[]

Ruh ve Sinir Hastalıkları - Akli Denge Bozukluk Teşhisi

Merhaba

Şimdi bir süredir aklıma takılan birşey var. Siz tamamiyle akıl ve ruh sağlığı yönünde sağlıklı bir bireysiniz, herhangi bir rahatsızlığınız bulunmuyor. Kendinizi ifade edebiliyor, iletişim kurabiliyorsunuz, tamamiyle sağlıklı ve normal birisiniz. Sonra bir gün herhangi bir nedenden dolayı sizi yanlışlıkla akıl hastahanesine kapatıyorlar. Doktorlar tarafından muayene ediliyorsunuz. Siz kendinizin sağlıklı olduğunu, burada bulunmanızın bir yanlışlık olduğunu anlatıyorsunuz.

Sorularım şunlar

1 - Doktorlar sizin sağlıklı biri olup olmadığınızı nasıl yorumlarlar ? Çünkü çok normal davranışlar sergileyen ruh hastaları da mevcut. Orada bulunmanızın bir hata olduğunu söylemenizin bir etkisi olur mu yoksa sizi dinlemezler mi ?

2 - Hasta olarak nitelendirdiler ve orada tutulmanız gerekiyor, ama siz sağlıklı biri olduğunuzdan kontrolünüzü kaybetmiyorsunuz ve ilk geldiğiniz günkü gibi 'normal' davranışlar sergiliyorsunuz. Bu durumda sizin üzerinizdeki gözlemleri ne olur ? Hiç bir gelişme gösteremediğinizi mi düşünürler yoksa gerçekten sağlıklı biri olduğunuzu mu ?

3 - Hasta olarak tutuldunuz, sizi dinlemiyor ve tedavi etmeye çalışıyorlar. Zamanla kendinizden şüphe duymaya ve gerçekten akıl - ruh dengenizi yitirmeye başlar mısınız ?

Bu soru özellikle psikolog ve psikiyatristlere yöneltilmiştir.

 
akli denge bozukluğu denilen şeyin tamamen gerçek ve gerçek dışı ayrımını yapma yetisinin yok olması olduğundan kişinin kendi kendine iyileştiğine karar vermesi şansı yoktur. hastaya göre televizyondan kendisine seslenilmesi veya odaya girdiği kapıyı 2 defa kapatıp açmazsa çocuklarına cinlerin zarar vereceği tamamen normal şeylerdir.

demek istediğim, bir gün akıl hastanesine kapatılırsam biliyorum ki ben ne düşünürsem düşüneyim ne kadar normal olduğumu düşünsem de bunu ispat etmemin bir yolu yok. kendimi akışına bırakırım.
  • fayfim  (26.02.12 18:37:55) 
Hmm.. Öyleyse bu durumda sorgulamamız gereken şey normallik olurdu herhalde.. Ki zaten normallik kelime norm kelimesinde türemiş bir sözcük. Norm da bu durumda çoğunluğun sahip olduğu, gösterdiği davranış ve özellikler oluyordur..


  • burka  (26.02.12 18:50:17) 
evet. normal dediğimiz şey tamamen çoğunluk yönelimidir. mesela bir yakını öldüğünde çoğunluk insanlar depresyona girer fakat intihar benzeri kendine zarar verme eğiliminde bulunmazlar. bulunanlar anormal olarak nitelendirilir. psikiyatri kontrolüne alınırlar. aslında örnek tam oturmadı ama anlatabildim sanırım.


  • fayfim  (26.02.12 19:08:43) 
Açıkcası benim demek istediğim o değildi. Farzedin ki siz bir hastahaneye gittiniz, psikoloji dışında bir rahatsızlığınızdan dolayı tedavi gördünüz. Sonra psikolojik rahatsızlığı olan biriyle sizi karıştırdılar ve sizi götürdüler. Aslında hiçbir rahatsızlığınız yok, sadece bir karışıklık ve hata sonucu alıkonuldunuz. Bu koşullar altında ne olurdu ? Sorumu bu şekilde değerlendirin.


  • burka  (26.02.12 19:17:47) 
Derdini anlatinca senin normal oldugunu anlarlar zaten. Sonra yana yana asil hastayi ararlar :))


  • caks  (26.02.12 19:21:18) 
Hah, şimdi işin içinden o karıştırılan hasta kısmını çıkarın ve farklı bir yanlış anlama sonucu sizi aldıklarını düşünün. O zaman ne olurdu ?


  • burka  (26.02.12 19:43:40) 
benim de öyle bir fobim var. düşünsene birini ziyarete gidiyorsun kazara kapatıyorlar seni de.. istediğin kadar yırtın "ben deli değilim" diye. herhalde agresif davrandıkça iğneyi çakar uyuturlar, sakin kalsan yine olmaz. aman allahım kabus gibi, çok korkuyorum.


  • Demet  (26.02.12 20:19:43) 
uzun yazmaya üşeniyorum şimdi ama söyleyebilirim ki psikiyatri klinikleri hayalinizdeki ve filmlerdeki gibi değiller. büyük çoğunluk olarak sokaktaki insanlardan farklı değiller.
psikoz hastaları ise dediğim gibi yaşadıklarının normal olduğunu düşünürler ve gizlemezler. yani demek istediğim hastalıkları bellidir. eğer sizi oraya kapatmışlarsa vardır bir sıkıntı ama siz anlayamıyorsunuzdur. zorlamayın:)

  • fayfim  (26.02.12 20:22:33 ~ 20:26:11) 
@fayfirm

Sizin son yazınızın bir üstünde @Demet birşeyler yazmış. O senaryo üzerinden giderek sonucun ne olacağını söyler misiniz ? Hastalığının farkında olmayan birinin tedavi edilmesinden değil, hasta sanılan sağlıklı birinin tedavi edilmesinden bahsediyorum.

Not : Valla size derdimi anlatmaya çalışmak ruh sağlığımın yerinde olduğunu kanıtlamaktan da zor :D
  • burka  (26.02.12 20:59:42) 
sonuç basit olur. yapılacak bir kaç vizit sonrasında doktorlar bu adamı niye getirdiniz buraya derler, çıkartırlar:)


  • fayfim  (26.02.12 21:53:32) 
one flew over the coocus nest mı ne onu izle


  • bryan fury  (26.02.12 23:56:23) 
Dostlar,

Vakti zamanında soruyu sormuştum, bugün de "Pat Deneyi" denen bir psikoloji deneyiyle karşılaştım ve tam olarak benim düşündüğüm doğrultuda olduğunu gördüm. Fikrinizi merak ediyorum, konuya hakimiyeti daha fazla olanlarınızın görüşleri nelerdir ?

eksisozluk.com
  • burka  (30.10.15 17:54:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.