[]

Gladyatörler

misal spartacus'te izliyoruz hepsi kas ve refleks makinesi. hepsi olağanüstü savaşçılar.

peki bu gerçek mi? yani, pek araştırmış olmasam da mantığım bana gladyatörlerin kas makinesi olmaması gerektiğini söylüyor. muhteşem savaştıklarını da düşünmüyorum. sanki, tüm hayatı savaşa bağlı olan normal insanlarmış gibi geliyor. yani normalin üstünde bir savaş yetenekleri olduğuna inanmıyorum.

işin aslı nedir? gladyatörlerin kas ve savaş yetenekleri vs. nedir?

 
Normal bir insana her gün fındık kırdırsan, bir süre sonra fındık kırma konusunda herhangi bir insandan daha hızlı, verimli hale gelir. Her gün savaşan adamların bu konuda alelade bir insana göre üstünlük kazanmayacagını mı düşünüyorsun?

Ayrıca gladyatörler alelade kölelerden seçilmezler. Fiziksel ve ruhsal yapısı yatkın kölelerden iyi gladyatörler çıkar.
  • joker hakki  (26.02.12 11:42:43) 
fikrime ve bildiğime göre, gayet de spartacus'te izlediğimiz gibi eşşoleşşeklerden seçiliyor gladyatörler. bir de seni alıp gladyatör yapmalarıyla bir köleyi alıp gladyatör yapmaları aynı şey değil. sen şu an düşünen özgür bir bireysin. ama adam arenada ölmeyi, öldürmeyi şeref sayan, kafasına bu şekilde kazınan biri. ve dizide de görülebileceği gibi, bir gladyatörle sıradan bir köle arasında dağlar kadar fark var.

e bu gladyatörler de o zamanın futbolcuları, basketbolcuları bir anlamda... tek işleri dövüşmek, antrenman yapmak. dolayısıyla manyak gibi savaşmaları gayet doğal. ha filmde tabii ki abartılı sahneler var... ama bence gladyatörler cidden canavar gibi savaşan, sıradan herhangi bir insana hamle fırsatı bile tanımayacak kadar sağlam adamlar(dı).

basketbolcu örneği gibi işte... şimdi karşına bryant gelse, teke tek maç yapsanız, sayı atabilir misin adama?
  • der meister  (26.02.12 11:47:11) 
Yani öyle düşük yağ oranına, mükemmel hatlara bence de sahip değildirler. Daha çok kırkpınarda yağlı güreş yapan iri abilere benziyorlardır. Bazıları ise eminim oldukça ince hızlı adamlardır. Yani hantal birine karşı güçsüz de olsa bıçakla hızlı biri savaşabilir. Ve herkesin de bahsettiği gibi bu adamların hayattaki tek işi savaşmak, o halde bunu iyi yapmalılar. Bilirsin, kendini sadece bir işe adarsan, o işi iyi yaparsın. Bazıları yaşamaya ve savaşmaya adar kendini, bazıları ise sadece savaşmaya. Yani ölüm umrunda olmayan bir gladyatör normal bir insana göre zaten zihinsel olarak -psikoloji, tecrübeler falan- kat kat daha güçlü. Bir de günlük antrenman eklenince, tabi güçlü oluyorlar.


  • Harpp  (26.02.12 11:56:28) 
@harpp

aynen kanka söylemeye çalıştığım da o zaten. kırkpınar çok doğru tespit. bence de oradakilere benziyorlardır.

bir de dövüşlerde bu kadar atik olduğunu hiç düşünmüyorum. anlatmaya çalıştığım o yani. her ne kadar tüm hayatlarını dövüşe adamış olsalar da, alt tarafı pirinç lapasıyla beslenen adamlar bunlar ve çoğu ilk dövüşlerinde ölüyorlar.

o yüzden harpp'ın dediği gibi düşük yağ oranına sahip olmayan danalardan oluşuyorlardı ve atiklikten ziyade güce dayalı takılıyorlardı.

edit: hatta spartacus'ten özetlemek gerekirse. bence spartacus'te, çukurda dövüşen adamlara benziyorlardı. çoğu aklını kaçırmış, vahşice dövüşen adamlardı.
  • tchuck  (26.02.12 12:25:26 ~ 12:26:58) 
Çok farklı dövüş stilleri var yalnız. İncecik bir adam dev gibi bir baltayı sallayamaz, koskoca bir adamsa iki elinde kılıçla yeteri kadar atik olamaz. Bence Spartacus'deki abiler gibi de vardır bizim Kırkpınar'cılar gibi de farklı stiller sonuçta :)


  • Vicy89  (26.02.12 14:31:08) 
bir yerde okuduğuma göre, yapılan son araştırmalarda gladyatörlerin bizzat yağlı tahıllı yiyeceklerle beslendikleriyle ilgili bulgulara rastlanmıştı. kılıç darbelerine karşı iç organlarını koruması için karın bölgesinin özellikle yağlı olmasını isterlermiş. ama kol ve omuzları kılıç ve kalkan savurmaktan biraz daha kaslı olur tabi. zaten zamanında çizilen meşhur gladyatör tablolarına bakarsanız bu bilgiyi doğruluyor, örneğin upload.wikimedia.org

gibi...
  • bombonera  (26.02.12 14:34:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.