[]

Trabzon bakırı

Bu bakır kaplardan bende eser miktarda mevcut, sanırım biri hariç hepsi gümüş kalaylı ama kalayları bozulmuş.

Bunların çok değerli olduğu söyleniyor, doğru mu?

Bunları tekrar nerede kalaylatırım? Kalaylayan hala var mıdır? Ne kadar tutar?

Kalaylatınca işime yararlar mı?

 
trabzonlu ve ailesinin yarısı zamanında bakırcılık yapmış biri olarak duyduğum kadarını paylaşayım. (ki bizim ailede çok önemsenen bir şeydi, annemin kuzeni bu konuda kitap yazdı hatta biriyle birlikte, trabzonda türk bakırcılık sanatının tarihsel gelişimi isimli).

şimci, değerden kastımız, el işçiliği olduğu için tabi ki fazladır.

kalay yapan nereler kaldı tam bilmiyorum ama, varsa da tarihi yarımadada vardır istanbulda. onların da sayısı çok azdır. bakırcılık da deyim yerindeyse ölmüş durumda çünkü. tam bir bilgim yok, kesin bir şey söyleyemeyeceğim ama bizimkilerden bi öğrenip tekrar yazmaya çalışırım. ama sokakta dolaşıp kalay yapan çingeneler de yok değil, ama bence tercih etmeyin pek.

annem hala dedemin yaptığı bakır tencereleri falan kullanır, hatta pişen yemeğin tadı da ayrı olur derler. özellikle "kuymak" yaparken bakırı tercih ediyor hatta :)

ufak bir araştırma yapıp geri döneyim tekrar :)

ek : şimdi anneme bi sordum da, kadıköyde söğütlüçeşme camii'nin orda vardı ama tam yerini hatırlamıyorum dedi. fiyatını sordum, ufak bir kap en son 10 liraya falan kalaylanıyordu, büyüdükçe de artıyordu işte falan dedi. çok havada cevaplar oldu ama annemden de bu kadar yardım geldi işte :)
  • fuel oil  (04.02.12 18:36:49 ~ 18:48:46) 
kalaylı bakır en saglıklı kaplardan biri olarak görülür yörede, lezzetine inanılır falan. bakırın değeri duygusaldır daha cok, 5-6 kardeşli ailede kapişma meselesidir:) para olarak cok degerli olacagını dusunmuyorum, yeniden almak tuzlu olabilir ama dusundugunuz anlamda değil bence. dekor yapınız onları


  • amlakit  (05.02.12 04:35:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.