[]

Sigarayı bırakmak.

Ani bir kararla sigara illetinden kurtulmaya soyundum. 30 saati devirdim.

Şöyle açıklayayım. Sigarayı gayet seven bir bünye olarak bırakmak aklımın ucundan geçmezdi. Pipo severim. Haftada bir içerdim ona 3 ay gibi bir süredir ara verdim. Şimdi sormak istediğim. Madem böyle bir işe giriştim toptan bırakayım hem maddi hem manevi olarak kendimi kurtarayım.

Bırakmak için en iyi yöntem nedir? Birden kesmek mi yoksa azaltmak mı? Nikotin bantları ne derece etkilidir ve bunları reçetesiz cartsız curtsuz alabilir miyiz, alırsak kullanımı nasıldır?

Dipnot: Günde yaklaşık olarak 15 adet içiyordum.

 
kendimden anlatıyorum:
sigarayı istediğin kadar iç ama kesinlikle dumanı ciğerlerine yollama. ağzında 1-2 saniye tut, üfle. göreceksin sıgaranın tüm anlamı yok oluyor. kendi kendine sıgara alışkanlığın tespih sallamak ya da tırnak yemek gibi başka bir şeye dönüşür (ben günde 3-4 paket peynirli crax yemeye başlamıştım).

  • insanimsi  (02.09.08 00:59:15) 
birden kesmek en iyisidir.. nikotin bantlarının işe yaradığını söyleyenler olsa da bütün olay kişinin kendisinde biter. yani siz bırakmak istemezseniz nikotin bantları vb. hiçbir fayda etmez. kısacası bu gibi şeyler daha çok sigarayı bırakmak isteyen kişiye yardımcı olmak içindir, sigarayı bıraktırmak için değil.

sigarayı aklınıza getirmemeye çalışın, mümkünse size sigarayı hatırlatan şeyleri uzaklaştırın. ne bileyim, mesela küllük, kibrit, çakmak vb. şeyleri ortalıkta bırakmayın. kendinize yeni bir uğraş bulabilirsiniz, yani sizi oyalaması için, sigarayı aklınıza getirmemek için. erkeksiniz galiba :), kadınlara örgü örmelerini falan söylerler mesela, puzzle falan gibi şeylerle de uğraşabilirsiniz.

sigarayı kendi iyiliğiniz için bıraktığınızı söyleyin kendinize. buna inanın.

(şu yazdıklarım çok klişe şeyler oldu ama yine de yazayım dedim, ehe mehe.)
  • moroff  (02.09.08 01:03:55) 
bu arada, nikotin bantlarını reçetesiz olarak alabilirsiniz eczanelerden.


  • moroff  (02.09.08 01:10:48) 
Tamamen psikolojik olarak birakmak gerekiyor, yoksa bir musibet bin nasihatten iyidir durumu gelecek...

Bir de bir kitap var demislerdi gercekten ise yariyor diyorlar, heralde psikolojiyi etkiliyor zaten okuyunca
  • ermanen  (02.09.08 01:12:20) 
yavaş yavaş bırakın.
bu sözümden azaltarak bırakmak aklınıza gelmesin. her arkadaş kendinden örnek vermiş. bende kendimden örnek vereyim. 2 yıl evvel doktor bana kalp rahatsızlığımdan ötürü sigarayı bırakmam gerektiğini söyledi. ben 7 ay evvel bıraktım sigarayı. bu da demek oluyor ki 17 ay bırakmak için cebeleşmişim.

bu çebelleşilen 17 ay'da şöyle geçti: ilk olarak bıraktım 2 ay, sonra yine başladım 1 ay kadar içtim. sonra bi 3 ay bıraktım, sonra yine başladım. 7 ay öncesine kadar ara ara bırakmalarla geçti ve ben şunun farkına vardım. bıraktıktan sonra canınız ne zaman sigara istiyorsa kendinize şunu söyleyin. sigarayı bıraktım sağlıklıyım!
ayrıca spor yapın: ben spor yapmayı sevmeyen biriydim. son 7 aydır spor yapıyorum. özellikle ilk 3 ay çok zor geçer. (genellikle ilk 3 ay zordur zaten)

ve en önemlisi: nargile. sigaranın bağlılık etkisini vermeden sigaranın verdiği ayarı veriyor. yani sigaranın yerini tutuyor ama nargile içtikten 1 gün sonra sigarayı aratmıyor size. ara ara gelen sigara krizlerinizi nargile ile atlatabilirsiniz. nargile bağımlılık yaparmı orası da bi muamma tabii, ama sigarayı bırakmakta kolaylık sağladı.
ayrıca şunu da belirteyim: bira yı seven biriydim ama artık onu da aramıyorum. (sigara yı bırakmakla alakalımıdır bilmiyorum)
  • sql  (02.09.08 06:18:07) 
insanimsi adlı arkadaşın önerdiği şey rivayete göre gırtlak kanseri oluşturuyor. bi temeli var mıdır bilmiyorum.

1 seneyi aşkın süredir sigara içmiyorum. benim tavsiyem zart diye bırakın. ama bıraktığınız günü iyi seçmeniz lazım. iyi bir dönüm noktası belirleyin kendinize. misal benimki üniversitenin bittiği sene, son finalin ertesi günüydü. valla mantıken ne kadar anlaşılır bilmiyorum ama, bir daha benzer bir gün yaşayamayacağım için sigarayı da bir kere bile içmedim.

zart diye ve ilaçsız bırakmanın kötü yanı, hayatının aşkından ayrılmış gibi bir üzüntü yaşıyorsun, ağlıyorsun filan. ama onlar da geçiyor.

quitnet.com öneririm bir de.

bir tarih belirleyip o tarih gelene kadar baca gibi iççen. öyle içicen ki tiksiniceksin. bırakayım artık lan bunu diyeceksin o derece. bir de hangi durumlarda sigara yaktığını not edersen gün içinde, daha sonra plan program dahilinde bu zamanlara (iş çıkışı, yemek sonrası vs) alternatif bulman kolaylaşır.

ayı gibi kilo almamaya da dikkat et tabi ehoehore
  • ophelia  (02.09.08 08:42:29) 
azaltmak kesinlikle olmuyor abicim hiç deneme. daha önce en az 3-4 defa azaltarak sigara bırakma deneyimlerim olmuştur. ortamın olduğunda arttırıyorsun hemen sigarayı. ben 7 aydır sigara içmiyorum. ocak ortalarında karar verdim bırakmaya 1 şubat ı tarih koyarak o gün bugündür içmiyorum. tecrübelerime dayanarak zorluk dereceleri olarak ilk hafta, 15 gün ve 1 ayı sigarasız atlattırsan gerisi kolay olur. ama kesinlikle kafada bırakman gerekir sigarayı. "yok moralim bozuldu" "yok kız/erkek arkadaşımdan ayrıldım" "yok iş bulamadım" gibi sebepler için efkarımı bir sigara dağıtır düşüncesi içine girersen olmaz abi. bıraktım mı bıraktım bitti. yeter ki iste.


  • murty  (02.09.08 09:20:06) 
1.5 yıl civarında bir süredir içmiyorum. aklıma bile gelmiyor.

günde 2 paketten 10 yıl kullanmıştım. bir gün içerken o kadar mantıksız geldi ki yaptığım dolu paketi fırlatıp attım. o günden beri de içmiyorum. bırakmak için öncelikle sigaradan tiksinmelisiniz. izmaritleri bir bardak suya doldurun ve ertesi gün koklayın. sigara içmeyenlere kokunuzun bu şekilde geldiğini bilin. sigara içilen ortamların sigaradan arındıktan sonra ne kadar ferah olduğunu görün. açın youtube'de aratın kangren, kanser, sigaranın etkileri vs vs diye. açın izleyin ve kendinizi soyutlamaya çalışın ondan.

sigarayı seven biriyim ne demek allah aşkına? ben bağımlı ve salağım kendime zarar vermekten hoşlanıyorum demek? bu söylediğime alınmayın ben de böyleydim ama seviyorum derseniz zor bırakırsınız.

nikotin bandı deneyeyim demiştim ama ne yazık ki bir etkisini göremedim onların. çok aşırı nikotin canınız çektiğinde gerçekten işe yarayan tek şey nikotin sakızı. onu da her dakika çiğnemeyeceksiniz günde 1 bilemediniz 2 kere ciddi manada kriz öncesi alıp bünyeyi rahatlatacaksınız. yavaş yavaş azalıyor zaten krizler.

ayrıca piyasada "sigara bırakılmaz ara verilir" gibi saçma saçma laflar dönüyor. iradesiz insanların laflarına kulak asmayın. zira bırakabilirseniz hiçbirinin götünün yemediği bir hareket yapmış olacaksınız.

kısa bir anektod anlatayım. sigarayı bıraktığımın sanıyorum ilk haftalarında her zaman sigara aldığım marketten yine alışverişi yaptım. içerde bakkal arkadaş ve bir müşteri daha vardı orta yaşlarda. otomatik eli sigaraya gitti çıkardı. "bıraktım içmiyorum" dedim. ne kadar olduğunu sordular 1 2 hafta dedim. orta yaşlı adam elini uzatıp "helal olsun sana ben yıllarca denedim bırakamadım işallah başarırsın" dedi. ayrıca bıraktıktan sonra ailemin sevincini görmek gerçekten güzel bir şeydi. sigara içmek sevilecek ve özenilecek bir şey değil, içmemek öyle.

umarım başarırsın.
  • atrin  (02.09.08 16:58:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.