[]

Psikiyatrist veya Psikolog olmak?

selam gençlik

sorum belki biraz salakça gelebilir ama bir arkadaşım bunu deniyor diye sorayım dedim.zamanımda çok ilgili olsamda zamanında gereksiz nedenlerden dolayı psikoloji okuyamadım.açıköğretim 4 yıllık iktisatı bitirdim ve bir bankada çalışıyorum.halende psikolojiyle alakam var.acaba bu mesleklere girmek için bu saatten sonra yapabileceğim birşey var mı? yaşım 26 zamanımda part time çalıştığım için bol.bir arkadaşım farklı bölüm okumasına rağmen bir psikiyatrın yanında staj gibi birşey yapıyordu ve bana gireceğim bazı sınavlardan sonra psikolog olunabileceğini söylemişti.yaklaşık 2 yıl önce konuşmuştuk şuan hiçbir bağlantımız yok onunla dolayısıyla ona soramıyorum.belki aranızda bu konu hakkında bilgisi olan vardır diye düşündüm.


 
Psikiyatri için tıp eğitiminin ardından sonra uzmanlık yapman lazım. 26 yaşından sonra değmez de psikoloji okuyup psikolog olursun.


  • rurouni  (24.01.12 18:27:32) 
amatör ve parttime olarak cerrah olma şansın neyse, bunu da olma şansın o kadar işte.
Mutlaka hevesin vardır, ama bu salak egitim sisteminde malesef insanlar yuvarlakları doldurabildikleri kadar iyi bölümlere girebiliyorlar.
En iyisi life coach dedikleri, bunun daha light versiyonları var, onlardan olabilirsin, başarılar.
  • cruseo  (24.01.12 18:27:35) 
Aklında bulunsun, götünü kırıp sınava çalışmayı becerememiş, veyahut sınavda sorulan, çalışanlar için oldukça basit olan soruları doğru cevaplayacak kadar niteliksiz zekaya sahip olanlar genelde üniversite sınavları hakkında ; yuvarlakları doldurmak şeklinde tabirler kullanır.

Konumuza dönücek olur isek, psikiyatr olamazsın bu yaştan sonra. Ama herhangi bi üniversitede psikoloji okuyup, psikolog olabilirsin. Yaşın nedeniyle çok geç diye düşünme, önünde epeyce uzun yıllar var. İstediğine eminsen bunu, hazırlan sınava, kazan ve oku.
  • Saat1  (24.01.12 18:32:54) 
psikoloji lisansını tamamlama şansın psikiyatrist olmaktan çok daha olası. ancak psikolog olarak mezun olunca direkt terapist olunmuyor. biraz karışık durumlar. psikoloji okursan lisans kazanıp, sonucunda uzmanlık almadan neler yapabileceğini araştırmanda, olası rotanı şimdiden çizmende fayda var bence.


  • psikolog sulugoz  (24.01.12 18:43:34) 
aydınlatıcı yorumlarınız için teşekkür ederim.bu arada psikolog yanında staj yapan arkadaşımda hangi kafayla bunu yapıyor anlayamadım.yani kimse psikolog yanında staj yapıp sertifika almak gibi bir konudan bahsetmedi.aklıma gelen psikolog yanında staj yapıp diplomasız birşekilde bu işi icra etmeye çalışmak.ya da bir sertifika falan alarak.


  • Wolfware  (24.01.12 18:47:48) 
"psikolog" ünvanı lisans eğitimiyle elde edilir. sertifikayla psikolog olunmaz. olduğunu iddia etmek de pek çok bağlamda suçtur :)


  • psikolog sulugoz  (24.01.12 18:54:50) 
bazı yuksek lisans klinik programları, (klinik psikolog olmak istiyorsan eger) psikoloji mezunları dışında da insan alıyorlar. ama bunlar için ciddi anlamda bilim sınavlarından yüksek yapman lazım.
öte yandan şart olarak da 1 yıl bilim hazırlığı okuyorsun.

  • botamaniaensis  (24.01.12 20:16:07 ~ 20:16:33) 
Birincisi, "bu saatten sonra" diye bir şey yok.Hayırdır yarın ölüyor musunuz? Neyi istediğinize karar verin ve başlayın gerekenleri yapmaya.50 yaşında üniversite okuyan var.Siz 26 yaşında ikinci üniversiteye gidemeyecek misiniz? Bölümü kazanacak kadar ders çalışmanız gerekiyor sadece.Bence yapabilirsiniz.Eğitim sistemini falan da dert etmeyin.İçinizde bir hevesle ölmek istemezsiniz sanırım.Çalışın, kazanın ve okuyun.
İkincisi, psikiyatri 6 yıl tıp + 4 yıl psikiyatri şeklinde okunuyor.Psikoloji ise 4 yıllık bağımsız bir bölüm.Psikolog oluyorsunuz.Bölümü okunmadan olunmuyor evet :) Pedagojik formasyon var ama o farklı bir şey.

  • grgn  (25.01.12 00:46:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.