[]

Uyku felci hakkında bir kaç soru...

Belirtmem gerekirse uyku felcinden korkma gibi bir durumum yok, hatta öğrendikten sonra daha çok sırt üstü yatar oldum bakalım yine olacak mı diye. Neyse adını da burada öğrendiğim(git: 35488) bu meretle ara ara cebelleşiyorum(anlayacağınız üzere). Yine buradaki diğer uyku felci konulu sorulara da baktım ancak merak ettiğim bir kaç şey var; birincisi, bu meretin bünyeye zararı var mıdır?(fiziksel/ruhsal/sinirsel/vb)
Bir diğeri; ben bu uyku felci durumunda iken neredeyse tüm gücümle kendime gelmeye, hareket etmeye çalışıyorum ve bir müddet sonra da hareket ediyorum. Ancak merak ettiğim bunu yapmasam ne olur? Zira o anda bir yandan acayip bir ağırlık, uyku basması gibi bir durum oluyor, yani bıraksam öyle yatıp kalırım. Ama ben o durumdan çıkmak için kendimi zorluyorum, ancak bu durumdan çıkmaya kasmak mı gerek yoksa koyverip gitmek mi daha mantıklı? Bir de adında "felç" olduğunu görünce, koyversem öyle kalır mıyım diye bir tırsma da oldu, olmadı değil. Yani bu durumda iken hangisini yapmak daha doğrudur?
Son sorum ise; bu durumda iken biri bizi dürtse/sarssa ne olur? Uykudan uyandırılmış gibi mi oluruz? Yoksa tepkisiz mi oluruz? Çok istedim ama evde kimse denk gelmedi, bu durumdayken. Başına gelen ya da bilen vardır belki dedim.


 
Uyku felci diye adlandırılan şey halk arasında "karabasan" olarak bilinir. adının "felç" li olduğuna bakmamak lazım bence. Beyin REM uykusu sırasında gördüğün rüyalardaki hareketlerini yatakta tekrarlayıp kendini yaralamaman için kaslarını kullanmanı engeller, uykudan çıkınca ise kas kontrolünü geri verir. Uyku felci durumunda tam olarak belli olmayan sebeplerden dolayı uyanırsın ama beyin hala uykudaymışsın gibi seni paralize etmeye devam eder.

Eğer takmıyorsan ve kendine gelmeden uyuyabileceğine inanıyorsan uykuna devam edebilirsin, zira vücudun zaten tam anlamıyla uykudan çıkmamış oluyor. Ve her gece o felci zaten yaşıyorsun, sadece bu durumda uyanıp farketmen söz konusu. Ancak çoğu kişi bu durumla karşı karşıya kalınca korku yaşadıkları için kendilerine gelmeye çalışıyorlar.

Bildiğim kadarıyla bir zararı yok, ancak sürekli bunu yaşıyorsan bir uzmana görünmende fayda var.
  • kurukafa  (31.08.08 21:08:36 ~ 22:31:45) 
ha bir de ses, veya uyuyanı dürtme gibi eylemler kişiyi genelde kendine getirir(normal uykudaki gibi).


  • kurukafa  (31.08.08 22:24:07) 
bu "uyanmaya kasma"nın zararı var mıdır? Düzelince epeyce efor sarfetmiş gibi oluyorum, kas kontrolu geliyor ancak rahatsızlık hissi oluyor.


  • late viper  (01.09.08 00:41:03) 
uyanmaya kasmamanızı tavsiye ederim. bir yıl öncesine kadar hemen hemen her gece 4-5 defa oluyordu bu bana. uyumaya korkar olmuştum (git: 8188). ben de kendimi uyanmak için zorluyordum sürekli (bu arada bu durumdayken uyanmanın en kolay yolu ayak parmaklarını oynatmaya çalışmak). dayanamayacak duruma gelince doktora gittim ve canım paxil ile sorunumdan kurtuldum. amma velakin zannedersem uyanmaya kastığım için (nefes alamayıp öleceğimden korkuyordum o yüzden kasıyordum kendimi) şimdi inceden klostrofobik (ya da nefes alamama boğulma korkusuna ne ad veriliyorsa artık)oldum sanırım . misal yorgan altına başımı sokamıyorum, boğaz çevreme dokunulduğunda çok rahatsız oluyorum, filmlerde falan hopidik hopidik denize batan çıkan insanlar gördüğümde daralıyorum.

oyh özet olarak kasmayın bence sakin sakin geçmesini bekleyin ya da böyle lucid dreaming olayını yapmayı deneyin.
  • bulanti  (01.09.08 01:51:16 ~ 03:33:02) 
@bulanti
Soruyu okumuştum(bahsettim de).
Sonrasında çok etkilenmesem de(zaten etkilensem tekrar olur mu diye denemeler yapmam) o esnada benzer sıkıntılar bende de oluyor, özellikle o uyku/ağırlık basması durumunda kendimi bıraktığım an gidecekmişim gibi oluyor, işte insan nereye gideceğini bilmeyince gitmemek için kasıyor doğal olarak;) Belki uykuya dalacağım ama şu ana kadar uykuya dalış anımı tecrübe edebilmiş biri olmadığımdan bilemiyorum elbet.
"lucid dreaming" ise çok istesem de yapamam, zira rüyaları gerçek olarak algılıyorum, zaten bu yüzden rüyadan çok kabus tadında geçiyor, bu nedenle kendimi şartladığımdan mıdır bilmem çok nadir rüya görürüm(yine de görünce çok fena olabiliyor).
  • late viper  (01.09.08 02:11:40 ~ 09.11.10 02:07:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.