[]

ilaç etkileşimi

Sayın doktorlar sayın bilim insanları

Bi haber duymuştum,greyfurt, ilaçlar alındıktan sonra /sırasında yenilmemeliymiş. Bi etkileşim yaratıyormuş, hayati tehlikesi varmışmış.
Prospektüse baktım da,anlamadım.
Greyfurt olarak yazmasa da, burda olay yaratacak etkin madde nedir? Aldığım ilaçlarda ne olmamalı?

Yedim de greyfurtu şimdi.

 
ilaçlar bol su ile içilmelidir. kola ile, meyve suyu ile (özellikle greyfurt suyunun üzerinde durulur ama bene hiçbir meyve suyu içilmemeli) ve benzeri içeceklerle ilaç alınmamalı. bu tür içeceklerin içinde envai çeşit katmı maddesi ve asit var. ilaçla nasıl bir tepkimeye yol açacağı belli olmaz.


  • bilan  (22.03.12 08:49:54) 
Mesele greyfurtun bir meyve olmasından ve meyve sularındaki katkı maddeleri değildir. Greyfurtun kendisi vücudunuzu ilaçlardan temizleyen bazı ennzimlere zarra verebirilir. Bu da o ilacın yan etkilerinin sizde görülmesine sebep olabilir.
Kimi kolesterol ilaçları mesela greyfurt ile birlikte tüketilmemesi gereken ilaçlardandır. Kullandığınız ilaç varsa prospektüsüne bakınız. Eğer ilaç kullanmıyorsanız greyfurtun tadını çıkartınız.

  • eccocan  (22.03.12 09:12:14) 
her ilaç için geçerli değil greyfurt meselesi. eccocan'ın dediği gibi bazı kolesterol ilaçları, bazı kalp/tansiyon ilaçları.. efendime söyliyim bazı antidepresanlar, bazı antipsikotikler, bazı alerji ilaçları, levitra vb. ilaçlar greyfurtla alınınca etkileri artabiliyor ya da azalabiliyor. o yüzden kullandığınız ilacın prospektüsünden takip edebilirsiniz hangi ilacı/besini o ilaçlar beraber almamanız gerektiğini. genel geçer bir durum yok. ilacına göre değişir deyip noktalıyım açıklamamı.


  • merena  (22.03.12 09:25:45 ~ 09:34:56) 
Cevaplarını için teşekkür ederim, ancak..

yahu soruda dedim ki
" Prospektüse baktım da,anlamadım.
Greyfurt olarak yazmasa da, burda olay yaratacak etkin madde nedir? Aldığım ilaçlarda ne olmamalı? "

sizin verdiğiniz cevaplar oldu mu şimdi?
  • neynep  (22.03.12 09:43:54) 
ayrıca ilaç kullanmıyor olsaydım da böyle bi soru sormam herhalde. Tabii ki ilaç alıyorum. !
Anlaşıldı, herhalde sinir yapıyor bu greyfurt bende.

  • neynep  (22.03.12 09:45:48) 
@eccocan

benim yazdığım katkı maddeleri tabi ki kola ve benzer diğer içecekler için. taze sıkılmış greyfurt suyunda nasıl bir katkı maddesi olabilir ki?

yazdığın şey kısmen doğru ama sorun ilacın yan etkileri değil, greyfurt suyunun CYP3A4 enzim sisteminin çalışmasını aksatması. bu enzim sistemi ilacın etkisini azaltıyor. greyfurt suyu da ilacın etkisini kat ve kat artırıyor. doz aşımı tehlikesi ortaya çıkabiliyor.

diğer açıdan söylediğim şu önemli nokta atlanmasın. ilaçlar bol su ile tüketilmeli.
  • bilan  (22.03.12 09:46:04) 
olay yaratacak etkin madde greyfurtun kendisi. ha greyfurt hangi ilaçlarla etkileşir dersen, bi tane etkin madde yok size buraya yazalım. bi sürü etken madde var greyfurtla etkileşen. etkileşme mekanizması diye sormak belki daha iyi olurdu. ''aldığım ilaçlarda ne olmamalı'' epey anlamsız bir soru çünkü. etken madde olmamalı.. kesin etkileşmez o zaman.


  • merena  (22.03.12 10:02:31) 
@merena,
tıp okumadığım için konuya hakim olmayabilirim tabii.

Aldığım iki ilacın prospektüsünde "greyfurt" yazmadıkça, bi mahsuru olmaz herhalde, diye düşünmeliyim, herhalde!?
  • neynep  (22.03.12 10:21:53) 
'sorulara verdiğiniz cevaplar oldu mu şimdi'ye takıldım ben. greyfurtta hangi madde buna neden olur sorunuza biri çıkıp furanokumarinler dese sorunuza cevap vermiş olurdu ama sizin aklınızdaki soru işaretleri gitmezdi. ondan başka türlü cevaplar gelmiştir durumu açıklamaya yönelik. yoksa evet temel olarak prospektüs söyler greyfurt olayını. geçmiş olsun.


  • merena  (22.03.12 10:43:36) 
'İlaçlar bağırsaklarda ve karaciğerde bulunan CYP450 enzimiyle parçalanarak vücudumuzdan atılmaktadırlar. Bu enzimin ince bağırsaklarda bulunan P-450 3A4 isimli bir türü greyfurt suyu içince yok olmakta ve bu nedenle de ilacın parçalanması geciktiğinden kanda birikmekte ve sonuçta ilaç zehirlenmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle ilaç kullanan kişilerin greyfurt suyu içmemeleri önerilmektedir.' wikiden alıntı.

sen ilaç kullanırken mümkün olduğunca greyfurt yeme. bir tane yemiş olman çok etkilemez.
  • goldentitan  (22.03.12 12:53:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.