[]

Gül hastalığı (Pityriasis rosea) icin alternatif bir tedavi bilen var mi?

Soru baslikta ancak belirtmemde fayda var. Doktorum bu rahatsizligin bir tedavisi olmadigini, 6-8 hafta icinde gececegini belirtti. Ancak gecmesi bir yana daha da azarak yayilmaya ve ka$inti yapmaya basladi. Sirtim, boynum, yuzum su cicegi gecirmis gibi bunlarla kapli.

Doktora tekrar gittiimde nemlendiriciden baska uygulayabilecegimiz bir tedavi yok dedi. Internette biraz arastirdim ve gordugum uzere birkac munferit vaka disinda bunun belli bir tedavisi yok.

Bununla birlikte bu tip rahatsizliklarda birisi cikar, "ben bunu yasadim, sunu sunu yaptim iyi geldi" der mi acep diye saga sola sarmis vaziyetteyim. Var midir bunu yasayan, alternatif bir tedavi oneren canlar? Cevremdeki insanlar suratima aciyarak bakmaya basladi. Bulasici falan degil ama ilk intiba pek hos olmuyor. Bir care sunabilen..?

 
belki daha iyi bir doktora gitmek. kocakarı ilaçları daha kötü yapabilir...


  • ermanen  (23.03.12 21:21:07) 
@ermanen, ustadim cok dogru soyluyorsun. Kocakari ilaclarini ben de pek tasvip etmem. Ancak esimin iki kardesi de doktor, onlar da ayni seyi soyluyor, yani bilinen bir tedavisi yok. Bununla birlikte zamaninda bir arkadasin tirnak dolamasi icin tavsiye ettigi sicak sogan tedavisi bir gecede parmagi tedavi etmisti ki doktora kalsa tirnagi sokecekti. Bilemiyorum bu isin ortasi nedir...


  • bosch kalfa  (23.03.12 21:31:23 ~ 21:31:53) 
evet madalyon hastalığı tam yayılmadan geçmez zaten.evet bir tedavisi yok.el kol bacak kısmında başlar genelde boyun kısmında sona yaklaşılır.kaşınması iyi.oral yoldan ilaç kullanma hastalığın süresini uzatabilirsin.excipial lipo al bi eczaneden.nemlendirir.cildini canlı tutar.yapacağın şey başka tedavi aramamak ve sabretmek başka şansın yok..

bir de yüzde çıkmaması lazım dı ya?nasıl insanlar senin yüzüne acıyarak bakıyorlar.?
  • big bang  (23.03.12 21:37:43 ~ 21:40:36) 
cok tesekkurler. doktor boyle double base bir nemlendirici verdi, sapir supur suruyorum onu. Ancak bugun biraz sanki yuzumdeki harareti, kasintiyi artirdi gibi geldi.
Bir de internetten okudugum bir tip sayfasinda bu hastalik bir kere olur diyor. ancak buna benzer ancak tek tuk lezyonlari gecen sene bahar civari yine vucumda gormustum. Kendi kendine gectigi icin pek uzerinde durmamistim. netekim padme amidala ustadim da ikinci kez gecirmis. Bu sene 3 kat arttigi ve yuzume, sac diplerime, kollarima kadar gelince acaip panik yaptim. Seneye daha kotusunu mu beklemeliyim?

  • bosch kalfa  (23.03.12 21:45:17 ~ 21:48:23) 
@big bang, isin en kotu tarafi da o zaten... Yuzumdekiler boynum ve vucudumdaki kadar koyu renkli degiller, ancak kuruyup pul pul dokulmeye basladiklari gibi daha belirgin oldular. Belirgin bir renk ayrimi var. Ozellikle kasimla goz kapagim arasindaki kisim, sakaklarim, iki kasimin ortasi... Ama ensem, kulaklarimin arkasi resmen su cicegi geciren birisi gibi kabus vaziyette...


  • bosch kalfa  (23.03.12 21:52:44) 
aynı hastalık mı bilmemekle beraber, şöyle bi şey var :

lacintenel.com
  • nabert  (23.03.12 22:10:10) 
geçen sene oğlumun doğumundan sonra yaşadım.
doktor stress, metabolizma düşüşü ve en önemlisi güneş eksikliği demişti.

her gün 1 saat güneşlendim (özellikle gövde kısmını (üyelerde çıkmıyor zaten)
stress'ten uzak durdum, gereksiz evhamları bıraktım.
vitamin eksikliğimi gerekli takviyelerle kapattım.
1 ay içinde geçti.

bunu uzun süre yaşayan, neredeyse biyopsi yaptıracak derecede olan bir arkadaşım da bana güneşlenmeyi tavsiye etmiş, 1 yıl süren hastalıktan bu şekilde kurtulduğunu söylemişti.
yani karşında 2 referans var. umarım tez zamanda iyileşirsin.
geçmiş olsun..
  • dawn of a new day  (23.03.12 22:46:56) 
@nabert,
Sanirim bu rosacea denilen sey farkliliklar gosteriyor. Kaddinlarin genelde kadinlarin burun agiz ucgen bolgesinde gorulen kizariklik baska rosacea turu. Benimkisi daha cok soyle bir sey:

t1.gstatic.com
  • bosch kalfa  (23.03.12 22:54:44) 
@dawn of a new day,
cok tesekkurler... Gunes eksikligi cok iyi bir tespit. Bir de iki hafta once cok yogun ve stresli bir hafta gecirmistim. sanirim dediklerinle ortusuyor. Gunes tedavisi konusunda sanirim cok bahtsizim. Bulutlu ve yagmurlu gunlerin ulkesi Ingiltere'de yasiyorum. Lanet olsun gunes yok. belki hafif bir solaryum seansi iyi gelebilir mi acaba? Bunu bir doktoruma danisayim. Tekrar cok tesekkurler.

  • bosch kalfa  (23.03.12 22:59:04) 
solaryum olabilir. bir arkadaşımın kız arkadaşı gitmişti.. ben bu hastalıkla uğraşırken birçok kişiden geri bildirim aldığım için hepsini sana aktarıyorum :)

umarım solaryum iyi gelir. yine de güneş bulmayı denesen ? biraz hava durumu takibi filan :)
  • dawn of a new day  (23.03.12 23:09:21) 
ustadim, valla tunelin ucunda bir isik gosterdin bana, cok icten soyluyorum, Allah ne muradin varsa versin. Hava durumunu takip etmek de farz oldu simdi. Herkese cok cok ama cok tesekkurler...


  • bosch kalfa  (23.03.12 23:13:29) 
güneşlenmeden fayda görmüş olanlar olabilir ancak dermatologlar özellikle iyi bir güneş koruyucu öneriyor


  • la noix  (24.03.12 00:03:40) 
dogru soyluyorsun ustadim la noix.


  • bosch kalfa  (24.03.12 01:37:05) 
2 adet excipial hydro ve 4 adet advantan m isimli losyonu karıştırıp günde 1 kez uygulayınız. 3-4 hafta.


  • baseskool  (24.03.12 02:06:38) 
İnatçı vakalarda tedavisi oral izotretinoin (roaccutane vb)kullanmaktır.
ilk 4 aydan sonra, doz kademeli olarak azaltılıp 6 ay sonunda bırakılır.
Başka bir dematolog a danışınız.
  • primarymaster  (24.03.12 07:37:59) 
bir karışıklık var burada, pityriasis rosea ve rosacea farklı hastalıklar, o yüzden farklı dermatologa danısınız önerilerini geçebilirsiniz.
hastalığın tedavisi geçene kadar semptomatik tedavidir, baseskool'un dediği gibi tüm vücudunuza nemlendirici+çok kaşınan alanlara da günde iki kez advantan gibi orta potent bir topikal steroid sürmeniz biraz daha rahatlamanızı sağlayacaktır. antihistaminik tedavi almanız da iyi olur tabi.

  • anatomik durus  (24.03.12 10:13:06) 
Cok tesekkur ederim. Bir de aklima takilan sey su... Bu rahatsizligin bulasici olmadigi soyleniyor. Ancak onceden farkli zamanlarda, isyerinde bu rahatsizligi yasayan bir iki kisi oldu. Acaba bu durum bir tesaduf mu? Biliyorum onca arastirma ve veriden sonra komik ve paranoyakca gelebilir ancak olusan seyir cok benzerlikler gosteriyor gibi geldi bana...


  • bosch kalfa  (24.03.12 12:08:10) 
bulaşıcı değil ancak etiyolojisinde viral bazı enfeksiyonlar suçlanıyor o yüzden genellikle mevsim geçişlerinde görülme sıklığı artıyor, çevrenizde birkaç kişide olması da buna bağlı muhtemelen.


  • anatomik durus  (24.03.12 13:01:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.