[]

bilişim suçları - internet şubesinin izinsiz kullanımı

merhaba,

ortada davacı (internet şubesi izinsiz kullanılan), 1. sanık (davacının hesabından havalenin yapıldığı hesabın sahibi), 2. sanık (parayı çeken, kamera görüntüleri ile sabit), 3. sanık (işlemin yapıldığı ip sahibi)

tespite göre ip statik ip ve tahsis edildiği modem kablosuz.

1. sanık ile 2. sanık arasında telefon görüşmelerinden ortak hareket edildiği tespit edilmiş.

2. sanığın parayı, havale edilen hesaptan çektiği kamera kaydı ile sabit.

ancak 1. ve 2. sanığın 3. sanık ile herhangi bir bağlantısı tespit edilememiş. 3. sanık kablosuz modem kullanımından dolayı şifresinin kırılmış olabileceğini iddia ediyor.

bilirkişi raporumda kanaatim 3. sanığın mağdur olabileceğine yönelik olacak.

ancak şöyle bir durum var:

bu tip davalarda savcı/hakim tarafından süreç şöyle işletilir:
1. bankaya sor, ip öğren, havale kime yapılmış öğren,
2. btk'dan ip'nin kim tarafından tahsis edildiğini sor,
3. btk'dan alınan bilgiye göre ilgili servis sağlayıcısından suç tarihinde ip'nin ne şekilde, kime, ne zaman aralığında tahsis edildiğini sor,
4. havalenin yapıldığı bankadan, gönderilen para çekilmiş mi? ne zaman? kamera kaydı var mı? varsa kayıtları gönderilmesini iste,
5. ip'nin tahsis edildiği hat numarasından adres bilgilerine göre araştırma yaptır, gerekiyorsa adreste arama yaptır, gerekiyorsa bilgisayar vb. el koydur,
6. sonrasında kamera kaydı ve diğer bilgilere göre bilirkişi raporu hazırlat.

burada ip adresi tespitinden sonra süreç tıkanıyor. mümkün olursa pc vb. cihazlar üzerinde çeşitli işlemler yapılarak suç tarihinde bu işlemin yapılıp yapılmadığı anlaşılmaya çalışılır.

soruma gelecek olursak:

burada suçun kimin tarafından işlendiğine yönelik olarak daha belirleyici bir şey gerek. kullanılan cihaz bakımından bunun mac adresi olabileceğini düşünüyorum.

internet servis sağlayıcıları ip adresini tuttukları gibi mac adreslerini de tutup tutmadıklarını bilmiyorum.

eğer tutuyorlarsa, yukarıdaki duruma göre hangi mac adresini tutarlar? modem'in mi yoksa o modem'e bağlı olan pc'nin mac adresini mi tutar?

ya da daha belirleyici olarak ne kullanılabilir?

 
Servis sağlayıcı sadece tutarlarsa modemin mac'ini tutarlar. gerisini modem veya buna benzer ağ cihazı tutar. (özel bir prosedür yoksa o da belli bir süre tutar. sonrasını tutamaz.)


  • thebug  (20.03.12 12:42:45) 
mac adresi tutulmuyor. Teknik olarak tutmak mümkün. Dslam'ın diğer ucundaki modemin mac adresi dslam ucundan görülebiliyor. Aynı şekilde sizde dslam ın marka model mac adresi gibi bilgilerini görebiliyorsunuz. Ancak savcılık sadece o saatte o ip adresini kim almış şeklinde sorularlar geliyor. Tecrübeyle sabit.


  • ned flanders  (20.03.12 12:52:54) 
cevaplar için teşekkürler.

bu davayı takip eden hakim aslında gelişmelere açık, daha net bilgilere erişmek istiyor, neler yapabiliris'i tartışıyoruz zaman zaman.

ben bu hakim ile mac adresi sorgulamayı tecrübe etmek istiyorum ancak sonuca ne kadar yaklaşabilirim bilemiyorum.

mac adres tek başına bir şey ifade etmeyebilir elbette, sonrasında o mac adresinden ürüne, üreticisine ve satış yapılan kişiye erişmek gerekecek elbette.

@ned flanders, bunu ne şekilde talep edebilelim ki, "o saatte sadece o ip adresini kim hangi mac adresi ile almış" sorusuna cevap alabilelim? tutulmuyor cevabı da bir şeydir sonuçta.
  • altinci nesil caylak  (20.03.12 14:29:51) 
savcılık yolu ile aynen sorduğunuz şekilde isp ye giderseniz var yada yok şeklinde dönmek zorundalar.


  • ned flanders  (20.03.12 16:23:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.