[]

iki tekerlekli araçlarla geri geri gitmek

motosiklet ya da bisiklet neden sadece ileri giderken dengede kalır? iki tekerlekli araçlarla neden geri geri giderken denge sağlamakta güçlük çekilir?

açıklayıcı soru: ileri giderken denge sağlamakta zorluk çekilmeyecek süratte geri geri giderken yaşanan denge probleminin sebebi nedir?

(ek bilgi: düşük süratlerde dengenin sağlanmasında yaşanan problemin sebebi tekerlekler üzerinde oluşan jireskopik kuvvetlerin çok düşük olması)

konuya benzer bir başka soru için www.eksiduyuru.com

 
yavaş olduğu için diye sanıyorum.


  • gholeman  (11.08.08 23:11:27) 
çünkü ileri gitmek için dizayn edilirler. bu araçlarda ağırlık merkezi (sürücüsüz, sürücülü) ileri gitmeye yönelik dizayn edilir. hız arttıkça değişik kuvvetler işin içine girdikçe denge farklı şekillerde sağlanır o çok uzun bir konu ama basit olarak cevap bu şekilde dizayn edildikleri içindir. bir de insanoğlu'nun denge durumu var. sadece ikitekerde değil geri geri yürürken de denge kurmakta zorlanırız. çünkü insanoğlu da ileri hareket edilecek şekilde dizayn edilmiştir.


  • sijwocaq  (11.08.08 23:30:46) 
cevap sorunun içinde: "denge". 2tekerlerde bunu aracın kendisi mekanik olarak saglayamıyor, sürücünün yapması şart. 180 derece kafayı çevirebilen bir sürücü gidebilir geriye.


  • 507  (12.08.08 00:16:32) 
buna sebep olan en onemli faktorlerden birisi gidonun onde olmasidir. dengesel bir sorun olmasa da, arabalarda da geri geri gitmek ayni sebepten zordur. acemi suruculer geri giderken yandaki araclara ve diger nesnelere surtmeye cok meyillidirler. arkadan motorlu kucuk tekneleri gozunuzun onune getirin. hani motoru direkt olarak dumen olarak kullandiginiz... araca arkasindan vereceginiz en ufak bir yon, araci oldukca fazla cevirecektir. tekrar araba ornegine donelim: paralel parkta araci geri geri park etmek araca daha fazla manevra kabiliyeti sagladigi icin tercih edilir.

simdi lafi baglamaya calisalim: bisiklette geri geri giderken gidonun arkanizda kalmasindan dolayi bisikleti duz bir cizgide goturmeniz zorlasir. eh, bu da stabiliteyi, dengeyi ciddi sekilde etkileyecektir.
  • izmirian  (12.08.08 00:44:48) 
(bkz: kinetik)


  • ayanux  (12.08.08 01:45:48) 
alışkanlığın çok büyük etkisi var, bütün fiziksel gerekçeler dışında. mesela ben bir bmx'in gidonuna yarım oturup geri geri gidebiliyorum ama gidişim 2 günlük bisikletçi gibi baya yalpalayarak oluyor. fakat bu ters binme işine çalışmış biri düz gidermiş gibi rahat bir şekilde geri geri gidebiliyor. yani biraz çalışma ve kendine güven mevzusu. iki tekerlekli araçlarda kendine güven denge için önemli. örneğin bence bisiklete binmeyi öğrenmek denilen şey bisiklet korkusunu yenmektir aslında. çünkü yeterince güven ile pedallara asılırsan zaten o kendi kendine gidiyor. insanı düşüren "lan şimdi düşücem galiba" korkusu sebebiyle oluyor.

aman neyse dolandırdım. yani çalışmaya da bakıyor.
  • kurukafa  (12.08.08 03:19:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.