[]

Unix - grep/locate sorusu

Mesela, locate komutunun standart outa yazdığı değerler arasında grep ile seçmece yapabiliyoruz:

locate ahmet | grep delikanli

benim istediğim, grep ile sadece locate'in döndürdüğü dosyaların içeriklerinde arama yapabilmek, yani mesela bir klasör içindeki bütün dosyaların içeriğini grep ile taramak istesem:

grep -lir mazlum *

diyebilirdim. Ama ben mazlum kelimesini klasördeki bütün dosyalar içinde değil mesela "abc*.txt" gibi bir filtre ile çalıştırmak istiyorum.

İnşallah anlatabildim. Napılabilir?

 
teşekkürler, evet man page e baktım ama o zaman bulunduğu klasörün içinde recursive olarak alt klasörleri aramıyor.


  • kurukafa  (04.08.08 03:58:32) 
yok malesef, * dışında herhangi bir filtre olduğu zaman, aramaya başlanan klasörde öyle bri dosya yoksa "abc*.txt no such file or directory" deyip kalıyor.


  • kurukafa  (04.08.08 04:20:23) 
ha bir de filtrede asterisk kullanılıyorsa keywordü tırnak içine almak lazımmış ama o da işe yaramadı.


  • kurukafa  (04.08.08 04:21:15) 
grep -lir mazlum 'locate ahmet'

bu sekilde olabiliyor olsa gerek.

Edit: Alt Gr + virgul ile yapilan tirnaklarla yapilmasi gerek, yalniz oyle yapinca eksiduyuru direk gizli bkz yapiveriyor (pastebin.com).
  • armish  (04.08.08 07:55:22 ~ 07:58:50) 
evet! test ettiğim kadarıyla çalışıyor. çok teşekkürler, google hanım ile baya haşır neşir olduk bu konuda ama bir şey bulamamıştım. bir kaynağın var ise verebilir misin?


  • kurukafa  (04.08.08 08:24:44) 
arayip baktigim google gibi bir kaynak yok maalesef. sadece zamaninda su efsanevi Advanced Bash-Scripting Guide kitabini okumuslugum vardi (tldp.org). Konsollarda calismayi seviyorsan kesinlikle tavsiye ederim, cok buyuk bir kitap degil ama bolca hayat kurtariyor.


  • armish  (04.08.08 23:37:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.