[]

Kira gelir vergisi, beyanname vs.

Neredeyse kırk yaşına geldim ama şu tapu, iskan, irtifak gibi kelimeler benim için japonca'dan farksız gibi. O nedenle bilgisi olanların yardımına ihtiyacım var.

Hikaye biraz uzunca,

Ekte resmini gördüğünüz arsada irili ufaklı üç bina var. yeşille boyalı alanın tapusu var geri kalan kısımların yok diye biliyorum. Bu bölgede yaklaşık 50-60 senedir bizim sülale yaşıyor. Dedem, babaannem, babam ve 2 amcam rahmetli oldu, 8 kardeş hayatta. Gecekonduda 10 sene kadar biz oturduk ve babamın adına su ve elektrik faturası yıllardır ödenmekte. Şu anda ise orada iki tane bekar genç ve yola bakan kısımda ise oto kilit tamiri yapan bir abi takılıyor. üçünden toplam 300 lira gibi bir kira alıyoruz.

Şimdi bizim yapmamız gereken nedir onu öğrenmem lazım. Adına tapu yok senin bir işin olmaz mı derler, yoksa biz burayı bir şekilde uzun yıllar kullandığımız için kira kontratı yapıp beyanda bulunmamız mı gerekiyor? İşin içine diğer akrabalar varisler girmesi gerekiyor mu?

Umarım derdimi anlatabilmişimdir.

 
kurcalama.


  • alikavazinmahmut  (08.03.12 12:11:51) 
kurcalayıp öğrenmem lazım daha sonra bir sıkıntı olmaması için.


  • lazpalle  (08.03.12 12:24:06) 
kiraya verenin mülk sahibi olması gerekmez. neticede kiraya vermiş ve kira geliri elde etmişseniz vergi ödenir diye düşünüyorum.

örnek hesaplama aşağıdaki gibi. yıllık gelirinizi hesaplayıp bundan 2.800 lira düşüp kalan tutarı hesaplayın. bundan da %25 azaltın. bulduğunuz matrahın %15'i ödemeniz gereken vergidir. sanırım 100 lira bile etmeyecek.

Örnek : 1 - Konut Kira Geliri Beyanı
2011 Yılında Elde edilen Kira Geliri toplamı : 12.000 TL
Seçilen Yöntem (Götürü Gider Yöntemi)

Beyan edilen konut kira geliri : 12.000 TL
Konut kira geliri istisnası : 2.800 TL
İstisnadan sonrası kalan tutar : 9.200 TL
Götürü gider indirimi %25 : 2.300 TL
Vergi Matrahı : 6.900 TL
Ödenecek Gelir Vergisi Tutarı : 1.035 TL
  • tedirginlik hucresi  (08.03.12 15:49:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.