[]

profesyonel müzik dinleyicileri bunu nasıl başarıyorsunuz ?

selam duyuru ahalisi
benim merak ettiğim şey mesela tumblrda o kadar güzel şarkılar paylaşan insanlar var ki bu birikimi nasıl yapıyorlar? nerden buluyorlar? diskografi yapıyorlar mı? aynı şey sözlükteki müzikli entrylerde de var. müziğe açım bana bi' yol yordam gösterin ya, nolur.



 
(bkz: last.fm)
(bkz: spotify)

  • zetsuboushita  (02.02.12 23:51:20) 
ilk olarak biraz entellektüel olmak lazım sanırım, kalıpların dışına çıkmak yeni arayışlara yönelmek, tumblrda ise relog olayına dayanıyor daha çok.


  • calmdown  (02.02.12 23:51:53) 
calmdown+1 bide zamanla dinleye dinleye bulabilirsin mesela last.fm yada youtubeda sevdigin bi grubu girdiginde yanda ona benzer kişiler çıkar


  • GibsonRules  (02.02.12 23:54:17) 
önyargılarından sıyrılman şart. ben önyargılının önde gideniyimdir, sonradan yavaş yavaş bu kalıptan sıyrılınca, müzik konusunda kendimi aştım diyebilirim.
(aştım dedim de, kime göre neye göre dimi :D )

  • jemjum  (03.02.12 00:02:02) 
merak ve ilgi gerek. Mesela rock metal çok sert müzik bunlar demek yerine, last.fm i açıp bunların alt dallarını araştırmak gerek.


  • thugster  (03.02.12 00:18:23) 
Güzel şarkılar paylaşan ya da şarkı paylaşan biri değilim. Ama özenli bir dinleyici olduğumu söyleyebilirim.

Bana kalırsa iyi bir dinleyici olmanın ilk kuralı dinleme alışkanlığınızı şarkı dinlemek üzerine değil albüm dinlemek üzerine kurmak. Çünkü kabul edersiniz ki iyi, başarılı müzisyen birkaç tane iyi şarkı yapan değil güzel albümler yapanlardır. Tersi mümkün olsa bile şarkı dinlemek çok daha tüketici birşey, güzel şeyleri anlayamamaya, çabuk harcamaya sebep olabiliyor. Albüm dinlemenin en güzel yolu ise bir müzisyenin yahut grubun diskografisini indirmek değil, bir müzik marketten yahut bir sahaftan yahut bit pazarındaki bir tezgahtan grubun/müsizyenin tek bir albümünü almaktır.

Bana kalırsa bir diğer önemli nokta ise kartonet okumak. Mp3 playerlardan yahut ipodlardan müzik dinlediğimiz için artık pek yapmadığımız birşey bu. Ama bir albüme emek veren ve o kartoneti okumadan asla tanıyamayacağınız kimseleri tanımak için tek yol bu. Örneğin, o albümde çalan davulcunun tarzı çok hoşunuza gider, ama albümde sadece session müzisyeni olarak çalışmıştır, yani işini yapmıştır. Siz ise onu araştırarak belki onun tarzını daha iyi yansıttığı kendi projelerine ulaşabilirsiniz. Hatta birçok müzisyen tanınan işler yaparken aslında yapmak istediklerini fazla bilinmeyen yan projelerde yaparlar, araştırdıkça bunlara da ulaşabilirsiniz. Bu araştırma işi için zaten artık internet çok kolay. Böyle böyle bakınarak o onla çalışmış, şu bunun albümünde çalmış derken zincir çok genişliyor.

Yukarıda bahsettiğim sahaf, bit pazarı gibi yerlerin ayrıca bir önemi var. Buralardan hem çok ucuza albüm alabilirsiniz hem de internette bulmanıza imkan olmayan, belki bir albüm çıkarıp dağılmış, plak firması bile 70lerde kapanmış olan gruplara ulaşabilirsiniz. Tabi bunlara ulaşmanın yolu ise biraz kurcalamak, albüm almaktan korkmamak, sırf kartoneti güzel olduğu için bile bir albüm satın almak...
  • johan sebastian  (03.02.12 00:38:10) 
aç 8tracks de random mix ler sende paylaşırsın dediğin şekil şemal :)


  • watashiargrn  (03.02.12 00:54:51) 
Arastirmak. Benim en cok takildigim site discogs'tur mesela. Ama sene 2011 hala oasis, radiohead'den baska grup dinlemeyen insanlar var bu ulkede. Farkli bir sey duysun. Hemen basar gider. Muzik yobazi cunku.

Bu kadar onyargili ve yenilige kapali olup, bir de serdar ortac dinliyorlar diye baskalarini elestiriyorlar. Ee ne farki var. İste ikisi de ayni. Discogs'a takil. Groovesharktan dinle. Kesfettikce seversin. Turlere yogunlas. Bir sure sonra dinledigin muzigin alt turunu bile ayirt edebileceksin. O zaman zengin bir muzikal altyapin olusur. Tabi bu bahsettigim kitleye bunlari dinletemezsin. Tek tuk begenen olur. Onemli olan senin keyif alman.
  • atmosphere  (03.02.12 01:58:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.