[]

bilgisayar açılış sorunu

bilgisayarı alalı iki ay oldu fakat ne gariptir. girişte "smart status bad, replace and backup" uyarısı veriyor f1 basmadığım sürece devam etmiyor. bastığım zamanda sorunsuz bir şekilde hiç takılmadan çalışma özelliğine sahip. google'da çeşitli aramalar yaptım fakat sanki herkes anlaşmış gibi aynı şeyleri yazmış durum vahim. tabi kıllandım sonra kuzen bilgisayar müh. arkadaşına sordu. bios uyarısını kapatırsak uyarı çıkmazmış. nedeni sorunca "olurmuş böyle şeyler" diye cevaplamış. biraz bana memur cevabı geldi. bu durumda ne yapmak gerekir. bilgisayarı bu durumda kullanmak sakıncalı mıdır? ileri de aniden bir sorun çıkarır mı?




 
S.M.A.R.T. Status bad
S.M.A.R.T. (Self Monitoring Analysis and Reporting Technology) IBM tarafından geliştirilmiştir. Sabitdiskteki hataların, cihaz tamamen arızalanmadan tespit edilmesini mümkün kılar. Bu fonksiyon artık ATA/IDE standartları arasında yer alıyor ve bir dizi sabitdisk üreticisi tarafından destekleniyor. Eğer bilgisayarın açılışı sırasında “S.M.A.R.T. Status Bad, Backup and Replace Press F1 to Resume” (bu hata mesajı BIOS versiyonuna göre değişiklik gösterebilir) mesajı ile karşılaşırsanız, sabitdiskiniz yavaş ancak emin adımlarla ömrünü tamamlıyor demektir. Bu durumda ilk olarak sabitdiskinizin yedeğini alın ve eğer garanti süresi henüz bitmediyse, ürünün satın aldığınız bayii veya üretici tarafından değiştirilmesini isteyin. Bu mesaj ile karşılaştığınız zaman [F1] tuşuna bastıktan sonra uzun süre çalışmaya devam etmek ise riskli olacaktır.
İPUCU! S.M.A.R.T. fonksiyonunu bilgisayarınızın BIOS’undan etkinleştirin. Açılış sırasında sabitdiskinizde sorun tespit edilecek olursa, uyarı alırsınız. Bu sayede sabitdiskinizi yedeklemek için yeterli zamana sahip olabilirsiniz.

alintidir.
  • helenart  (02.09.08 21:43:52) 
hayır zaten google'da ilk gördüğüm şey bu oldu. alıntısı değil bilgisi olanlar cevap versin


  • clones  (03.09.08 00:34:06) 
smart denilen şey harddiskin göstergeleridir. burada alet sana harddisk nanayı yemiş hemen yedekle ve değiştir diyor. genelde insanlar bunu takmayarak bir süre daha kullanırlar (f1'e basıp geçtiğiniz gibi) sonra harddisk patlayıp bütün dosyaları gidincede ağlarlar. size tavsiyem garantisi de devam etmekteyken hemen götürüp baktırın alete.


  • darknum  (03.09.08 01:42:26) 
harddiskin smart bilgilerinde bir kaç tane diagnostic performans bilgisi saklanır hd ile ilgili. bunları okuyan bir programla açıp harddiskin neresi hata vermiş öğrenebilirsin. hatalı yerin ne olduğunu söylersen belk idaha fazla yardım dokunabilir.


  • kurukafa  (03.09.08 06:31:24) 
bu bahsettiğiniz hatalı yeri nasıl tespit edebilirim?


  • clones  (03.09.08 09:00:50) 
"Alintisi degil bilgisi olanlar cevap versin" ne demek yahu? Alinti internette bilmedigimiz birilerinden. Alinti degil de kendi bilgisini veren de internette bilmedigin biri. Arada fark yok. Google search'te cikan cevap gorel olarak daha guvenilir degil mi?

Diskinde sorun var diyor alet. Windows'tan diskin ustune sag tiklayip tools -> error checking yapabilirsin. Bilgisayar yeni ise garantiden diski degistirt dogrudan. Ya da sirketi ara.
  • wpi  (03.09.08 12:46:36) 
Dediğim gibi smart verisini okuyan bir program ile bakarsan smart listesinde sorunun nerde olduğu gözükecektir.


  • kurukafa  (05.09.08 00:28:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.