[]

Viral Reklam

Son zamanlarda ülkemizde de yavaştan yapılmaya başlandı viral reklamlar fakat ne kadar yasal ya da bir açıklıktan mı yararlanıyor bilemedim. çünkü araştırınca karşıma reklam yönetmeliğinden şöyle bir madde çıktı:

"Biçimi ve yayımlandığı mecra ne olursa olsun, bir reklamın "reklam" olduğu açıkça anlaşılmalıdır. Bir reklam haber ve yorum öğeleri içeren bir mecrada yayımlandığında, "reklam" olduğu kolaylıkla algılanacak biçimde belirtilir. Örtülü reklam yapılamaz."

bu maddeye göre yasal değil gibi gözüküyor ama viral reklamın mantığı reklamı gizliden yapmak. Bir çelişki var gibi.
Özellikle olaya hakim olanlardan bir açıklama bekliyorum ama tabi bir fikriniz varsa çekinmeyin, yazın.

kaynak: www.ttkd.org.tr
viral reklam nedir diyenlere: vimeo.com

 
sosyal medya da görüyoruz ama görsel medya R ablemini koyuyor yada sanal reklam uygulaması var bak ona göre falan diyor


  • arden v2  (28.03.12 23:05:35) 
fakat yönetmelikte "mecra ne olursa olsun" diyor benim de kafama takılan bu.


  • Zaphod  (28.03.12 23:09:34 ~ 23:09:45) 
viral videolar genelde youtube üzerine konuyor (veya vimeo) o nedenle yerel yasalar yok sayılıyordur. ben olsam öyle yapardım. sonra da "birileri koymuş ne bilelim" derdim. ki zaten uluslararası anlaşmalar da var "biz yaptık nolcak" deseler bile.


  • ben smyrna  (28.03.12 23:13:48) 
arada alacak verecek ilişkisi olunca mecburen reklam olduğunu belirtiyorlar. ekşi'de, haber sitelerinde falan öyle oluyor hep. ama youtube gibi ortamlarda belirtilmiyor. şimdi ben de sıradan vatandaş olarak pepsi reklamı yapan bir video koysam youtube'a nasıl anlayacaklar ajans olup olmadığımı? bu açıktan faydalanıp serbestçe yapabiliyorlar diye düşünüyorum.

not: belki de bu mesajda pepsi reklamı yaptım. çık işin içinden :)
  • hububrad  (28.03.12 23:16:02) 
radyo ve tv açısından bakarsak, gizli reklam yasak, onun dışında viral reklamı yasaklayan bir hüküm yok.


  • marcelorios  (28.03.12 23:17:32) 
zaten sanırım bu "gizli reklam olmaz" kısıtlaması birçok ülkede yok. fakat linklediğim videoyu izlerseniz gittigidiyor bu işi üstleniyor ve projeyi ayrıntılı bir şekilde anlatıyor. yani olaydan sıyrılmaya çalışmamışlar bile o yüzden bu yönetmelik ve uygulamadaki çelişkiyi merak ediyorum.


  • Zaphod  (28.03.12 23:18:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.