[]

uyku saatini azaltıp dinç kalmak

hafta sonları 8-9 saat uyurdum, hafta içi yedi saat civarı uyuyordum. üç-dört gündür altı-altıbucuk saat uyuyorum, fakat öğleden sonraları acayip yorgunluk başlıyor. tüm vucudumd ağrılar başlıyor. sanki hiç uyumamış gibi hissediyorum kendimi.

herhangi bir işte çalışmıyorum. temmuz ayında gireceğim dgs sınavına hazırlanıyorum, buna ek hafta sonları yabancı dil kursuna gidiyorum. zaman problemim olduğu için uykumdan kesinti yapayım diye düşündüm. düşündüm de girişte bahsettiğim gibi, her yerim ağrıyor. acaba bu ağrılar vücudun alışmamasından dolayı mıdır?

her türlü önerilerinizi bekliyorum. ilaç milaç, bitkisel destek ne varsa kullanmaya hazırım.

 
öyle birden uykunu 3 saat azaltırsan tabi yorulursun. sadece aptallar 8 saat uyur kitabında bir metod vardı. adam hergün 15'er dakka azaltıp bikaç ayda 5 saate indiriyordu. ayrıca pharmaton al. çok faydasını görürüsün.


  • buenosdias  (24.02.12 19:51:17) 
spor yaparsan daha dinç hissedersin. o vücut ağrıları da ortadan kalkar.

edit: çok uyuyunca da o ağrılar oluyor.
  • Demet  (24.02.12 19:58:15) 
Ben benzer bir soruya şu cevabı yazmıştım geçenlerde:

Cevapları eleştirmek istemiyorum ama genellikle subjektif şeyler söylenmiş. Bir bilgi yanlışını düzeltmek isterim yalnız, vücudun uyku ihtiyacını karşılayabilmek için 4-5 saatlik uyku fizyolojik olarak yeterlidir. Yani vücudunu iflas falan ettirmez.

Uyku süresini azaltırken sağlığından ödün vermemek ve enerjik kalabilmek için için uyku kaliteni yükseltmen gerekir. Bu konuda basit ve güzel bir yazı:

healthysleep.med.harvard.edu

Uyku süresini azaltmanın doğrudan bir yöntemi yok. Alışkanlık edinilmesi ya da ihtiyaç duyulması gerekiyor. Burada bir iki ipucu var gerçi:


health-potion.blogspot.com

Günde 6 saatten fazla uyumak insana zararlı diye biliyorum ama şimdi bilimsel dayanak bulmadan sallamayayım :)

Sonsöz niyetine: Sabah olduğunda odaya ışık girsin. En önemli meselelerden biri bu.

Şimdi senin sorduklarına gelelim:

-Yorgunluk normaldir. Bir haftaya kalmaz geçer.
-Vücut ağrıları uykusuzluğun bir semptomu değil bildiğim kadarıyla. Ne duydum ne gördüm ama benim cehaletim de olabilir bu. Yine de sık rastlanan bir şey olmadığı kesin. Ben uyku sürenin azalmasıyla ilgisi olmadığını düşünüyorum.
-İlaç milaç, bitkisel destek vesaire hiçbir şey kullanma. Kullanamazsın da zaten, zira yok öyle bir şey :) . Yorgunluk hissettiğin o öğle saatlerinde bir Türk kahvesi çakabilirsin ama tabii.
-7 saatten 6 saate inmeyle vücudun bu kadar reaksiyon vermesi normal değil. Kendini çok mu şartladın acaba? Kafanı takma fazla uyku süresine. Yukarıda söylediğim üzere insana 4-5 saat yeter. Alışmak da en fazla birkaç gün alır senin durumunda. Biraz rahatla bakalım şimdilik :) Ağrıların bir hafta sonra hala devam ediyorsa o zaman tekrar başlık açarsın :)

Edit: c/p yapınca linkler pörtlemiş. Düzeltildi.
  • terelelli  (24.02.12 20:53:50 ~ 20:55:28) 
Çok fazlı uykuyu araştırmanını öneririm. Deneyen görmedim, şahsen hiç denemedim de, ama Nikola Tesla, Leonardo Da vinci (Da vinci uykusu diyenler de oluyor) gibi önemli insanların uyguladığı bir teknik olduğu söyleniyor. 4 saatte bir 20 dklık uykular halinde uyunuyor. Günde 3 saat kadar uyuyorsunuz ve daima dinç kalıyorsunuz, yalnız ilk alışma süreci -sanırsam 20-30 gün kadar falandı- oldukça zormuş diyorlar. Tabi tamamen kulaktan dolma olduğunu söylemeliyim. Yani hiç deneme ya da gözlemle fırsatım olmadı, yazın denemeyi düşünüyorum biraz.

Onun haricin de 6 saate indirmeyi yavaş yavaş azaltarak uygulayabilirsin. Yalnız uyku hakkında bir şey gözlemlediysem o da ilk önce kalkma işini düzene sokman gerektiğidir. Yani şu saatte uyuyup şu kadar saat sonra kalkayım olmuyor. Onun yerine uykun gelince uyuyup 6-7-8 -artık hangisindeysen- o kadar saat sonra kalkman gerekiyor zira eğer belli bir dönem -okul zamanı falan- çalar saatle uyandıysan belki farkına varmışsındır her gün aynı saate kurarsın saatini ve uzun bir süre sonra artık saat çalmadan 1-2 dk önce uyanmaya başlarsın. Çünkü vücut o saate alışır.
  • Harpp  (24.02.12 21:08:07) 
Ginseng içeren preparatlar yardımcı olabilir. (bkz: pharmaton)


  • there is nothing left for me  (24.02.12 22:03:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.