[]

pasaport harç ücretinden muaf olmak (öğrenciler için)

bunu genelde work&travelcılar ya da öğrenci değişim programındakiler yapıyor ama ben şunu merak ettim, öğrenci olarak bu hakka sahipsek ve yurt dışına gitmek istiyorsak pasaport alırken neden fazla para verelim ki? o belgeyi sadece isteyerek üniversiteden alabilir miyiz acaba? emniyet sonra "ne amaçla gittiği yazılmamış" der mi? diyelim venedik film festivaline gideceğim üniversiteden bunu belirten yazı alsam olur mu? üniversitenin böyle bir yazıya onay vereceğini de pek sanmıyorum ama..




 
fakülte sekreterine derdini anlatırsan -ki kendisi de vizyonu geniş biri ise- seni anlayıp ona göre uygun bir neden belirtip istediğin belgeyi verecektir diye düşünüyorum.


  • theripperknownasjack  (06.08.08 08:07:10) 
az önce konustum kendisi illa davet mektubu gerekli dedi. öyle her gelene vermiyorlarmış. en iyisi bileti araci sirketten satin alip sirkete "sirketimiz araciligiyla su tarihler arasinda surada olacaktir" diye bir şey yazdırmak işe yarayacak mı bakalım.


  • nihilanth  (06.08.08 09:30:15) 
benim bildigim soyle isliyordu o 'muafiyet' sistemi:

diyelim bir pasaportun var ve bu gelecek ay suresi bitiyor (10/2008). Bir de Aralik'ta katilmak istedigin ve okulunla alakali bir yurtdisi programi var (degisim ogrenciligi, resmi ziyaret, konferans/seminer). O zaman pasaportunun gecerlilik tarihini (program bitisine kadar) uzatmak icin para odemen gerekmiyor. Uzatma islemini okul uzerindeki ilgili birimden baslatiyorsun ve yanlis bilmiyorsam sana bir kagit veriyorlar.

Gezme amacli gidisleri, okulla ilgili resmi bir gereklilige donusturmedigin surece bu muafiyeti kullanamiyorsun. En azindan benim bildigim boyle idi.
  • armish  (06.08.08 09:35:36) 
armish o dediğin gibiyse çok üzülürüm yahu.. ama yönetmelikte öyle bir şey yok sanki baktığım kadarıyla, kültürel faaliyet ibaresi de geçiyor. ille okulun beni götürmesi gerekmiyor ki, ben bir şirket aracılıgıyla gideceğim mesela, tur şirketi okula gitmesi gerek derse, okul da benim öğrenci oldugumu ve harc masrafından muaf tutulma hakkım bulundugunu bildirecek belgeyi verirse emniyet'e bunu götürdügümüzde alabiliyor ya da uzatabiliyormuşuz pasaportu. ben şansımı deneyeceğim bakalım sonuçları yazarım.

emniyet dısında pasaport alma/uzatma şansı yok, okuldaki ilgili birim öğrenci işleri, onlar kaşeli imzalı şekilde dilekçe yazması gerekiyor emniyete. emniyet o belgeyi alsa gerisini sormucak maksat okulu ikna edebilmek ama zor görünüyor :)

bir yerde şöyle denmiş :

"ilk önce dilekçe yazıyorsunuz.örneğin yaz sezonunda dil eğitim amacıyla İngiltereye gitmek istiyorum.harçsız pasaport çıkartabilmem için gerekli belgenin verilmesini arz ederim diye.(tabi turist olarak başka bir ülkeye de gitme amacı taşıyor olabilirsiniz önemli değil merak etmeyin kimse araştırmıyor nereye gideceğinizi.)bunu okuduğunuz fakültenin dekanlığındaki öğrenci işlerine veriyorsunuz.onlar da size şu öğrencinin şuraya şu amaçla gideceğinden harçsız pasaport verilmesi için gerekli belgenin verilmesi uygundur tarzında bir yazı veriyor.o yazıyı da gidip fakültenizin bağlı bulunduğu öğrenci işlerine götürüyorsunuz"
  • nihilanth  (06.08.08 10:39:45 ~ 10:46:24) 
interrail2008.blogcu.com

şurda interrail icin bile alınabildigi söyleniyor.
  • nihilanth  (06.08.08 11:09:42) 
soruna bi gıdım care olucaksa kendi deneyimimi anlatayım dedim: 2007'de wat için deü sbe'den bu belgeyi istedim. önce biraz anlamaz ayağına yattılar galiba, sonra da işte işin akademik olup olmadığı falan soruldu. ama "yurtdışı ya işte" diyip geçiştirdim. sonuçta verdiler belgeyi. sonra da pasaportu memlekette alırım diyip döndüm ve maalesef asıl sürpriz burda bekliyordu. polis amcaların ellerinde tüm fakülte-enstitü sekreterlerinden alınmış imza sirküleri var. adamlar açıp ordaki imzayı bir saat inceledi ve sonuçta aynı imza olmadığı, başıma iş açılabileceği bu yüzden de pasaportu veremeyeceklerini, (daha doğrusu belgeyi kabul edemeyeceklerini) söylediler. ben de dönünce izmirden aldım pasaportu hiçbir sorun çıkmadı. ahanda bunlar işte.


  • oxibrinth  (06.08.08 13:57:16) 
3 senelik alınır mı.? hadi olmadı 2 senelik? ben de marmaradan öğrenci belgesi alırım, kağıdıda çıkarırım belki ama pasaport süresini 6 aylık beleş uzatıyorlarsa olmaz o iş.


  • marmara34  (06.08.08 14:39:51) 
2 senelik verebiliyolarmıs duydugum kadarıyla. ama halen yazdıracak birini bulamadım.


  • nihilanth  (06.08.08 18:20:15) 
öğrenci olarak bu hakka yalnızca "bazı" hallerde sahibiz aslında. turist olarak gitmekle öğrenci değişim programı ile gitmek farklı olarak değerlendiriliyor. o yüzden eğer üniversite ile ilişkili bir durum ise; örneğin turnuva, kurs, panel, konferans vb. üniversite böyle bir belge hazırlayabilir.

venedik film festivali için böyle bir şey söz konusu olmaz. üniversitenin bu konuda yardımcı olacağını sanmıyorum. yardımcı olabilir elbette ancak olacağını düşünmüyorum.
  • bu nick kullanimda  (06.08.08 18:26:41) 
ben fakülte sekreterine gidip "bilmemnere'ye gidicem, ordaki okulların master programları hakkında bilgi sahibi olmak ve biraz da gezmek istiyorum" dedim, verdikleri forma da "kültürel ve sosyal amaçlı gezi" yazdım, sonra da o belgeyi bölüm başkanına imzalattım, o da herhangi bir itirazda bulunmadı, demek ki herkes kafasına göre bu prosedürü değiştiriyor. bu arada birkaç yıllık alma işini ben de düşündüm, ancak 1 yıldan fazla sürelik veremiyorlarmış, tabii özel bir davetle gidiyorsanız ve kalış süreniz çok uzunsa belki verilir ancak sadece seyahat amacıyla, elinizde herhangi bir davetiye vs. yoksa 1 yıldan fazla verilmiyor. en azından bana böyle söylediler.


  • think martini  (06.08.08 19:00:10) 
evet teoride öyle ama uygulamada çok kişi interrail için alabilmişler. think martini'nin dediği gibi "kültürel ve sosyal" amaçlı alma hakkımız var kanunda öyle yazıyor. tek sorun oraya gidileceğinin kesinleşmesi. işte burada da davetiye olmadığı için bir firmanın şu tarihlerde orasına bizim aracılıgımızla gidecektir demesi gerekiyor. genctur izmir'de yok, ist'te var ama onlar da bilet almadan yazmayız diyor, bilet almak için pass gerektiği için o da imkansız gibi. bilmiyorum ama peşini bırakmıycam bu işin. milano film festivali work camp'e başvurdum, bakalım.

bugün hazırladıgım dilekceyi bolum baskanı imzaladı ama fakulte sekreterinden döndü. bu olmaz hede hödö öğrenci işlerine git orda yazsınlar dedi. oraya gidince de ille başka bir şirketten belge istediler gideceğime dair.
  • nihilanth  (06.08.08 19:56:06 ~ 19:57:07) 
daha 2 gün önce almış biri olarak okuluna dandik bir maili yada ne biliyim ordaki bir kursu göstersende genelde kabul ediyorlar çünkü onları bağlayan birşey yok zaten yazdıkları yazıda şu öğrencimiz şu kursa gidecektir tarzında bişey oluyor sonra o yazıyla direk emniyete gidilmiyor malesef defterdarlıga gidip onay almak gerekiyor onlarda ne bir soru soruyolar ne bişey sonrada o belgeyle emniyete gidiliyor herhangi bir wat ofisine de gitsen durumunu anlatsan direk o belgeyi veriyolar okulda onaylamak zorunda kalıyor bir de okul gidecegin tarihe göre zaman veriyor genelde uzun süreli yazmıyorlar 1 senelik yazıyorlar bunu dilekçede belirtmeleri gerekiyor bazı defterdarlıklar kıllık yapıyormus


  • hypnose  (08.08.08 00:57:33 ~ 00:59:35) 
digm.meb.gov.tr

ilgili İç İşleri bakanlığı genelgesi burada. Ama diğer yorumlarda da denildiği gibi gayet esnek olarak uygulanabiliyor, yani kimse size 'gel bakalım buraya, ne kültürel gezisi lan, gidip karılı kızlı ortamlara akacam desene sen şuna' minvalinde birşey söylemiyor. olay tamamen sizin kabiliyetinize kurumunuzunda anlayışına kalmış durumda.
  • arale  (18.02.14 22:01:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.