[]

Referans Monitörü ve Ses kartı

merhabalar. elektronik müzikle uğraşıyorum hobi olarak. M-audio Oxygen 61 v3 kullanıyorum ve bunun yanına birde referans hoparlörü ya da kulaklığı koymak istiyorum(bu konuda da kararsızım kulaklıkla çalışanlar nasıl referans alıyor sesi merak ediyorum). Ses kartı konusunda çok kararsızım çünkü Latency sorunu yaşamıyorum hiç bir şekilde ve efektlerde de bozulma falan yaşamıyorum ama sesi doğru alabilmek için alacağım bir monitörle ses kartı da gerekirmi diye düşünüyorum ? anlamadığım nokta ses kartlarının latency ve çok kanaldan kayıt içinmi gerektiği yoksa ses kalitesini mi etkilediği ? öyleyse bunları 2'ye ayırabilirmiyiz? ve önereceğiniz markalar modeller varmı ?
sistemim şöyle

Asus p5q pro anakart.
Q9550 core 2 quad 2.8ghz 12mb l2 cache
Onboard realteh hd ses.
2x2gb ddr2 800mhz ram
(logic pro 9 kullanıyorum, hackintosh)

 
Merhabalar. Ses kartı, hem ses kalitesi için, hem de ses işleme yükünü işlemcinin üzerinden aldığı için müzik üretiminde oldukça önemlidir. Örneğin ASIO kullanıyorsanız on-board bir ses kartından bile çok küçük latency değeri ile ses alabilirsiniz. Ancak zaman geçtikçe ve projelerinizde kanallar, samplelar, efektler arttıkça hissedilir ölçüde sıkıntı çekersiniz. Çok kanaldan kayıt için bir mikser edinmeniz gerekli. Bazı ses kartlarında iki gitar girişidir vs. birkaç ek giriş daha oluyor ama, daha rahat bir çalışma ortamı için uygun bir mikser edinebilirsiniz.

Bir de güç bela kasa kasa projeyi bitirdiniz diyelim, render alıp dinleyince belki bozulma olmayabilir ama çalışırken, örneğin bir vst ile denemeler yapıyorsunuz filan, o zaman cızırtılar kasılmalar takılmalar atlamalar olabilir.

Özetle ne kaa iyi ses kartı, yoğun projelerde o kaa az latency + o kadar az ses deformasyonu.

Aa bir de enstrüman girişlerinde dip gürültüsü faktörü var tabii ki.

Deneyerek alma imkanınız varsa mutlaka deneyin almadan önce.
Model önerilerine gelince, bütçeniz ne kadar? Bu çok önemli bir parametre.
  • homo statisticus  (26.01.12 12:34:28 ~ 12:36:37) 
ben enstruman bağlamıyorum istediğim şey studyo kalitesine yakın sesler duymak.
bu ürün sizce nasıl ?
www.compel.com.tr
  • sabor  (26.01.12 13:14:32) 
M-Audio ses kartlarından herhangi birini deneme fırsatım olmadı. Hatta aslına bakarsanız bu kasaya takılanlar konusunda hiç fikrim yok.
Fakat sözlükte yazılanlardan ve çevremde daha önce kullanmış olanlardan bildiğim kadarıyla fiyat/performans oranı iyi. Üretiminiz de hobi düzeyindeyse bu kart yeterli gelecektir.
Çalıştığım radyoda Tascam ses kartları kullanıyorduk, gayet iyiydi ama çook yüksek sesle çalışmak istediğimiz zamanlarda ince bir dip gürültüsü olabiliyordu. Çalışacağınız yerin yalıtımı, topraklaması filan da önemli.
Ev ortamında çalışıyorsanız işinizi görecektir diye tahmin ediyorum.
Firewire arabiriminiz varsa M-Audio'nun harici kartlarına da bir bakın.
Kesenin ağzını açabildiğiniz müddetçe her daim daha iyi performans alacağınız cihazlar bulabilirsiniz ama bilgisayarınızın, hoparlörünüzün, monitörünüzün performansını da düşünerek tam manasıyla sömüremeyeceğiniz bir karta para yatırmayın derim.
  • homo statisticus  (26.01.12 13:39:32) 
Ses kartını değiştirmene gerek yok. Hiçbir fark yaratmayacak. Ses kartı ile gelen dsp'ye ihtiyaç duymayacak kadar güçlü bir bilgisayarın da var zaten.

Yoğun projeleri rahatlatma gibi bir etkisi de yok ses kartının.

Kulaklıktan önce referans monitörü edinin. Tek başına kulaklıkla miks yapmak hem yorucu, hem yanlış bir iş.
  • skatheist  (26.01.12 20:49:51) 
@skatheist çok teşekkür ediyorum aradığım cevap tam olarak buydu sanıyorum. şimdi güzel bir referans monitoru arıyorum. o konuda da bir duyuru açayım :)


  • sabor  (27.01.12 11:51:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.