[]

Harddiskte verileri muhafaza etmek

merhabalar,

sorum şu ki: orada burada duyuyorum hep, uzun süre harddiskte erişilmeyen bilgiler bozuluyor, sıçıyor harddisk falan diye. bu olayın aslı astarı var mıdır? varsa bunu engellemenin yolları nelerdir? ve bunun dışında uzun süre aynı harddiskte duran bilgilerin bozulma olasılığı var mıdır, varsa nedir? harddiskte nasıl veri muhafaza edilir yani?

external 500gb western digital harddiskten bahsediyorum, dosya sistemi de fat32(neden ntfs değil? çünkü hem mac hem de windows'ta kullanıyorum)

 
walla oyle bisey duymadim gormedim basimada gelmedi. hdd nin icindeki manyetik diski korursaniz bilgiler geri getirilebilir. yani diyelim hdd alev aldi tutustu elektrik arazasi nedeniyle. icindeki manyetik kisim yanmadi ise, dokunulmadi ise bilgiler tekrar kullanilabilir. ayrica ole bisey olsa rapidshare premium kullanicilari sicmisti tahminimce.


  • sanio  (08.08.08 03:37:03) 
sıkıştırılmış bilgiler bozula biliyor. rapidsharede de oluyor bu. büyük dosyalar değilde, sıkıştırılmış küçük dosyaların bozulma ihtimali var.(düşükte olsa ihtimal var) ama sıkıştırılmış olmayan bilgiler sanio'nun dediği gibi bozulmaz, merak etmeyin.


  • 2day2die  (08.08.08 11:50:35) 
küçük sıkıştırılmış dosyaların bozulmasını engellemenin bir yolu var mıdır peki?

ve de .mp3, .flac benzeri wav olmayan müzik dosyaları sıkıştırılmış dosya sınıfına girer mi? yani sonuçta cd'den alınıyor ve sıkıştırılıp mp3 haline getiriliyor.

300 GB üstünde müzik arşivim var, eğer giderse intihar ederim. : )
  • bushwacker  (08.08.08 13:07:10) 
sevgili bushwacker bu konuyla ilgili çok önemli bir şey diyeceğim. bozulur bozulmaz ayrı bir mesele. fakat bu harici harddisklerin hepsinde 2.5 ya da 3.5 inç olsun farketmez, çok ciddi bir hassasiyet problemi var.

25 santimden yumuşacık halıya düşen 750 GB'lık bir harici diskin kafası bozulup tamamen çöplük olabiliyor.

benim de kucaktan düşen 2.5 inçlik western digital'imde aynı problem oldu. ayrıca sallanan laptop harddiskim de gitti.

bu yüzden bilgilerin çok önemliyse en azından 2 harddiskte korumanı, biri bozulduğu anda tekrar 2. bir yere yedeklemeni öneririm. çünkü kafası bozulan harddiskteki bilgileri geri getirmek onbinlerce ytl edebiliyor.

kafası kafası diyip durdum da o benim cahilliğimden, sözlükte yazıyor onun adının ne olduğunu. kafası hariç 3.5 inç :ı
  • bodom  (08.08.08 13:31:47) 
sıkıştırılmış dosyalar ayrı bir bozulur, sıkıştırılmamışa bişey olmaz gibi özel bir durum söz konusu değil. harddisk içindeki dosyaların organizasyonundan bihaber, onları bir yazılım olmadan okumaktan aciz bir cihaz cinsidir, o yüzden içinde dosya varmış, bir isıkıştırılmış biri açıkmış gibi şeylerden anlamaz.

ancak şu var, sıkıştırılmamış bir dosyanın bulunduğu alanın bir kısmı zarar görürse, özellikle bir medya dosyası ise en azından oraya kadar veya orayı atlayarak yürütmeniz mümkün olur. ıskıştırılmış bir dosyaya aynı şey olduğu zaman onu extract etmeniz mümkün olmayabilir. yoksa risk konusunda arada bir fark yok.

bunun dışında harddiskte uzun süre "erişilmeyen" dosyalar bozuluyor diye bir şey kesinlikle yoktur.

bu söylediğin dandik optik medya için feci şekilde geçerlidir ama. erişilmesi ile yine alakası yok ama zaman içinde uçup gider veriler cdlerden dvdlerden, okunamaz hale gelir. olur bu.
  • kurukafa  (08.08.08 15:07:36) 
Selam,
Arkadaşların da dediği gibi kullanılmayan harddiskteki veriler bozulur diye bir şey yok. Tam tersine kullandıkça risk alıyorsun diyebilirim. Çünkü bu aletler çalışırken çok hassas oluyorlar. Bırak düşmeyi, eğer şanssızsan üzerlerine gelecek ufak bir darbe bile büyük sorunlara yol açabiliyor. Bence önemli dosyalarının her zaman yedeklerini al ve bunları mümkünse farklı bir yerde tut.
@bodom: boşver bu işi yapanlar da ona "kafa" diyorlar. =)
  • kruva san  (11.08.08 12:28:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.