[]

yoğurt yapsak ya

şimdi sevgili Ankaralı duyurucular. Ben aslen yörük bir aileden geliyorum ve bu hazır yoğurt olayına alışamadım gitti. Evde yapmak istiyorum nasıl yapıldığını biliyorum makine ihtiyacım da yok. ve lakin Ankara'da günlük sütü nereden bulacaz? UHT ambalajlı günlük sütten yoğurt yapmayı denemeli mi?




 
ankara'da oturuyorum. mahalleye haftada 2 gün sütçü geliyor, yoğurt yapmak isteyen herkes oradan alıyor sütünü. neyse sütü alıyosun, güzelce kaynatıyosun. sonra biraz dinlendiriyosun ve tencerenin kapağını kapatıp güzelce sarıp sarmalıyosun. yaklaşık 5-6 saat sonra açıyosun bi bakıyosun senin süt yoğurt olmuş.

edit: hea bide kaynattıktan sonra mayalama evresi var. onuda daha önce elinde bulundurduğun yarım kase kadar yoğurtla yapıyosun.
  • blackmail  (12.02.12 21:00:03 ~ 21:02:54) 
Uht sütten oluyor. 45 dereceye ısıt. Bir litreye bir kasık yoğurt ekle. Kapağını kapat, havluya sar veya havluya sarmadan en kolayı fırının icine koy. Fırını ısıtmana gerek yok, maksat hava akımı olmasın. Gece yap, öğlene yersin. Derecesini ikeada ucuz yemek termometresi var onla ölçüyoruz.

Uht sütü kaynatmana gerek yok.
  • drip nick i zaten kullanilmakta  (12.02.12 21:11:12) 
pınarın kutu sütü var organik yazar üzerinde ondan yaptım ben cok güzel oluyor. Sanırım aoç nin gunluk sutlerinden de olur...


  • eksielma  (12.02.12 21:32:45) 
bildiğiniz tanıdığınız sütçü değilse mahalle sütçülerini boşverin. uzun ömürlü süt dediğimiz uht sütten olmaz. çünkü uht denilen pastorizasyon tekniği, yoğurt olmaya yarayacak bakterileri de öldürür. günlük sütten yapacaksınız. ankara için şişe AOÇ sütü tavsiyemdir. kırmızı kapaklısı inek, mavi kapaklısı keçi sütüdür.

süt pastörize olduğu için mikropları ölsün diye kaynatmanıza gerek yok. lakin sütü kaynatmak, sütün fazla suyunu buharlaştırdığı için kaynatıp soğuttuğunuz takdirde yoğurdunuz daha koyu olacaktır. kaynatmadan satede ısıtıp mayalayabilirsiniz ama cıvık olabilir.

ister kaynatıp soğutun, isterseniz sadece ısıtın, 50 derece civarında iken 1 litre süte 1 çorba kaşığı yoğurdu karıştırıp tencereyi çullayıp sarıyorsunuz ve kalorifer yanı gibi sıcak bir yere koyuyorsunuz. 5-6 saat sonra da alıp buzdolabına koyuyorsunuz. mis gibi yoğurt hazır.
  • kibritsuyu  (12.02.12 21:37:22 ~ 22:48:30) 
derece ölçmekte iyiyim o kadar sene laboratuvar deneyiminden sonra hassas terazi gibin bişey oldum
sütçülerle ilgili sıkıntım şu ben yerleşim bölgesinde yaşamıyorum buraya bir tek sütçü geliyor onunla da pek hoş tecrübemiz yok.
UHTsütlerle deneyen varsa diye bilmek istedim
  • niye ama  (12.02.12 21:51:34) 
ben uht ambalajlı sütten kefir yapıyorum ve oluyor. bence yoğurt da olabilir kefir oluyorsa.


  • kayranin kedisi  (12.02.12 21:52:13) 
Ankara nın merkeze yakın köyleri var. Mesela gölbaşı, bala, çubuk, kazan gibi bulacan bu köylerden temiz bir aile ister sütünü al ister yoğurt yaptır tamamen organik.


  • IPaRSI  (12.02.12 23:21:36) 
@kibritsuyu
Uht sütten yapıyoruz, hatta hep uht kullanıyoruz.

  • drip nick i zaten kullanilmakta  (13.02.12 00:09:13) 
IPaRSI benim hayvancılıkla geçinen kendi köyümde bile kalmadı artık ki yoğurt yapma olayı :(
AOÇ sütüyle deneyecem kaynatmadan yapıp mayaladıktan sonra süzmeyi düşünüyorum

  • niye ama  (13.02.12 01:48:11) 
uhtden olur sanırım denemedim. ama ben pastörize sütten yapıyorum hiç sıkıntı yok gayet rahat oluyor. illa sütçü olmasına gerek yok.


  • espandon  (13.02.12 01:58:54) 
Mahalle teyzesi olan komşunuza sorun, sütçünün hangi aralar uğradığını söylerler.


  • Saat1  (13.02.12 02:27:21) 
bir miktar ek bilgi
www.turkeyforum.com

  • spankenstein  (13.02.12 12:10:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.