[]

dokunmatik monitörün geleceği

sadece dokunmatik monitör önerisi isteyecektim aslında ama bu konu hakkında görüşlerinizi de sormak istiyorum.

bu dokunmatik teknolojisi son kale olan pc'leride ele geçirecek galiba. bugün windows 8 tanıtım vidyolarını izlerken bir an kendimi antika gibi hissettim bir el fare bir el klavyede. üç soru soracağım. biraz futurist yanınızı kullanarak cevap verirseniz sevinirim.

- bilgisayarlar ileride sırf ekrana evrilecek sanırım, kasalar kalkacak, tablet kalacak elimizde (bulut teknolojisi vs.). buradaki merakım benim gibi pc oyuncuları ne yapacak? pc oyun sektörü azalarak biter ve konsola mı kayar sizce (wii, kinect?)

- 23" monitörü satıp 23" dokunmatik monitör aldım diyelim. böylelikle hem klavye fareden kopmamış olurum, diğer yandan monitörü 45 derece bükerim ve dokunmatik kullanırım (linkteki gibi eğilip bükülebilen tam o tarzda). bir gazete sitesine girip haber okumaya başlayacam misal, mecburen dokunmak için elime yakın olması gerekecek(max 50cm). bu da benim gözümün ebesini siter mi? bunun orta yolunu bulmak için illa tablet mi almalıyız. (rahat batıyor demeden cevaplayın lütfen :))
comresurs.ru
bit.ly gibi

-şu vakitte ev kullanıcıları için dokunmatik monitör almak mantıklı mı? yoksa birkaç yıl daha bekleyip sektörün nereye evrildiğini mi gözlemlemeliyim?

 
bu işlerden annamam. ama gördüğüm bi şey var: bundan 40 sene önce dokunmatik teknolojisi vardı. "dokunmatik" kelimesi en az kırk yaşındadır.
40 senedir klavye yerinde duruyor.

  • compadrito  (01.03.12 20:05:41) 
fareyle 15 cm2'lik bir alanda bütün bilgisayara hükmedebiliyorsun. tabletler ve telefonlar haricinde, bilgisayar alanında özellikle de monitöre dokunmatik ekran koymak çok sikimsonik bir düşünce "bence." :)


  • zaraeta  (01.03.12 20:12:51) 
dokunmatik daha çok laptop ya da tablet pclerde kullanılacak. kasalar hali hazırda kalkıyor zaten. hatta hp'nin dokunmatik ekranlı pc'si var ama yanında klavye ve mouse duruyor. www.hp.com

pclerin masaüstünden kalkması pek yakın değil hala. bilgisayarı iş için kullanacakların dokunmatik ekranla uğraşacağını pek zannetmiyorum.
  • sutlu nescafe  (01.03.12 20:15:02) 
ipad falan kullandıysan en azından bir şeyler yazmaya çalıştıysan dokunmatik ne kadar iyi olursa olsun klavyenin yerini alamaz. klavyeye bakmadan yazarsın ama dokunmatik de asla.. her şeyin işlevi farklı, misal bir fotoğrafçı dokunmatik ekranda işini yapamaz veya bir mimar çizim yapamaz.

fare ve klavyenin yeri farklıdır. kolay kolay işlev kaybetmeyeceğini düşünüyorum.

şu vakitte bu teknoloji çok yeni.. (bahsettiğin ev bilgisayarları için) yeni teknoloji her zaman daha fazla kazıktır.. bu yüzden kesinlikle önermem. 5 yıl sonra daha gelişmiş bir monitöre daha uygun fiyata sahip olabilirsin.. seninki birazda şuna benziyor; "blue-ray'li pc mi almalıyım, dvd yeter mi?" yani diyeceğim sektör bir gelişsin ona göre yolunu çizersin.. mesela artık her şey usb üzerinden çalışıyor, blue-ray falan gerek kalmadı bunlara..

bizim bilgisayarlarımızda kullanmadığımız çok özellik var. mesela 40 yaş üstünde kimse bu bilgisayarlarda kod yazmıyor, site tasarımı yapmıyor.. bu insanlar yapabilecekleri her şeyi ipad gibi bir cihazda yapabiliyor. bu da laptop'u bile gereksiz kılıyor.

oyun olayı kesinlikle konsola kayar. bilgisayarlar üreticiler için satılır, geri kalan standart kullanıcılar tabletlere geçer..
  • istenmeyen_adam  (01.03.12 20:15:40) 
win 8 in tanınım videolarını izlemedim öncekileri izlemiştim o yüzden önceki sürümlere hitaben yazıyorum.
kişisel görüş olarak önceki sürümlerin dokumatik kullanıma uygun olmadıgını düşünüyorum.
monitör konusunda biliyorsun ki bu monitorler rezitatif ve kapasitif diye ayrılmakta benim şu ana kadar gördklerimin hepsi çoklu rezitatifti ki çok kulllanışlı gelmiyor bana eger varsa kapasitif modeller olabilir sonuçta teknoloji kullanılabilir. birde oyun konusuna gelirsek biliyorsundur kinect denen nane 8le %100 uyumlu ki 7yle de kullanılıyor sadece düzgün oyun yok ve ea gamesin geçenlerde söylediği açıklamada yeni nesil oyunlarının tamamının kinect uyumlu olacagıydı buda oyun sorusuna açıklık getiriyor (zaten starwars kinect çıktı incelemedim) ama tabi bu şekilde kullanım klasik alışkanlıktan vazgeçip o hale dönmek ne kadar sürer dersen en azından 5 sene diyorum çünkü bunun yazılımcısı var ofis çalışanı var yani herkese uygun hale gelip kullanılmasına daha var gibi tabi ben bununla birşey yaparım ki diyorsan güle güle kullan şimdiden :)
  • exodia  (01.03.12 20:17:55) 
dokunmatik denen zımbırtının taşınabilir aletler dışında asla pratik olduğunu düşünmüyorum.

dokunmatik, pc'leri asla ele geçiremez. çünkü evinde 15cm2'lik bir alan olduğu sürece mouse kullanmak her zaman daha kullanışlıdır. daha çok tercih edilir ve dilecektir.

keza klavye de aynı şekilde.
  • tchuck  (01.03.12 20:24:18) 
En kötü ele eldiven gibi bi zımbırtı yaparlar titreşimli falan bi nevi mouse işlemide görür..


  • Akabeatz  (01.03.12 20:28:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.