[]

Parlak vs. Mat Ekran - Grafikerler, Oyuncular, Filmciler, Mühendisler...

Notebook'lar için soruyorum, hangisini tercih ediyorsunuz/kullanıyorsunuz?

Gözlemlerimi de sizinle paylaşayım. Masaüstü bilgisayar monitörlerinin neredeyse %80'i mat. Yani parlak ekranın kötü bir yanı var belli ki kocaman masaüstü pc ekranlarının neredeyse hepsi mat satılıyor.

Diğer mantık yürütme de şu. Apple'ın bütün ürünleri parlak ekranlı. E hani bunu sanatçılar, grafikerler kullanıyordu? Saatlerce ekran karşısında gözleri kan çanağına dönmüyor mu bu adamların parlak ekran yüzünden.

Neymiş parlak ekranın renkleri daha canlıymış, mat ekran siyahları tam veremezmiş, dağıtır, gri tonlu verirmiş. Şimdi simsiyah bir ekran açınca parlak ekranda da kabak gibi kendinizi görmüyor musunuz? Bir de hangisinde geniş açılarda da görüntü kaybolmuyor? Yani epey bir sağdan ya da soldan bakınca hangisinde görüntü hala görünür halde oluyor?

Arkadaşlar, bütün günüm bilgisayar karşısında geçiyor diyebilirim ve şu anda Dell marka parlak ekrana sahip bir notebook'tan yazıyorum. İnanın ki ekranın parlaklık ayarı sıfırda şu an. Parlaklığı açamıyorum çünkü gözümü çok yoruyor. Özellikle de internetten bir şey okurken veya word'te yazı yazarken. Beyazlar projektör gibi gözümü ağrıtıyor. Mat ekran beni bu dertten kurtarır mı?

Mat ekran, parlak ekran kullanan arkadaşlar lütfen yorumlarınızla yardım edin...

 
kurtarmaz. mat ekranın göz yorulmasıyla bir alakası yok, göze gelen ışık miktarı aynı. dinlendirici/filtreli gözlük alın.


  • yuto  (17.01.12 23:51:45) 
mat kullanıyorum memnunum, grafiker değilim. alırken özellikle mat ekran tercih etmiştim.


  • orpheus  (18.01.12 00:00:30) 
bildiğim kadarıyla, parlak ekranlar daha net(miş), ışığı dağıtma dağıtmama muhabbeti ama şöyle kocaman bir dezavantajı var: arkadan ışık vuruyosa boku çıkıyo ekranın zor görünüyo falan ekrandakilar. o zaman fazla göz yoruyo işte. ben matlardan memnunum, bi zararlarını görmedim.
not: kullandığım parlak ekranlar laptop ekranları matlar normal lcd-led monitorler.

  • koyukalem  (18.01.12 00:00:30) 
şurada: forum.donanimhaber.com şöyle bir şey yazmış birisi: Ekran olarak özellikle göz sağlığı açısından (ki çok önemli) tam mat erkanlar en uygunu (hem laptop ekranı için hem de harici ekranlar için). Mat ekran gözü yormadığı için 10-12 saat baş ağrısı olmadan okuma yapılabilir, kod yazılabilir, excel kullanılabilir.
Parlak ekranlar ise özellikle aksiyon ve strateji oyunları için iyidir. Parlak ekran üretme maliyeti azdır. Laptopların %97 si parlak ekrana sahiptir. Parlak ekranlar ile en fazla günde 4 saat ekrana bakılmalı, yoksa baş ağrısı yapar, göz kanlanması olur. Ayrıca harici tam mat monitörle de oyunlar oynanabilir, yeni çıkan led monitörlerde ayarlar menüsü vardır, orada film, resim, oyun gibi seçenekler bulunur, istediğinizi seçersiniz, ayarlamalar otomatik olur. Samsung ve LG de gördüm, fps oyunları için oldukça iyi.

  • sweet child o mine  (18.01.12 00:02:35) 
Parkal ekran + Flux kullanıyorum.
Gözlüklerimde filtreli.
Grafikerim.

Mat ekranda oyun oynamaktan da nefret ediyorum :)
  • thewishcaster  (18.01.12 07:37:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.