[]

Ekmeği kızartırsam kalorisi düşer mi?

.




 
  • neira  (07.03.12 12:49:25 ~ 13:07:52) 
HAYIR! kızarttığında bazı besin değerleri düşer fakat kalorisi düşmez.


  • olaguer  (07.03.12 12:59:18) 
ve işin kötü tarafı kızarmış ekmek daha çok yedirir, daha lezzetlidir.


  • Rawkon  (07.03.12 13:27:37) 
kızartınca içindeki su gidiyor, suda kalori yok. yani düşmez.

bu bilgiyi bay tahmin'den öğrendim.
  • terp  (07.03.12 13:43:39) 
kalorisinin bir kısmı yandığı için gidiyor.şöyle ki elinde bir miktar kömür var biraz yaktın diyelim ısı yani kalori açığa çıkar.kalorisi azalmış olur.

vücut içinde aynı hesaplamalarla kalorisi hesaplanıyor.kapalı bir kap içinde besini yakıyorlar ne kadar ısı kalori açığa çıkmış ordan kalorisi hesaplanıyor.mesela su yanmadığı için kalorisi sıfırdır.
  • kelepir  (07.03.12 14:07:18 ~ 14:07:35) 
@kelepir:

kmürü yakınca kalorisi gidiyor çünkü kömürün yaydığı ısının kaynağı KENDİSİ.

ama ekmeği kızartınca, enerjinin kaynağı kızartma makinesi.

ekmeğin üstüne kibriti atsam, kendi kendine yansa tamam ama öyle olmuyor ki.
  • truvaiti  (07.03.12 16:10:11) 
@truvaiti

kömürün de üzerine kibriti atsan kendine yanmaz.yeterli sıcaklık ve oksijen gerekir.

zamanında ısı transferi ve termodinamik derslerini almış biri olarak şöyle söyleyeyim. vücudumuzda,kömür sobasında veya arabanın motorunda bizim yaptığımız iş kıvılcımı vermektir.sonra yakıtımız ne ise ekmek,kömür,gaz,benzin oksijenle tepkimeye girerek yanar.ısının kaynağı yakıtın kendisidir.bazı yakıtlar yanınca çok ısı verirler bazıları az ısı verir.

ekmeğin verebileceği toplam ısı 100 kalori olsun diyelim.sen ilk başta ekmek kızartma makinasında onu kızartarak( üzerinde siyahlıklar gibi kimyasal değişiklikler olduysa yanmış demektir sadece ısıttıysan sorun yok) yani kızartma makinesinin telleri gerekli kıvılcım sıcaklığına ulaşmıştır. çok az da olsa 2 kalori yandı diyelim.(tabi bu ekmek kızartma makinasının yaydığı ısı yanında hissedilmez bile)gazete kağıdını yakmak gibi biraz ısı verir sonra kül olur. kaldı mı 98 .senin bir dilim ekmek artık 98 kalori olarak yenmeye hazır.
  • kelepir  (07.03.12 17:20:21 ~ 17:23:21) 
bence gereksız ayrıntılardasınız.

100 üzerinden misalen 2 demıssınız ama bin uzerınden 1 degıldır.

hatta ekmek kızarıp kurudugu ıcın bır kısmı dokuluyor saga sola. ondan dolayı agırlıgı azalıyor. onu da hesaba katalım bari.
  • truvaiti  (07.03.12 17:45:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.