[]

İthal Biralar ve Paranoya

selam gençler alkol aldık mı?

neyse merak ettiğim şey bu son zamanlarda orada burada türeyen ithal biraların akıbeti. yeni bir ithalat serbestliği falan mı doğdu da bu markalar bir anda türedi bu konuda bir fikri olan var mıdır?

ben şahsen türkiye'de değilim fakat duyduğum kadarıyla tonla yeni marka süper düşük fiyatlarla piyasaya girmiş. bunlar önceden de var mıydı? vardı da yeni mi ucuzladı?

bir de asıl merak ettiğim ve paranoya yaptığım mevzu, devlet çapında bira ithalatına karşı bir tolerans gösterildiyse bu yerli üreticileri baltalamak için bir girişim olabilir mi? ithal biraların bomonti'den falan ucuz olmasını aklım almıyor.

süper laik hükumetimizin ithalatı kolaylaştırıp yerli markaları yok ettikten sonra bir anda onu da kesmesi gibi ihtimaller dönüyor kafamda, paranoya mı yapıyorum?

bilen birileri işin yasal kısmını açıklayabilir mi?

edit: bahsettiğim markalar miller heineken falan değil valentins hefeweissbier, berlin, germania, felsgold, apostel brau falan gibi ucuz ama ithal genelde marketlerde bulunan biralar.

 
serbes piyasa.


  • bryan fury  (11.02.12 10:12:00) 
serbes piyasayı anladım ama burda eşitlikçi bir rekabet ortamı var mı? yani yerli markalara dayatılan vergilerle ithal markalara dayatılan vergiler aynı mı? demek istediğim olay efes ve tuborgun şımarıklığı mı yoksa fiyatları düşürmek ellerinde mi değil?


  • yuto  (11.02.12 10:15:05 ~ 10:15:22) 
yenı gelen biralar pazar edinmek ıcın ucuza veriyordur kaldı ki ucuz bira gormedım ben daha. hepsı aynı fiyat bakkalda. 10 kurus oynuyor en fazla.


  • bryan fury  (11.02.12 10:32:55) 
yerli üreticiler rakipsiz olunca fiyatı yüksek tutuyor evet, ithaller gelince fiyat düşecek ama hükümet; "vatandaş uygun fiyata bira içsin" diye düşünmeyeceğine göre kıllanmakta haklısınız.
belki ithalatçı bakan oğlu/kızı falan vardır.

  • g7mor  (11.02.12 10:36:29) 
ithal gelen biralar kol gibi. corona mesela 50liği 5 lira. heineken guiness falan da öyle. ama galiba heineken'i tuborg üretime başlıyacak yada başladı. mesela carslbergi üretiyor tuborg 3.85. ama corona kasalarla geliyormuş hazır halde. üstüne etiket vuruluyormuş. bunların hepsine tuborgda çalışan gıda mühendisi arkadaşımdan öğrendim.

yani ithal biranın ucuzluğu yok. dediğin belki yabancı biranın görece ucuza satılması vardır.tuborg 50lik 3,40ken carslberg 3,85 işte. bu durumda tuborg ağzıma sürmem. ama carlsberg yoksa tuborg içerim.
  • ayiadam  (11.02.12 10:44:37) 
ithal markalardan kastım miller heineken gibi overpriced olanlar değil
(bkz: germania) felan gibi dia metro vs gibi yerlerde yavaş yavaş satılmaya başlamış olanlar. 33'lüğü 1 liraya satılıyormuş şaka gibi.

bu arada tek bir marka yok yeni piyasaya giren en az 3 marka daha varmış ta adlarını unuttum.
  • yuto  (11.02.12 11:08:08 ~ 11:10:20) 
germania niye öyle valla bilmiyorum ama fiyatına göre de çok güzel bira. strateji olabilir diyecem de 1.20den verdiğin biranın tüketicideki imajını siksen geri toplayamazsın.


  • ayiadam  (11.02.12 11:22:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.