[]

Tiyatro hk. Üç Soru

Merhaba sevgili Deus ex machina'lar,

Tiyatro hakkında birkaç sorum var.

1) Genel olarak biletleri hep ön sıradan alıyorum. Bazen oyunu izlerken kafamı yanımdaki partnerimin omzuna koyuyorum. Kıçımı da hafiften yan çeviriyorum. Bu oyuncuya ve oyuna bir saygısızlık olarak algılanabilir mi? Misal oyuncu "orospu çocuğuna bak. Biz burada oyun oynuyoruz, herif utanmasa yastık yorgan isteyecek" diye düşünür mü?

2) Çok beğendiğim oyunlara iki, hatta üç, hatta ve hatta dört kere gittiğim oluyor. Oyuncu, oyun ve sahne hakkında kalem kağıt çıkartıp not alsam oyuna ve oyuncuya bir saygısızlık olur mu? Oyuncu "ibneye bak, beni izleyeceğine not alıyor" diye düşünür mü?

3) Oyunu ve oyuncuyu çok beğendim diyelim. Böyle filmlerde olduğu gibi oyun sonunda direkt olarak kulise gidebilir miyim? Gidersem nasıl giderim? Sahneden ayrılan oyuncuyu gizlice takip etmek falan mı gerekiyor yoksa tiyatro salonunda bulunan görevliye rica etmek mi gerek? Bir de kulise gitmek uygun bir hareket midir? Oyuncu "gavata bak. Kaç saattir sahnedeyim, senle mi uğraşacağım?" diye düşünür mü?

Bahsettiğim tiyatro devlet tiyatrolarıdır. Özele verecek param yok olm, fakirim ben.

Teşekkür ederim

 
1- Çoğunlukla düşünmezler herhalde, dikkatini dağıtacak bir şey saygısızlık olarak alınır.
2- düşünmez. ama o kağıt çıkarma sesi olmasın.
3- elbette gidebilirsiniz, ama çoğunlukla oyuncular yoğun olur. aynı sahnede seyirciler gittikten sonra provaya çıkabilirler, başka yerdeki işlerine yetişebilirler. bunun yerine sahne müdürünün odasına gidip danışabilirsiniz.
  • santiago nasar  (26.03.12 17:38:03) 
1. sahnedeki oyuncu karşıdan gözünün içine spot ışıkları vurduğu için genellikle seyirciyi göremez bile. ön sıraları görebilir ama ben bu oturma şeklinin oyuncuya saygısızlık olduğunu düşünmüyorum. herkes nasıl rahat ediyorsa öyle seyreder. bacak bacak üstüne de atabilir, koltuğunda da kaykılabilir. oyuncunun dikkatini dağıtıp konsantrasyonunu bozacak şeyler yapmadığınız sürece (konuşmak, ses çıkarmak, bir şeyler yemek vs.) problem değildir.

2. hayır bunda da bir problem yok.

3. kulisin girişi zaten sahneden değildir. başka bir kapısı vardır. oyun sonrası kendi başınıza girmeniz doğru olmaz. soyunuyorlar, giyiniyorlar. olsa olsa oradaki görevliden rica edebilirsiniz, o sizi içeri alacaktır. ben hep utanmışımdır. yakın bir arkadaşımın oynadığı oyunda girmek istedim, görevli aynen bunu bahane etti "soyunuyorlar şimdi, rahatsız olabilirler, oyundan önce gelseydiniz girebilirdiniz tabii" dedi.
  • kibritsuyu  (26.03.12 17:38:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.