[]

Fotoğraf Saklama Programı

Böyle binlerce fotoğrafımı tarihleri düzgün olacak şekilde saklıyorum sürekli ama istediğimde arayıp bulması zor oluyor özel bir taneyi. Sizin fotoğraflarınızı düzenlemek için kullandığınız basit ve bedava yazılımlar nelerdir? Olaya göre gruplamak (örn. Taksim, üniversite, artistik), etiketlemek (yurt dışı, uzun enstantane), favoriler eklemek, tarihe göre sıralamak gibi özellikleri olsun yeter herhalde.

Teşekkürler.


 
ben picasayı kullanıyorum memnunum..


  • basond  (05.02.12 23:08:42) 
picasa da farkli sekilde gruplandirabilir/etiketlendirebilirsiniz. hafif ve cok basarili bu program ile ayni zamanda fotograflarinizi internetteki picasa alanina yukleyebilirsiniz.


  • dahinnotha  (05.02.12 23:43:34) 
İyi bir DAM (Digital Asset Management) yazılımı istersen:

- Çeşitli DAM yazılımlarının incelemesi: www.neocamera.com

- IDimager (www.idimager.com): Bana göre en gelişmiş, standartlara tam uyumlu, tüm metadata bölgelerini (Exif, IPTC-NAA, XMP) senkronize edebilen yazılım.

- Media Pro (www.phaseone.com): MS Expression Media'nın yeni hali. Oldukça iyi ve basit bir kataloglama sistemi sunuyor. Kolayca karmaşık sorgular yapılabiliyor.

- IMatch (www.photools.com): Çok çok gelişmiş ama arabirimi berbat, öğrenmesi zaman alıyor. SQL sorgu yapılabiliyor.

Bir de tüm photo workflow sürecinde kullanılan kataloglama, düzenleme yapan programlar var. En iyi örnekleri Photoshop Lightroom (www.adobe.com) ve Bibble (www.bibblelabs.com).

Yalnız bu saydığım yazılımların tümü ücretli ve ucuz da sayılmazlar. Ücretsiz yazılımlar malesef çok basit kalıyor. Birkaç tanesi:

- Picasa (picasa.google.com): Kullanımı basit ama özellikleri de bir o kadar sınırlı. Hiyerarşik kataloglama yapamıyor. Fakat senin istediğin basit tag verme, sanal albüm yoluyla gruplama, yıldız puanı vererek favorileri oluşturma ve timeline view ile tarihe göre sıralama yapılabiliyor.

- digiKAM (www.digikam.org): OpenSource community'nin DAM yazılımı. Fena değil ama Windows sürümü pek stabil değil, çeşitli buglar mevcut.

- Daminion (www.daminion.net): Şu anda BETA olduğu için ücretsiz. MediaPro'nun biraz daha light hali, fakat yine de kataloglama konusunda çok yetenekli. PicaJet FX'in geliştiricileri tarafından hazırlanıyor. Rus firması.

Ayrıca yine DAM sayılabilecek fakat tüm workflow sürecinde kullanabileceğin uygun fiyatlı Zoner Photo Studio (www.zoner.com) var. Çeklerin yazdığı bir program. Hiyerarşik anahtar kelime oluşturulabiliyor, kataloglama sistemi var. Ancak büyük boyutlu (10MP civarı) fotoğraflarda viewer'ı biraz yavaş.

Son olarak bu fotoğrafları organize etme, kataloglama, arama işi oldukça zahmetli, üzerinde düşünmek lazım. Sadece bunun üzerine kitaplar var. Bu konuda piyasanın en iyisi The DAM Book (www.thedambook.com). Bu sitedeki forumu incele, senin soruna verilmiş birçok cevap var.

Ben zamanında bu işe epey kafa yormuştum. Ücretsiz ve basit birşey istersen Picasa; para veririm ve sadece düzenleme/organize işi için IDimager; kameradan bilgisayara aktarma sürecinden düzenleme, saklama, düzeltme, paylaşmaya ve yazdırmaya kadar tüm işlemlerde Photoshop Lightroom; uygun fiyatlı, orta karar birşey için ise Zoner Photo Studio derim. Sadece viewer/browser olarak ise ücretsiz olan FastStone Image Viewer (www.faststone.org).
  • neyehbe  (06.02.12 00:32:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.