[]

cengiz üstün

merhaba,

takip edenler bilir, cengiz üstün'ün iki çizgi stili vardır. biri karikatür stili (üzeyir, duka film, kaptan onedın...) diğeri ise çizgi roman stili (macerayı seven adam, aynı evde yaşayan iki devlet memurunun maceraları...). hatta bir ara karikatür sanatı başlığı altında bu iki türden daha öte şeyler yaptığı da olmuştu. son zamanlarda ne yapıyor pek bilemiyorum.

cengiz üstün'ü ilk takip etmeye başladığımda bu çizgi roman stayla çizimleri bir yerlerden aşırıp modifiye ettiğini düşünürdüm fakat zamanla kendisinin çizdiğine kanaat getirmeye başladım. yine de iki stilinin birbirinden tamamen farklı olması ya cengiz üstün'ü gerçekten çok yetenekli bir çizer yapıyor, ya da adam bildiğin aşırıp çiziyor :)

bu konuda GERÇEK BİLGİ sahibi var mı acaba? ortaya varsayımlar sürmek yerine "adam çiziyo abi" falan diyecek biri mesela?

şimdiden teşekkürler.

 
cengiz üstününü asıl başarılı olduğu konu bence şudur. hani eski çizgi roman karelerini alıp bunların sadece konuşma balonlarını değiştirerek oluşturduğu karikatürlerin tadına doyamıyorum. bunların en ünlü ikisi "aynı evde yaşayan 2 devlet memurunun maceraları" (isme bak amına koyim tek başına yeter bence), diğeri de goril abi. hatta goril abi aynı tek kareyi yıllarca sadece konuşma balonunu değiştirerek yayınladı ki çok büyük başarıdır. bence potansiyeli göründüğünden çok fazla olan ama bunu sistemleştirememiş birisidir. "macerayı seven adam" bana göre en kötü işidir. karikatürleri fana değil. ayrıca kardeşininde karikatürist olması (büstün), olayın biraz da genetik veya çevresel etkilerin sonucu olduğu ihtimalini akla getirmiyor değil. eksik olmasın başımızdan, iyidir kendileri.


  • ground  (19.01.12 18:11:42 ~ 18:13:05) 
çizgi romanlardan birebir kullanıp balon yazılarını değiştirdiğini düşünüyorum ama bazı karelerde mesela bir adamın ellerini, gözlerini kendi karikatürüne uyarlamak zorunda olduğu zaman aynısını çizmeye çalışıp, sadece eklemek (karikatüründeki durumla alakalı) istediği elleri, gözleri vs. gibi yerleri hayalgücüyle çizdiği için çizgi roman stilindeki çizgiden uzaklaşıp karikatürümsü çizgilere dönüşüyor tabii.


  • blackwaterside  (19.01.12 19:21:47) 
vakti zamanında lombak dergisine gitmiştim, faruken bayraktare ile konuşurken bir yandan da c.üstün'ün orjinal çizimlerine göz atıyordum. onedin ve diğer işlerinin kara kalem çizimlerine denk geldim ama çizgi roman tarzındaki çizimlerinin ne eskizini gördüm ne de başka bir şeysini. ben de balonları değiştirdiğini yer yer küçük eklemeler yaptığını düşünüyorum.. nedense o zaman sormak ta aklıma hiç gelmedi..


  • toshiro  (20.01.12 00:06:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.