[]

felçli hasta

Merhaba doktorlar ve sağlık çalışanları.

Babaannemiz birkaç ay önce beyninde bir pıhtı atması sonucu felç geçirdi ve o zamandan beri hareketsiz ve konuşmadan yatıyor.

Doğal olarak kendisi ile iletişim kuramıyoruz. Yattığı yerde sürekli ağlaması, dilini çıkararak -kontrol edemeyerek- dudaklarını yalaması gibi bazı sabit tepkileri var. doktorlar pek ağrı olmayacağını söylemişti ama sürekli olarak benzer tepkiler veriyor. bu durumda kendisi için ne yapabiliriz? muhtemelen iyileşme olmayacak çok yaşlı çünkü ama en azından bu günleri rahat geçirmesi için neler yapabiliriz ve dilini istemli olarak çıkarıp dudaklarında gezdirmesi gibi hareketlere nasıl anlamlar yükleyebiliriz? bir bilgisi olan paylaşırsa sevinirim. teşekkürler.

 
geçmiş olsun,
doktor falan değilim ama böyle bir çok hasta ile uğraştığım ve yaşadığım için bilgi verme ihtiyacı duydum. yani dediklerimin bir kesinliği yok.

bir kere her şeyden önce sabırlı olun. onun artık hasta olduğunu kabullenin. bu çok salakça bir giriş gibi gözükebilr ama bir zaman sonra yaptığı bazı hareketlere verdiğiniz tepkilerden utanabilirsiniz. o raddeye gelmeden onun davranışlarının nedeninin felç oldugunu kabul edin. anlayış gösterin.

iletişim genelde hastadan hastaya değişiyor benim gördüğüm. muhtemelen şu anda dilini ve ağızını hissetmeye çalışıyor. buna fazlası ile canı sıkılacak. bir anda felç olan insanın da tepkilerini veriyor. ağrıları sızıları olmuyor ama büyük bir depresyon içine girmiştir muhtemelen.
iletişim kolay olmuyor ama yavaş yavaş o kadar küçük şeylerden ne istediğini anlamya başlayacaksınız ki şaşıracaksınız. mutlaka onu izleyin ve hareketlerinin nedensiz ve saçma olduğunu düşünmeyin. bağlantı kurmaya, empati yapmaya çalışın. size nedensiz ve saçma gelen hareketlerin çoğu onun için çok mantıklı ve nasıl anlamadığınızı bile düşündürecek kadar açıklayacı gelebiliyor.
ha bir de yaşına falan bakmadan fizyoterapist olayına girin bence doktora da danışarak. refleksolojiyi araştırın bu konuda. gerçi çoğu doktor kusura bakmasınlar ama kadavra gördüğü için bu tip insanları yapsanız da olur yapmasanız da gibi bir tutum takınıyorlar ve hasta psikolojik olarak da yavaş yavaş çöküyor. böyle hayata bağlanan ve tersi olup hayata küsen çok insan tanıyorum.
tekrar geçmiş olsun. size de ona da allah kolaylık, sabır versin.
  • oe911  (17.01.12 16:18:29) 
ya bedeninde açılacak yatak yaralarının enfekte olması sonucu, ya derin ven trombozu sonucu, ya da idrar yolları enfeksiyonu sonucu durumu daha da ağırlaşabilir. ikinci bir pıhtı da atabilir tabii. bunlar hazırlıklı olmanız ve önlemeye çalışmanız gereken şeyler.

bu tür bir hasta 24/7 bakım ister. öncelikle, bunu sağlayabilecek maddi gücünüz veya insan gücünüz yoksa, zaten çok uzun yaşatamazsınız.

yatak yarası açılmaması için her iki saatte bir pozisyonunun değiştirilmesi, topuklarının, kaba etlerinin, her iki yanda leğen kemiği çıkıntıları, sırt gibi en fazla basıya maruz kalan vücut bölgelerine vazelinle masaj yapılması lazım.
altının terlememesi, idrar veya dışkı bulaşmaması, çarşafının çok gergin olması gerekiyor. havalı yatak satın alabilir veya kiralayabilirsiniz. bir dereceye kadar faydası olur. nasıl olsa havalı yatak aldık, pozisyon değiştirmeye, masaja çok da gerek yok derseniz, yara açılır. havalı yatak, yatak yarası açılmasını yüzde yüz önlemez. sadece daha geç açılmasını sağlar.
yatak yarası açılacak olursa, bu yaraların üzerini film gibi kaplayan gâvur malı bir pansuman malzemesi vardı. mucizevi bir şey ve yaranın enfekte olmadan kapanmasını sağlıyor. onu araştırın.

derin ven trombozunu önlemek için gerekli masajların ne olduğunu fizyoterapistlerden öğrenin. nette arayarak da öğrenebilirsiniz.

ben sizin yerinizde olsam ne yapardım biliyo musunuz? giderdim bir hastanenin nöroloji servisine ve oradaki kıdemli yoğun bakım hemşiresini bulur ve ondan tavsiyeler sorardım. size en fazla yardımı dokunacak kişi odur. böyle bir hastanın bakımını doktor hiç ama hiç bilmez, ayrıca da iplemez. (istisnai doktorları tenzih ederim).

yutma refleksinde problem var ve ağızdan besleyemiyorsanız, gastrostomi açtırmanızı önerebilirim. midesine bir delik açıyorlar, o deliğin ağzını da karın derisine veriyorlar, oradan sıvı mamayla besliyorsunuz ama sıvı mama bayaa bi pahalı ve uzun vadede sodyum eksikliğine sebep oluyor.

bilinci yerindeyse veya değilse bile farketmez, ellerini çocuklarının, torunlarının yanaklarına sürün, elini alın elinize kendi yanağınıza sürün ve sevdirin.

maddi durumunuz çok iyiyse ve gerçekten rahat etmesini istiyorsanız, bir tane elektrikli hastane karyolası alabilirsiniz, dandik olmayanından. hem bakıcılar rahat eder hem de babaanneniz. normal yatakta yatalak hastanın altını değiştirmek ve pozisyonunu değiştirmek çok zordur.

vücut temizliğinin nasıl yapılacağını da kıdemli nöroloji yoğun bakım hemşiresine sorun. en iyi o bilir. sizin hayatınızı kolaylaştıracak bir sürü püf noktası öğretir. bu iş gerçekten uzman seviyesinde bilgi isteyen bir iştir.

yatak yarası açılmasını önlemenin bir diğer yolu da idrar sondası taktırmaktır. bakıcının alt temizleme işini de çok önemli ölçüde azaltır idrar sondası ama mesane enfeksiyonu ve idrar yolu enfeksiyonu riski vardır. bunun için sık sık değiştirilmesi ve sondayı takan kişinin mahalle berberi kılıklı birisi olmayan hakiki bir profesyonel olması, iş ahlâkının da yüksek olması gerekir. medikal sarf malzemesi satanlarla da ahbap olun. onlar da size piyasada bu konudaki son ürünleri öğretirler. babaannenizin ve sizin hayatınızın bu zor dönemini daha temiz ve daha az pürüzlü geçirmenizi sağlayacak önerilerde bulunabilirler.

Allah maddi manevi dayanma gücü versin hepinize...
  • compadrito  (17.01.12 22:39:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.