[]

Hangi müzik enstrümanı?

Selamlar efenim,

Yıllardır içimde uktedir bir enstrüman öğrenmek. Okuldu, işti derken geç kalıyoruz galiba. Müzik kulağımın etkililiğini kaybetmeden bir enstrüman öğreneyim diyorum. Lakin karar veremedim. Şunları düşündüm mesela:

Saz/bağlama: Sanki beni sadece türküye bağlayacak, biraz da denedim pek beceremedim. Akort sıkıntı, bir notayı almak piyanodaki kadar kolay değil.
Keman: Çok zor dediler, perdesiz dediler. Bir sene komşunun başını ağrıtacaksın dediler. Ama ağlıyor be alet.
Piyano: İyi hoş, iki elle çalıyorsun pek güzel. Ama pratik yapma işi? Şimdi piyano almak zor iş, ucuz bir orgla nereye kadar?
Klarnet: Bu yeni geldi aklıma, pek araştırmadım o yüzden. Olur mu ki?

Sizlerden bu emsal enstrümanlarla sınırlı kalmayarak tavsiye istiyorum, müzikal ufkumu açmanızı rica ediyorum. Yalnız enstrüman dinleyenlerden ziyade, icra edenler yorum yaparsa, daha sağlıklı olur diye düşünüyorum.

Ekstra duyuru: Enstrümanla ilgilenenin Ankara'da bildiği, güvendiği kurs da vardır değil mi?

 
Dinlediğiniz müzik tarzına göre kendiniz belirleyin ne çalmak istediğinizi. Keman, klarnet gibi yüksek ses çıkartan aletleri her yerde çalışamazsınız. Çalacağınız enstrüman için ev durumunuz müsait mi bunu da göz önünde bulundurun.

Piyano evet oldukça zor bir alet(en azından bana zor geliyor) ama iyisinden bir org ile, yeteneğiniz de az çok varsa evde güzelce öğrenebilirsiniz. Hem her türlü müzik için kullanabileceğiniz bir alet.

Türkü seviyorsanız bağlama da olur tabi. Akordun dert edilecek bir yanı yok. Başlangıçta tuner ile falan akort edebilirsiniz. Sonrasında zaten kulağınız alışıyor ve kafadan akort edebilmeye başlıyorsunuz.
  • trinitrotoluen  (17.01.12 21:02:07) 
piyanoya karar vermek zor. zorluk şurada: eve piyano alıp, çalamazsan atacak ya da satacak mısın? öğrendin diyelim, her istediğin yere götürebilecek misin? ama gittiğin bir çok yerde piyano vardır. orada piyanonun başına geçip kör topal bir parça çalabilmek bile, seni çok mutlu eder.

ben sana mandolin almanı ve ders almanı öneriyorum. neden biliyo musun? klavyesi kemanla aynı. mandolini çok iyi öğrenirsen, kemana kolay geçersin. çünkü "ağlıyor be alet" demişsin. mandolini iyi öğrenmiş kişinin gitara geçmesi de farklı oluyor.

Türk müziğini daha çok seviyosan, cümbüş de alabilirsin. uda göre hem daha ucuz, yani çalamazsan, boşuna para gömmemiş olursun, hem de sesi daha çok çıkıyor, bakarsın açık havada çalacağın tutar. sonra ud gibi kırılgan değil netçe itibariynen.

doğrudan gitara da başlayabilirsin. seni ne türküye bağlar, ne de türküden mahrum bırakır. Türk müziği de çalarsın, gâvur müziği de.

klarinet için ciğer ister, nefes ister.

özet geç piç: hepsi için azim ve çok çalışmak, çok sevmek ister.
  • compadrito  (17.01.12 21:40:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.