[]

doviz kuru

yillardir aklimi kurcalayan bir soru var. mesela merkez bankasini goz onune alirsak bugun icin dolar kuru 1.8516 olarak belirlenmis. iste bu virgulden sonra 4 basamakli sayi nasil belirleniyor? nasil belirleniyor derken tamamen fiziksel olarak nasil belirleniyor? yani bu sayinin ortaya cikma surecleri nelerdir?




 
görünmeyen el de denen piyasa koşulları ile belirleniyor. alım / satım oranları... ;) arz talep meselesi yani.


  • siradisi00  (15.01.12 20:02:54) 
ama ortaya bir sayi cikiyor ve bu sayiyi ya bir insan belirliyor yada bir bilgisayar. benim merak ettigim noktada tam olarak bu. yani hamdi diye bir insan bugunun kuru 1.8765 mi olcak diyor? teoriden cok pratikte bu karari kim nasil aliyor?


  • oharro  (15.01.12 20:16:01) 
o değil de 8516 kuruş diye saçma bir şey var mı yaa.


  • mirkanov  (15.01.12 20:37:56) 
virgülden sonra kaç rakamla kote edileceği ile alakalı, genel teamül alım satım sistemlerinde 4 rakamdır, bunu televizyonlar dolar 1.86-1.87 aralığında olarak verir yani yuvarlar ama aslen virgülden sonra 4 rakam olarak kote edilir. bu arada alış satış fiyatı arasında pip denilen atlama farkı vardır mesela atıyorum 1.8516 senin alışınsa 1.8514 o an senin satışındır, yani 0.0002 pip oynar her adımda yani 2 pip. gün içi ekonomik gelişmelere haber akışına göre arz-talep hareketleriyle bu fiyat aşağı yukarı salınır. neden virgülden sonra 4 rakam dersen kesin cevabım yok..


  • al andalus  (15.01.12 21:11:33 ~ 21:14:02) 
cevaplar icin tesekkur ederim ama soruyu acik bir sekilde ifade edemedim sanirim.
mesela manavda elmanin fiyatini manav amca malin gelis fiyatini, sabit giderlerini, kar marjini goz onunde tutarak belirliyor. ve elmanin kilosu 3,5 tl diyor. ve sonra bunu fiyat etiketine yaziyor.

iste bu surec dovizde nasil oluyor? yani burdaki gercek kisileri soruyorum. arz talep gibi verileri kim nasil isliyor?
  • oharro  (15.01.12 21:26:04) 
fon yonetim merkezlerinde belirleniyor o rakam.basit dille anlatırsak senin dolar ihtiyacın var.ekranı takip ediyorsun.1.8516 yı gordun 1 milyon dolar işlem isteği yapıyorsun.işlemi yaptın alıma devam ediyorsun.yani talep oluşturuyorsun.benim elimde dolar var ve sen alıcısın fiyatı 1.8517 ye çıkarıyorum.en iyi fiyat bende diğer satıcılar 1.8518 e çıkmışlar.bendeki parayı alıyorsun.fiyat ne oldu 1.8517.işlemin gelişimi bu.neden 4 haneli dersen.sondaki 1 rakam yani 1 pip.her 1 milyon dolarlık işlemde 1000 dolar farkettirir. yani sen 1.8516 dan alırım 1.8517 den satarım diye kote edersen her yaptığın 1 mio işlemde 1000 dolar kazanırsın.

aksi durum.elinde dolar fazlan var.amerika gostergeler o gun kotu gidiyor.insanlar ellerindeki dolarları çıkmaya başlarlar.atıyorum euro ,yen vs talebi oluşur.sen ekrana 1.8516 yazdın baktın yemiyor.fiyatı 1 pip dusuruyorsun.oldu 1.8515 zararın 1000 dolar.diyelim talep 1.8510 da oluştu birisi çıktı ok ben alıyorum dedi.sen 6000 zarar ettin ama piyasa 1.8510 oldu.

oluşumu bu.eğer orası 3 hane olsaydı her 1 pip değişimi sana 10000 dolara malolacaktı.2 hane olsa 100.000 tek hanede her işlem 1 mio olacaktı.sirkülasyon rakamları çok yüksek,arz-talep sürekli olduğu için orası 4 hane.5 olsa her pip 100 dolar olacak kimse işlem yapmaz.10000 olsa herkes korkar.rasyonel olan 4:)

ek:sonradan eklediğin yazıyla ilgili açıklaması şu.fon yonetim merkezleri misal a bankası fon yonetimi ya da b ulkesi hazinesi.o gün yogun odemesi var dolar lazım.fon yonetim uzmanları onlerindeki bankalararası-finans piyasaları ekranında o anda akan rakamlara bakıyorlar.o rakamlar nasıl akıyor dersen piyasa mekanizması.taleplerini ekrana giriyorlar.turkiyedeki a bankası mısırdaki c bankasından 1 mio dolar alıyor.diğer bankalarda a bankasının o gun paraya ihtiyacı oldugunu biliyorlar.talebide var ekranda.ne yapıyorlar koteyi yukseltiyorlar mecbur alacaksın.buradaki uzmanda ekrandan işine gelen butun rakamları topluyor.buna karşılık elindeki rezervi neyse alışveriş yaptığı bankaya geçiyor.ortadaki havuz belli.herkesin havuzdaki hisseside belli.ne kadar çok almak istersen o kadar bedel odersin.kısaca arz ve talep gibi verileri ekrana işleyen fon yonetimi elemanları.onlara order veren gerçek kişiler,bankalar,ulkeler,tuzel kişilikler.
  • duptıs  (15.01.12 21:43:12 ~ 21:52:42) 
@duptis sunuda soruyum. merkez bankasi icin bu dedigin islemleri yapan dolar kurundan sorumlu mudur diye birisimi var. cidden piyasalara bakip bugun veya anlik olarak dolar bu kadar olsun mu diyor. sonucta bir karar aliniyor. ayrica virgulden sonrasi cok onemli degil spesifik bir sayi belirlendigini vurgulamak icin soylemistim.


  • oharro  (15.01.12 22:00:06) 
oncelikle su

www.tcmb.gov.tr

bu tabloda sorduğun birimler para politikası kurulu,emisyon ve piyasalar.sorduğun müdürler bunlar.sorunun tam karşılığı buna karar veren bir mudur yok.buna karar veren bir mekanizma var.piyasa mekanizması.alım satıma karar verenler yani rakam bu olsun diyenler çoğunlukla fon yonetiminden sorumlu banka genel mudur yardımcıları.akşamleyin o gunun son kapanış rakamını alıp açıklayan ise merkez bankası.
  • duptıs  (15.01.12 22:27:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.