[]

Zeytinyağ hakkında bir kaç soru

Zeytinyağ hakkında bildiğiniz her şeyi üşenmeden yazmanızı istiyorum.


Algıyı merak ediyorum. Teknik de yazabilirsiniz. Ne miktarda kullanırsınız. ? Fiyatlarıyla ilgili ne düşünüyorsunuz? Tadını nasıl buluyorsunuz? Sizce nasıl bir kültürü var? Egeliler neden tüm yemeklerinde zeytinyağ kullanıyorlar? Her yemek zeytinyağı ile yapılabilir mi? Zeytinyağ çeşitlerinin yemeklerde ısıya dayanıklılık miktarları? Zeytinyağının kalitesinin asitliğine göre belirlenmesi nasıl bir olaydır?

Teşekkürler.

 
1. pahalı olduğu için çok az kullanıyorum
2. bana göre pahalı. üretim maliyetini bilemem tabi
3. gayet güzel
4. yöresel ürün olduğu için
5. her yemek zeytinyağıyla yapılmaz.
6. çeşitlrini bilmem ama hiçbiri kızartmada kullanılmaz
  • neysene  (21.01.12 01:07:14) 
En sağlıklı yağ olduğunu düşünüyorum. özellikle sızma zeytinyağı çünkü besleyici maddeler daha çok korunmuş oluyor bu yöntemle. kimyasla işlem yapılmadan, mekanik olarak yağ çıkarma yöntemi en iyisi hatta. onun dışında kanola, keten tohumu ve fındık yağları gibi bitkisel yağlar da yararlı.

egeliler neden kullanıyor çünkü zeytin en çok oralarda yetişiyor ve kültürlerinde var. sağlığa da önem veriyorlar böylece. kalitesi de bitkinin yetiştirildiği bölgeye, çeşidine, zeytin yağının yapılış işlemlerine bağlı. italya birinci bu konuda.

kaliteli ve sağlıklı olduğu için daha pahalı tabii.
  • ermanen  (21.01.12 01:13:46 ~ 01:14:21) 
-ev arkadaşım aydınlıydı, zeytin bahçeleri vardı, zeytinyağını sevmeyi bu sayede öğrendim.
bu ege zeytini diye midir bilmem ne koku ne ağırlık vardı. salatada, yemekte, kızartmada her şeyde kullandık ve hiç rahatsız olmadım, aksine gayet lezzetli oldu her yemek. et yemeği hariç, öyle öğrendim, kullanmazdım.
bizim de zeytinliğimiz var ama ben kokusundan ötürü yemezdim. şimdilerde ara ara kullanmaya başladım para vermeyeyim diye. hala salatalarda çok rahat kullanamıyorum mesela. ağır geliyor.
  • somethinginthewayshemoves  (21.01.12 01:15:52) 
ben direk aydınlıyım hacı bu olay o kadar uzun ki, sadece yemek deel sabun olarak bile kllanırlar ve 80 küsür yaşındaki ninemin teni yumuşacık saçları ipek gibidir, inanmayan yaylalardan istediği nineye bakıp görür, canlı hatta sizden bile canlı olarak duruyorlar.
tıbbi ve sanayi olarak bilmem ama zeytnyağı olayında iştah açıyo yiyom yiyom kilo almıyom ve sindirim sıkıntım yok, bu genelde de böyle ailecek
ayrıca zeytinyağlı yemek pratiktir şöyle
ısıtmadan yenir souk souk tadı bozulmaz baya,
sabah zetinyağı acı pul biber köy ekmeğini banıp yedinmi en leziz yemek
koku olayı dandiklintendir, asitli yağda dandiktir, ama yağ bidonun dibinde tortu doaldır olmazsa sıkıntıdır,
ve aslında her yemek zeytinyağıyla yapılır, ve her yemek ot yemeğidir,
etli yemekler ızgarada ,köy fırınları olur ord yapılır yağ kullanılmaz,
kullanılırsa ama kesinlikle zeytinyağı olur. ayrca esktra sorunuz varsa ve siparişiniz varsa alabilirim ;) tr zeytinyağı üreticileri fed. başkanı :P
  • victim35  (21.01.12 01:30:31) 
En saglikli yag ama biraz pahali.Kizartmada kullanilmaz agir olur.
Türkiye'nin en kaliteli zeytin yagi Balikesir(Edremit) de DEGIL Mugla(Köycegiz) yöresindeki agaclardan elde edilir.
Rivieara zeytinin birkac defa sikilmasiyla elde edilen yaglarin karisimidir.Genelde yemeklerdekullanilir.
Sizma zeytinin ilk sikilmasinda cikan ilk yagidir.Salatalara ve zeytinin üstüne gezdirilir ya da kekik kirmizi biber ve nane ile konarak ekmek banarak kahvaltida yenir.
Birkac cesit daha zeytinyagi vardir ama en cok riviera ve sizma kullanilir.
Koku,tat,bulaniklik,renk ve asidite yagin kalitesini belirler.(Analizleri yapilir ve kalitesini zeytinyagi experi belirler)
Ege de zeytinin anavati oldugu icin en cok zeytin yagi killanirlar.Hatta muglada pilavi ve kizartmayi da zeytinyagiyla yapan cok kisi vardir.
Bütün sebze yemekleri zeytin yagiyla yapilabilir.Pilav makarnada genelde kullanilmaz.Yemek yaparken ölcü olarak biraz daha az konur.
Benden bukadar.
  • boops  (21.01.12 03:07:28) 
www.tariszeytinyagi.com

burada çok güzel bilgiler var.
  • ben smyrna  (21.01.12 07:08:19) 
kızartmada z.yağı kullanmayarak çok şey kaçırıyorsunuz (rafine olanı kullanmalısınız. dumanlanma derecesi daha yüksektir)


  • ben smyrna  (21.01.12 07:09:39) 
1. az az kullanırım yetecek kadar ama sıkça.
2. fiyatları hafif yüksek ama kabul edilebilir snırda.
3. tadı gayet hoş
4. akdeniz mutfağını anımsatır, bir de akdenizde olmasa da memleketimi... bizim köyde yaparlardı hep.
5. zeytin çok da ondan.
6. evet yapılabilir. ailecek zeytinyağı dışında hiçbir yağ kullanmayız, annem ayçiçek yağımı çöpe attırıyordu nerdeyse.
7. ısıya dayanıklılık hususnda bir bilgim yok.
8. bilgim yok.
  • siradisi00  (21.01.12 07:42:47) 
1. sürekli. ancak yağı az tükettiğimizden çok hızlı bitmez 5 kg lık teneke 4-5 ay gider.
2. makul. hep indirimli zamanları yakalıyorum. kg fiyatı 7-9 tl fiyat uygun. 7'ye kadar indiğinde memnun oluyorum. tariş ve komili dışında pek her markayı almam. daha çok tariş hatta.
3. severim.
4. egeliyim. hamurumda var.
5. tabii ki alışkanlık. başka açıklaması yok. yoksa sağlıklı da ondan demek tamamen yanlış. nasıl adana'da kebap kokusu olmadan yüürmek mümkün değilse ege'de de z.yağsız yemek olmaz.
6. bence olur. ama her yemek sızma zeytinyağı ile olmaz. sızma ısınınca ağırlaşabilir. fakat riviera ile olur. (bu asit derecelerinden falan anlamıyorum. bu tabirler daha pratik)
7. rafine olan en dayanıklıdır ve kızartmada da kullanılır. onun dışında dayanıklılık anlamında değil ama sızma ısınınca biraz ağırlaştığı için pişirmede kullanılmaz riviera bu konuda daha iyidir. sızmayı pişmiş yemeklerin üzerine dökebilirsiniz ağır gelmezse lezzet olrak (mesela makarna. haşladıktan sonra tabağa koyduğunuzda yağı döküp karıştırın süper olur)
8. dedim ya, bilmiyorum :) doğrusu bunda asit derecesinden çok benim kafamı karıştıran şu, örneğin sızma'da x değerde olan bir yağ riviera'da x'den büyük olduğu halde daha iyi olabiliyor. o nedenle bunu pek anlamayamadım ben. eh zaten koşullar gereği yağları marketten alıyorum gidip bilmemne dağlarından toplanmış zeytininin yağını x tlye alıyor değilim. o yüzden tariş riviera ve tariş sızma benim zevklerimi tatmin ediyor yeterince. bulursam açık zeytinyağına da hayır demem. ama onu da her "harika" diyene kanmamak lazım. ev yapımı salça diye bazen tuzu dayıyorlar bir şeye benzemiyor. onun gibi her açık yağ harika değil yani.
  • ben smyrna  (21.01.12 10:54:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.