[]

feza, atmosfersiz ortam, ateş, ses falan...

gece gece aklıma takıldı bunlar:

1) atmosfer dışında ateş yanmıyor biliyorum. o halde güneş'in etrafında kendine has bir atmosfer ve oksijen mi var? o kadar hiddetli lavlar için oksijen gerekmez mi?


2) atmosfer dışında sesin de yayılmadığını biliyorum. bu durumda bağırırsak ses aslında oluşur da yayılamadığı için mi duyulmaz yoksa hiç mi oluşmaz ses? mesela bir kayıt cihazının mikrofonlu kısmını bir yere sertçe vursak kayıtta ses olmaz mı? (burda demek istediğim, ses yayılmadan direkt mikrofonun alıcı kısmı çarpacak, yani sesin yayılmasına bile gerek yok. o zaman ses ne olur, oluşur mu oluşmaz mı...)

3) uzay boşluğunda ateş etsek silahla, ne olur?

4) uzay boşluğunda su kaynar mı? ateş olmayacağı için ketıl tarzı bir şeyle kaynatmaya çalışsak mesela, ne olur? tabi bunun için bir de elektrik olması lazım ama olduğunu farz edelim, buharlaşır mı?

5) burdan büyük bir balona hava doldurup orda patlatsak o hava solunabilir mi?

6) astronotlar nasıl haberleşiyordu yukarda? radyo dalgaları kullanan cihazlarla falan denmiş bazı forumlarda, ama ben radyo dalgaları da sadece atmosferde yayılabiliyor diye biliyordum.

sorularım belki çok basit kaçabilir, belki çok kolay cevapları da olabilir, bilemiyorum. ama bir şekilde merak ettim. bu konuya çok uzağım ve şimdiden teşekkürler.

 
Hic uzaya cikmadim ama, kisitli bilgilerim dahilinde bir ikisine kafa yordum.

2) Vurdugunuz anda olusan ses dalgalari yayilmaz bence. Cunku arada cok ufak da olsa mesafe vardir ve ses yayilmayacagi icin kayit cihazi bir sey kaydedemez (BENCE)

5) Atmosfer disina cikana kadar patlar zaten o balon. Mumkun degil ki cikmasi. Ciktigini varsayalim. Hayalgucu sinirsiz. Soluyamazsiniz. Cigerleriniz patlayabilir. Kaldi ki zaten o kiyafeti cikartamazsiniz bildigim kadariyla aninda pert olursunuz cikartsaniz. Astronotlar basligi cikartip intihar ediyorlardi kurtarilamayacaklari zaman.
  • serkan temiz  (08.03.12 00:17:57) 
1- (bkz: uzayda hava yoksa güneş nasıl yanıyor)

2- bağırsak ses oluşur mu olayı biraz felsefeye gidiyor aslında ama söyleyebiliriz ki ses telleriniz titreşir, ancak ses çıkmaz.

mikrofonlarda bir diyafram vardır, o diyafram sese göre titreşir. bu diyaframa parmağınızla tık tık yaparsanız mesela, bir şeyler kaydolur evet. ama dokunmadan kayıtta bir şeyler çıkarabilmeniz mümkün değil.

3- barutun yanması için oksijen gerekli. uzayda o yok. patlama olmadığı için mekanizma da çalışmaz, mermi kıçı ezilmiş şekilde namluda kalır. ( ya da belki tetiğin veridği hızla namludan çıkar gider.)

edit: kovanın içinde barutla bereaber hava da olduğunu düşünemedim, ateşli silahlar gayet temiz çalışırmış - tinyurl.com

4- uzayda su dolu bi kabın ağzını açtığınız an uçar gider. buz kristalleri olur zerre zerre. bu olay anlatması uzun hikaye. ama evet, kaynar. üstelik o kadar çabuk kaynayıp buhar olur ki, neredeyse anlık.

5- siz içnize çekmeye vakit bulamadan hava evrenin her yerine dağılacaktır. (bkz: difüzyon)

6- ödev: mars'taki robotları nasıl kontrol ediyoruz ?
  • celeron 300a  (08.03.12 00:20:34 ~ 00:39:01) 
1) Gunes'te hidrojen yaniyor. Oksijen degil yani bildigimiz ates degil. Atmosfer benzeri bir sey olup olmadigini bilmiyorum ama.


  • serkan temiz  (08.03.12 00:21:09) 
1 i bende çok merak ettim şaunda
2 serkana aynen katılıyorum ve feci şekilde arkasında dururum.
3 mekanizma seni geriye iter kurşunu sana zıt yöne ve sonsuza kadar gidersiniz. yani ben burda 0 sürtünme ve çekim olarak düşünüyorum. sürtünmeyi bilmiyorum ama ikinizde bi zaman sonra bi gezegen çekimine kapılırsınız heralde. yada çok fena uyduruyorum gezegen çekimi konusunda.
4 uzay boşluğunda su kaynamak değilde uzay boşluğuna suyu çıkardın basınç o kadar düştü ki anında su yok olur ve uzaya karışır tabi yüksek sıcaklık yada düşük basınç maddeleri idealleştirir yani gaza doğru giderler anında gazolup yok olur anlayamazsın bile.
5 balon o kadar düşük basınca çıktığı anda kendiliğinden patlar.
6 kdsnckdn

bu soruların hepsinde patlamış olma ihtimalim var öyle lise fiziğiyle aklıma ilk gelen cevaplar bunlar.
  • zimbirik  (08.03.12 00:27:03) 
cevaplar için teşekkürler. bu arada adamlar kıyafeti çıkarınca neden ölüyorlar yav onu çözemedim. moon adlı filmde adam o kask gibi şeyi çıkartıyordu gayet? mantık hatası mı yapmışlar?

bu arada balon olayını yanlış anlattım sanırım. balonu burdan bırakmıyoruz:) oraya götürüp orda patlatıyoruz. bir nevi kap görevi görmesi için balon demiştim.

ama bırakılmış hali de var. türk yapımı hem de. (elbette atmosfer sınırında patlıyor)
izlemek isterseniz:
www.youtube.com


@celeron 300a ödevimi şimdi gördüm, onu da yarın yapayım artık feci uykum geldi, sabah kaldığımız yerden devam:) fakat bir öncevap vereyim. sanırım uydudan kontrol ediliyor onlar. malum uydular zaten atmosfer dışında. google'lamadan ilk cevabım budur.
  • jamiro  (08.03.12 00:45:44 ~ 00:50:10) 
cunkı dısarda basınc cok dusuk olacak ve siz kaskı cıkarttıgınızda kanınız damarlara stoplazmanız hucre duvarlarına oyle bır basınc yapacak kı patlayacaksınız.
buna dayana bılecek bır kapla goturdunuz dıyelım. hava boşluğu kaplar ve uzay bir boşluktur. hava anında butun bosluga yayılır

  • zimbirik  (08.03.12 00:54:37) 
cevaplar zaten verilmiş ama ben de katkı yapayım:

1)yanma eylemi için atmosfer şart değil. çekirdek tepkimelerini saymazsak(güneşi açıklamışlar zaten), ortamda yanıcı(mesela hidrojen), yakıcı(mesela oksijen) bir madde ve tepkimenin gerçekleşmesi için yeterli enerji olsa yeter. e tabi, bu da bir atmosfer sayılabilir.

2)bağırsan ses çıkmaz. daha doğrusu bağıramazsın. ama diyelim ki ciğerinde hava var ve bu havayla uzay boşluğuna çıktın ve ölmedin, ciğerdeki havayı dışarı çıkarırken ses tellerini titreştirerek ses denen olayı ortaya çıkarırsın. dışarı çıkan hava anında dağılacağı için o ses yayılmaz. ama ses bir titreşim dalgası olduğu için uzay boşluğunda bulunan bir katıda titreşim yaratabilirsin. yalnız o dalga sana ulaşmaz. kayıt cihazını bir yere vurduğunda içerisindeki titreşimleri algılayan sistem titreşeceği için kayıtta birşeyler çıkar.

3)uzayda ateş edebilmen için yanma tepkimesi gerçekleştirebiliyor olman lazım. galiba celeron doğrusunu bulmuş yazmış.

4)evet buharlaşır ve kaynar. hem de çok düşük sıcaklıklarda. dış basınç sıfıra yakın olduğu için direk kaynar. oluşan buhar da çok çabuk yayılır.

5)o balon daha atmosferden çıkmadan patlar, ama sonsuz dayanıklı olduğunu kabul edelim, atmosferde yükseklere çıktıkça hacmi sürekli artar, çıktığında büyük bir hacme sahip olur ve sürekli büyüme eğilimindedir. çünkü dışarıdan bastıran bir basınç(hava) yok. patladığı an içerisindeki hava dağılır ve soluyacak fırsat bulamazsın.

6)bütün kablosuz iletişimler dalgalar yoluyla yapılıyor(istisna vardır). bazı dalgaların yayılabilmesi için bir ortam gerekirken(mesela ses dalgaları), bazıları için ortama gerek yoktur(mesela radyo dalgaları). örneğin ışığın yayılabilmesi için ortama gerek olsa idi güneş ışığı dünyaya asla ulaşmazdı. dalgayı bir enerji olarak düşün. örneğin mıknatıs. uzay boşluğunda da mıknatıslar birbirini çeker/iter.

7)uzay boşluğunda ölürsünüz çünkü iç basıncınız var. çok basit bir örnek vereyim, pipetle, bir kutunun içindeki havayı çekiyorsunuz diyelim. karton sağlam değilse içine göçer ya. çünkü dışarıdan hava basınç yaparken içerisindeki havanın basıncını düşürüyoruz. bu yüzden içindeki hava basıncını dış basınca eşitleme eğilimi gösterip hacmini küçültüyor. karton sağlam ve içine göçmüyor diyelim,

bu kutunun içine içinde hava olan ve ağzı bağlı bir balon koyalım. ve kutuda sadece pipetin geçebileceği bir delik olsun. bir pipetle kutunun içindeki havayı çektikçe kutunun içindeki balon büyür. biz kutunun içindeki basıncı yavaş yavaş azaltmış olduk. ya bu basınç direk sıfıra yakın olsaydı? balon anında patlardı. insan da uzay boşluğunda anında parçalanır.

verdiğiniz videodaki balon 32. kilometrede patlamış. atmosferin kesin bir sınırı olmamakla birlikte wikipedia yaklaşık 150 kilometre diyor.
  • cro.magnon  (08.03.12 02:26:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.