[]

Türkiye'den, Amerika'daki Bir Şirkette Çalışmak

Amerika'daki bir şirketten yarı zamanlı iş teklifi geldi. Bu şekilde çalıştığım taktirde vergi konusunda yapmam gerekenler nelerdir, yasal mıdır değil midir bilgi verebilirseniz çok sevinirim.

Not: Üniversite öğrencisiyim.


 
Yasal olmadan zaten calisamazsin, sana calisma izni saglayacaklardir muhtemelen. Sen de h1b ya da muadili bir vize alip geleceksin.
Vergini yil sonunda aldigin W-2 and ES Formuna gore vereceksin. Orada zaten yaziyor taxable gross payment.

He pardon,
Sen independent contractor oluyorsun bu durumda gozumden kacmis. Turkiye'den calisacakmissin. Neden yasal olmasin ki? Uganda'daki bir firmaya web sayfasi yapip odeme alan bir Turkiye vatandasi gelirini belgeliyorsa sen de belgele. Yok oyle degilse vergi icin kovalayacaklarini hic zannetmiyorum. Ayrica Turkiye'den bir suru stock image satan insan var, onlarin da gelirlerini belgelediklerini hic zannetmiyorum.
  • topuksuz ayakkabi  (28.03.12 23:11:36 ~ 23:20:55) 
Çok teşekkürler. Peki diyelim beni çalışan olarak göstermediler ama uzaktan onlar için iş yapıyor ve paramı alıyorum. Teknik olarak takibi pek de mümkün olmasa da, bu durumda sorumlu tutulacak kişi hem ben hem de şirket olur öyle değil mi? (ABD'de vergiler çok ciddiye alındığından böyle bir şey teklif edeceklerini hiç sanmıyorum gerçi.)

Peki dediklerinizi yaptım, her şey kitabına uygun olarak çalışmaya başladım. Bu durumda vergi yükümlülüğüm yalnızca ABD'ye karşı mı, yoksa Türkiye'ye de ayrıca vergi ödemeli miyim?
  • duckling  (28.03.12 23:20:41) 
Independent Contractorlarin vergi yukumlulukleri, isi fatura ettigi ulkededir. Yani diyelim siz bir fotografcisiniz ve Amerika'da bir etkinlige geldiniz, kazancinizdan alinabilecek bir income tax yok cunku onlari Turkiye'den fatura ediyorsunuz. Sirketler de calisanlarina yaptiklari odeme uzerinden degil, kazanclari uzerinden vergilendiriliyor.

Ayni sekilde bir kazanc sagladiginiz icin vergi yukumlulugunuz Turkiye'de gecerli oluyor. Burada degil.

Sirket sorumlu tutulmaz cunku independent contractorlar icin cok fazla regulation yok. Zaten insanlar da bundan sikayetci.
  • topuksuz ayakkabi  (28.03.12 23:23:36 ~ 23:32:22) 
Yani bunu Amerika'daki bir firmaya web sayfasi yapmak gibi de dusuebilirsiniz. Siz Turkiye'den bir ingilize web sayfasi yaptirdiginizda, ingiltereden birileri gelip vergimi ode diye yakaniza yapismazlar.

Ayni sekilde, eger siz kazancinizi vergilenecek tutar olarak gosterirseniz vergi odersiniz. Yok gostermezseniz de zannetmiyorum ki vergi dairesinden gelip hesabiniza yatan paranin hesabini sorsunlar. (dikkat cekecek kadar ciddi rakamlar olmadigini var sayiyorum)
  • topuksuz ayakkabi  (28.03.12 23:29:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.