikle bonjurkes +1

her ne kadar o kafada olsam da ben de yardım ediyorum. malesef "benim başıma gelse.." olayını kaybedemedim henüz. sizin yerinizde olsam ben de basardım. aynı tepkisizlik olsa yaşına başına bakmam "insan bi teşekkür eder, sizin yerinize bastım ben" derdim. ha "basmasaydın" dese ne dicem? hiçbir şey. "la hevle.." der geçerdim en fazla. karşı tarafın umrunda değilken, ben kendi kendime sinir yapmış olurdum ama üzerine gitmezdim çok. öküzle öküz olmamayı öğrendim istanbulda.
  • orange coffee  (29.03.12 17:19:30) 
insan bir teşekkür eder diyip kolundan tuttuğun gibi atsaydın aşağı...


  • bilan  (29.03.12 17:22:24) 
ben hayatta tepkisiz kalamazdım. ver 3.5 liramı diye yapışırdım yakasına pislik olsun diye. ya da rica ederim iye bağırırdım. ayar oldum.


  • mahnita  (29.03.12 17:23:12) 
Sen içindeki iyiliği kaybetme boşver, etrafta birsürü öküz dolaşıyor.

Sabah işyerinde asansöre binersin, günaydın dersin cevap gelmez, çıkarken iyi akşamlar dersin cevap yok, yürürken dar bir noktada karşılaşırsın yol verirsin suratına bile bakmadan geçer giderler, yolda giderken ışıklarda durursun, yandaki arabadaki şöföre bişey söylemek için camı aç işareti yaparsın ya açmaz ya da açsa bile "arka lastiğiniz inik" ya da "arka kapınız açık" dersin "haa" der..
Teyze adına ben teşekkür ederim
  • sli  (29.03.12 17:23:27) 
60 yaşında olmasa çok sağlam küfrederdim ama, bu tip yaşlı kadın çok var. minibüste yer veriyorsun hiçbişi demiyorlar mesela. yani çok şaşırmadım.


  • baldur2  (29.03.12 17:24:19) 
iyilik, insanın kendisi için yaptığı şeydir kanımca
temeli en azından bu bence,
ne kerizliği yahu,işte o otobüste de sizin gibi birilerinin olma ihtimali bu soruları buralara taşıtıyor
eminim vardı o tobüste de hayatı yaşamı bi gram anlamamışlar
yaptığınız herşeyin karşılığı olmak zorunda değil
ki karşılığa siz yaratıyorsunuz
o zaman, kadın o kadar utandı ki cebinde 3.50 tl bile olmamasından (oysa bu sizin için değerli değil ve o bunun farkında, ve o değersiz para cebinde değil)
bu seni rahatlatacak mı?
bence iyilik yapmaktan vazgeçme eğer yapmak istiyorsan
ama bu kadar da yük etme kendine
  • rn  (29.03.12 17:25:39 ~ 17:27:54) 
o teyze teşekkür etmese de ben teşekkür ederim size. boşverin uğraştırmamışsınız işte kadını :) o teşekkür etmediğiyle kalsın.


  • tok oldugumuz halde yaftalar yiyoruz  (29.03.12 17:28:57) 
sli +1 diyorum, ve misal en basitinden, yolda yürüyorum, kaldırım pek geniş değiş malum ya da çok kalabalık, ben yol vermesem millet omuzlayıp geçecek, böyle işte millet...

bireysellik olayını ben de az biraz uyguluyorum ama onun da ayarı olmalı gibi...
  • nucleon  (29.03.12 17:28:59) 
bir de akbil bastırıp 50 TL uzatanlar var sopalık.


  • 9kuyruklukedi  (29.03.12 17:29:11) 
benimde başıma çok geliyor bu gibi şeyler. odun oldukkları için sanırım. ya da bizim yetiştirilme tarzımız farklı.


  • blackmail  (29.03.12 17:33:34) 
herkesin başına gelmiştir benim de başıma toplu taşım araçlarında o kadar çok geldi ki hala da geliyor.. 1.30 saatlik yolu hemde halk otobüsü gibi ızdırap bir araçta ayakta gideceğimi bilme pahasına yer verdiğim bahsettiğin yaş grubundaki bayanlar sanki vazifemmiş gibi bir teşekkürü çok gördü, yüzüme bile bakmadı.. Tamam bu işi teşekkür için yapmıyoruz ama görgü kuralı ve nezaket internette, kitapta öğrenilecek bir şey değildir ve iyilik karşısında teşekkür etmekte bir erdemdir hemde çok basit bir erdem.. Bu sebepten otobüs yolculuklarında nezaketimi hak etmeyeceğine inandığım tarzdaki insanlara yer vermiyorum tanıdığım veya nezaketi hak edeceğine inandığım insanlara yer veriyorum.. 1.30 saati o itiş kakış içersinde balık istifi otobüste, yoğun trafikte dur kalklarla üstüne üstlük ayakta geçirmeye insanlıktan nasibini almamış bir bayan yüzünden hiç mecbur değilim.. Bence yaptığın doğru bir davranıştı ve nezaket kuralları öyle dalgınlıkla, başka bir şeye kafayı takmakla unutulacak bir şeyde değildir tamamen o bayanın kibarlıktan yoksun olmasından mecazi anlamda ayılığından kaynaklanan bir şey.. Hani oldu bittiyle de olan bir şey değil anlattığın kadarıyla kadının gözü önünde basmışsın akbili.. Bir ayı yüzünden insanın içindeki iyilik,güzellikte yok olmamalı boşver gitisin..


  • joehigashi  (29.03.12 17:37:30 ~ 17:46:42) 
bilmiyorum belki başka şehirlerde de böyle midir insanlar ama istanbul gerçekten bir acayip. çok var böyle insanlar ve neden böyle davrandıklarını, hayata karşı nefretlerinin ve memnuniyetsizliklerinin sebebini çözmek çok zor. bu sadece maddi zorluklarla açıklanabilir mi emin değilim. zamanında yengeç sepeti diye bir yazı okumuştum, her bir kelimesi aklıma kazındı. sebepsiz yere aklıma geliyor bu tip durumlarda. paylaşayım: www.yg.yenicaggazetesi.com.tr


  • juninho77  (29.03.12 17:47:06) 
o iyilik döner bulur elbet sizi. çok dindar bir insan değilim ama artniyetsiz yapılan davranışların mutlaka bir karşılığı olduğuna inanırım. bir gün bilet basmışsınızdır, ertesi gün tesadüfen bir iyilik görürsünüz beklemediğiniz birinden. yerinizi verirsiniz, o gün o insan teşekkür etmese bile başka bir zaman size yardımcı olan biri olur çevrenizde. günü gelir zor durumda kaldığınız (hiç kalmamanızı umarım elbet) bir an olursa o vakit tesadüfen bir şeyden düzelir işler, sorun çözülür. evet etrafta umursamaz sorumsuz takılan bir sürü insan var ama kıymet bilen birileri de çıkıyor arada. kendiniz gibi olun, birkaç münasebetsiz yüzünden iyi duygularınızı kaybetmeyin n'olur.


  • marikaki  (29.03.12 17:55:50) 
Ben olsaydım içime otururdu, giderdim yanına ağzıma geleni söylerdim babamın oğlu değilsin ya insanlık ettik insan bi teşekkür eder diye bozardım valla,nezaketi,nazik olmayı döve döve öğretirim gerekirse hiç acımam


  • essoist  (29.03.12 19:07:25) 
teyze olayı anlamamış olabilir bence. o yüzden dönüp gitmiştir belki. senin yerinde olsam ben de basardım akbili, benim gibi insanlar kaldığını görmek güzel. burada çok görüyorum bu tarz iyilikler yapıp karşılık göremeyenleri, ayılıkları eleştirenleri ama dışarıda pek denk gelmiyoruz birbirimize. terbiyeli, eğlenceli, saygılı, iyilik sever, kültürlü insanlar olarak hep beraber bi mahalleye taşınsak güzel olur bence.


  • r_u_h  (29.03.12 22:48:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.