[]

psikolog ve/veya avukat varsa yardım edebilir mi? biraz acil.

sevgili okur, sizinle bir derdimi paylaşmak ve eğer ki aranızda bunu okuyan psikolog ve/veya avukat olan varsa fikrini almak istiyorum.

benim bir abim var ana ocağında annemle beraber yaşıyor geldi 32 yaşına. üniversiteyi doğru düzgün okumadı, devam etmek istedi beceremedi, şimdi tekrar mücadele ediyor.

iş deseniz daha doğru düzgün bir işte bir hafta çalışmışlığı yok. aramaya gelince arıyor, buluyor ama iş çalışmaya gelince poff!

askerlik, sürekli kaçtığı ve uzun dönem yapacağından haliyle kesinlikle gitmek istemediği, bununla beraber sürekli bir kılıf bularak uzattığı bir olay.

5-6 yıl öncesine kadar içe kapanık ancak sonrasında kötü arkadaş çevresinden dolayı bunalıma girdi ve zaman içerisinde psikolojisi iyice bozuldu ve en sonunda doktora göründü ve BİPOLAR BOZUKLUK teşhisi ile tedavi gördü. aldığı haplar onu etkiliyordu ve kendini yeterli gördüğü günden itibaren ilaç kullanmayıda bırakmıştı. bu olaylardan sonra arkadaş çevreside sıfırlandı ve bildiğim kadarıyla dertleştiği, konuştuğu, görüştüğü kimseler yok.

dönemsel git geller neticesinde 2 yıl kadar durulup son 3-4 aydır yeniden eski laf dinlemez, tehditkar haline geri döndü ancak geçen gün yaptığı bardağı taşırdı. annemden para istiyor ve vermeyince itiyor, annem yere düşüyor ve evden çıkıp anneanneme telefon edip gidin kızınıza yardım edin tarzı söylemlerle (artık benim tabirimle) sinir krizi geçiriyor.

ben başka bir şehirde yaşıyorum yanlarında değilim, babamda 12 yıl önce vefat etti. yani yan apartman komşumuz yaşları ileri anneanne-dede harici kimsede yok.

inanılmaz para harcıyor bu dönemlerde ve ısrarla iptal ettirilmesine rağmen yeniden bir yolunu bulup kredi kartı çıkartıyor ve tüm ödemelerini anneme yaptırıyor.

son dönem yeniden doktora gitmiş ve bu sefer cidden ağır bir ilaç vermiş, abim kullandığı zaman yoğun baş ağrısı vs. çektiğinden ilacı da düzenli kullandığını sanmıyorum.

buraya kadar okuduğunuz için teşekkür eder, bir psikologtan, bir avukattan ne yapmam gerektiği ile ilgili acil bir fikir istemekteyim. kendi kendimi evde yerken içimden buraya yazmak geldi, umarım birileri bir fikir verir. ek bilgi isterseniz yazabilirim.

not: bunca yıldır sen kardeş olarak ne yaptın derseniz ben öncelikle kendi hayatımı kurmakla çok ağır bir boğuşmadaydım ayrıca ona neredeyse 10 yıldır söylediğim akıllar bir bir gerçek oldu ve halen beni dinlememekte.

 
öncelikle geçmiş olsun demek istiyorum. psikolog adayı olmama rağmen psikolog olarak değil, bir arkadaş/tanıdık olarak yazmak istiyorum.

belli ki abiniz gerçekten zor bir insan. para harcama konusuna bir önlem alınsın bence. borcu olduğu halde nasıl sürekli kredi kartı çıkartabiliyor anlayamadım orayı. ileride abiniz düzelme yoluna girse bile bu borçlar sürekli saptıracaktır onu.

sürekli hap verilmiş. onun yerine belli bir para ayrılıp psikoloğa gitmesi sosyal ilişkileri açısından daha yararlı olacaktır. çünkü psikiyatrislerin verdikleri ilaçlar düzenli kullanılmazsa (ki bu düzen uzunca bir süre) tam anlamıyla bir boka yaramıyor.

bir de fırsat bulduğunuzda üçünüz toplanıp baştan aşağıya konuşun konuyu. kibar bir şekilde onun, sizi nasıl zora soktuğunu anlatabilirsiniz. sanıyorum ki bu onu kısa bir süre dizginleyecek (pişmanlık duyacak çünkü). işte bu dönemde gelebilecek bir yardım (psikolog yada yeni bir arkadaşlık) olumlu yönde adımlar atmasına yardımcı olacaktır.

geçmiş olsun tekrardan.
  • shyzore  (19.03.12 22:35:07) 
para harcama bipoların mani döneminde görülür. ilaçlarını kullanması şart, en azından gündelik yaşama bir parça ayak uydurabilmesi için. psikiyatrist kontrolünde olmalı. manileri bitip depresyonları başlayabilir falan filan. uzaktan yapabileceğiniz bir şey yok açıkçası.

geçmiş olsun.
  • sugar plum fairy  (19.03.12 22:38:07) 
pardon ama:

sizin amacınız nedir?

yani: "abim annemle yaşasın ama gözünü korkutalım da anneme elini süremesin?"

veya

"abimi evden atalım ve..."

tam olarak "yol haritanız" nedir?
  • truvaiti  (19.03.12 22:47:06) 
Bir avukat olarak cevap vereyim;

Bir aile meselesi olduğu için önereceğim çözümler yakıcı olabilir. Fakat eğer ki artık başedemez durumdaysanız şikayetçi olabilirsiniz. Gidip polise şikayetçi olsun anneniz,şikayetinden sonra abinizi gözü korkacaktır diye düşünüyorum. Hatta fiziki şiddet olayını anlatırsanız ve annenizin yüreği kaldırırsa kısa süreli bir cezaevi süreci bile yaşayabilir.
  • abartakus  (19.03.12 22:54:32) 
@shyzore ; üniversitede okurken (ki ilk olaylar o zaman patlak vermişti) mediko sosyalinde iyi bir psikolog/psikiyatr 'a denk gelip hastalığının keşfinde önemli bir adım atmış ve "kendini sevmeme" düşüncesini kendinde keşfedip tedaviye yanaşmış ve 2 yıldlr hiçbir şeyi yoktu hatta fazla mülayimdi. ayrıca değil üçümüz bütün sülale bir olup onlarca defa konuşuldu, ne yapması ne etmesi gerektiği yönünde onlarca telkinde bulunuldu ve artık değil konuşmak sülaleden kimsenin yüzünü görmek istemez bir hali var. dediğim gibi ben tüm bu olaylardan önce kendisinin sıkıntısını görüp neredeyse 10 yıl önceden verdiğim akıllar bir bir çıkmasına rağmen kesinlikle beni de dinlemiyor. ki ben o zamanlar 17 yaşındaydım.


  • herospower  (19.03.12 22:58:40) 
@truvaiti ; emin olun ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. abimin gözünü korkutma aşaması kendisinin "hasta" olması dolayısıyla mümkün olmuyor. ters tepiyor ki denenmişliği var. evden atma olayı ise akla gelse bile yine yeniden "hasta" olduğunun gerçekliği yüzünden ihtimal dahilinde değil. hastaneye yatırma, çok daha iyi bir doktor bulma, başına bu gibi bir olay geçmiş insanlardan ve çözümünü bulan varsa asıl bir yol haritasını onlardan duymak çok iyi olurdu. gerçekten insan öfkesine yenilip ters giderse hastada zıt gidiyor.


  • herospower  (19.03.12 23:04:20) 
@abartakus ; ben tam açıklayamamışım kendimi, bu avukattan dileğim aslında kredi kartı olayı ile ilgili. bir şekilde işsiz vs. olmasına rağmen bankalar kredi kartı çıkartıyorlar abime. banka müdürü ile bile görüşüldü ancak mevzuat izin veriyor diyor adam hala. yok öğrenciliğini kullanıyor alıyor, yok ek kart çıkartıyor, annemi suistimal ediyor bu konuda. nasıl engellenebilir?


  • herospower  (19.03.12 23:06:15) 
şimdi anladım.

eğer ki abinizin borcundan ailenin sorumlu olmadığı belirteyim. yani kendi adına aldığı kredi kartlarından dolayı sizin herhangi bir malınız haczedilemez. ek kart konusunda ise,anneniz gidip ek kartı iptal ettirsin,başka yolu yok.
  • abartakus  (19.03.12 23:11:37) 
@herospower:

bence siz en yapmak istediğinizi netleştirin.

avukat ancak sizin amacınızı uygulayacak kişi olur.

durumunuz çok zor, allah yardımcınız olsun.
  • truvaiti  (19.03.12 23:24:34) 
abim bu seferde para istediği annemle papaz oluyor ve zaten bu itme, annemin düşmesi vs. gibi artık ucu şiddete varan olayda tam bu yüzden çıktı. "ben senin borçlarını ödemek zorunda değilim"... ama kazın ayağı öyle olmuyor maalesef.

bu kaçıncı iptal edilen kart desem şaşırır mısınız bilmem? benim duyduğum bir olay var size son olarak onu danışmak isterim. annem bir avukatla konuşup mahkemede (artık nasıl bir delil olur, doktor raporu vs.) abimin haklarını üstüne alması ve 18 yaş altı gibi göstermesi gibi bir şey duydum. var mı bu? hoş bu seferde abim buna nasıl tepki verir allah bilir.
  • herospower  (19.03.12 23:25:00) 
Bunun adı vasi tayini oluyor.yani temyiz kudretine sahip olmayan kisiye temsilci atanıyor..anlattığınız olayda abinizin temyiz kudreti var gibi gözüküyor ama tabi bunun tespitini psikolog yapacaktır.abiniz biraz sinirli ve simariklik yapan cocuk gibi gözüküyor.psikolojik tedavi ve sizin yaptırımlarınız daha onemli.

Allah yardımcınız olsun
  • abartakus  (20.03.12 08:16:22) 
bipolar bozuklukta ne yazık ki sizin yapabileceğiniz pek bir şey yok. psikologlar da sadece ilaç tedavisine yardımcı olmak için UYGUN EĞİTİMLERİ varsa terapi ile destek olabilirler (her psikolog terapi yapamıyor)
mani dönemindeyse siz ne derseniz diyin ne akıllar verirseniz verin, bildiğini okuyacaktır (çok üzerine giderseniz saldırganlaşabilir). öncelikle bunu kabul edin. onun seçimi değil böyle bir şey yaşamak. bu bir hastalık. sizin yapabileceğiniz ilaçlarını doğru kullanmasını bir şekilde sağlamak. ilaçlar onun mani dönemini girmesini engellemeye yöneliktir. bu dönemde "iç görü" kazandırılabiirse (ki bu hiç de kolay bir süreç değil) o zaman ilaçlar azaltılabilir.

  • la noix  (20.03.12 23:06:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.