[]

tv de kullanılan dil

Çok değerli RTÜK tv de kullanılan dil konusunda yaptırımda bulunmuyor mu?

İçeride televizyon açık, dikkatimi çeken kelimeler, "gerizekalı, allah belanı versin, lan" en basitinden bu üçünün tv de kullanımı uygun mu?

Çok güzel hareketler bunlar var sanırım, dün yine şu yalan dünya dizisinde de benzer kelimeler vardı

 
günlük hayatta kullanılan küfür ve argoların tv de yayınlanması insanları niye rahatsız eder hiç anlayabilmiş değilim. kahve de iki erkek konuşması tv de canlandırılacaksa o iki tip siz li bizli mi konuşacak?

hayır çocuk filansa sorun, çocuk okulda dışarıda pamuklar içinde mi olacak devamlı? önemli olan nerede nasıl davranacağını öğretebilmek çocuğa. bunu veremiyorsan çocuğa istersen tv de yayınlanması ne fark eder, öküz olur yine o.
  • block  (14.01.12 15:47:43) 
öyle kelimelere yaptırımı yok ve bu dünyanın en normal şeyi.


  • yazaryan  (14.01.12 15:49:32) 
e günlük hayatsa o zaman , senin ananı .... ile başlatyıp a... m... k... kelimelerini de kullansınlar?

çoluk çocuk dışarda pamuklar içinde olmuyor zira devamlı. Hatta dizilerdeki seks sahneleri de silinmesin, nasıl olsa günlük hayatta var, onun dışında tecavüz ve orgy konuları da gösterilsin, onlar da normal nasıl olsa.

Aile izleyebilir etiketli yayınlarda bu kelimelerin kullanılması bana garip geliyor hala
  • bonjurkes  (14.01.12 15:54:20) 
Kullanılabilmeli ama uyarılarda sıkıntı var. Aile etiketli programda "gerizekalı" lafı geçmesini uygun değil bence de. 6-7 yaşındaki çocuklar için zararlı. Ordan duyup ertesi gün arkadaşlarına gerzekalı diyebilir.

Uyarılara daha çok özen gösterilmeli.
  • almanyayenilincebizdeyeniksayildik  (14.01.12 16:12:16) 
eğer daha önce izlemediyseniz bu konuda cem yılmaz'ın sinemadaki küfür kullanımı konusunda şaka yollu yaptığı eleştirileri bir izleyin derim.

www.youtube.com

kendi fikrim de bu yönde. yalnız sinema için değil televizyon için de geçerli dedikleri bence.
  • demcan  (14.01.12 16:21:36 ~ 16:34:38) 
demcan +1


  • blatta hiberna  (14.01.12 16:33:03) 
demcan o zaman benim yorumu tekrarlayayım. İnsanlar gündelik hayatta zaten ana bacı sövüyor, e televizyonda da onları yayınlasınlar?

Halk küfür ediyor, tv dekiler de onları yansıtmak için yapıyor olayı doğru olabilir.

Ama tekrar #1 'e dönelim, senin gündelik hayatta ettiğin küfürleri 13 yaş ve altının tvde izlemesi ve bunu öğrenmesi ne kadar mantıklı?

İlkokuldayken, gerizekalı lafını öğrenip bunu etrafınızda kullandığınızda tü kaka olmuyor mu? Oluyor, e televizyondan öğrenildiğinde neden tü kaka olmuyor?
  • bonjurkes  (14.01.12 16:43:33 ~ 16:44:13) 
zaten önemli olan onun "tü kaka" olduğunu öğretebilmek. televizyonda izlenen her şeyin yapılması gereken, örnek bir davranış olmadığını öğretebilmek. ne televizyon ne sinema içi "örnek davranış"larla dolu olan bir mecra olarak gösterilmemeli - bir kişinin yaşadığı hayat tarzı dışında bambaşka hayatların da olanaklılığını (illa ki gerçek hayatta birebir karşılığı olmasa da, sonuçta kurgusal bir dünyadan bahsediyoruz) göstermekten başka bir şey yapmıyorlar.

bu yüzden de gidip televizyonda seyrettiği "kötü" kelime kullanımını kendisine örnek alıp da "iyi" davranışları örnek almamasının nedeni ne televizyon ne de sinema. bir şeyin kafasını kuma gömüp, olmuyormuş gibi göstermektense, olduğu vakit bunun nedeninin ne olduğu, sonuçlarının nereye gittiğini gösterebilmek önemli. e burada da asıl etken çocuğunun etrafında yaşadığı dünya, ailesi, arkadaşları, öğretmeni vb. eğer bu çevresi tarafından kimi davranışların neden iyi ya da neden kötü olduğu anlatılmayıp, açıklanmıyor da "tv'de gördü ondan böyle bu" deniyorsa burada bir eksiklik vardır bence.

o yüzden dilin nasıl kullanıldığından çok kullanılan dilin kendi dünyasındanki anlamını çocuğun nasıl kurduğu önemli. bunu da yapacak olan televizyon değil.
  • demcan  (14.01.12 16:54:50) 
abi televizyonun %100 doğruyu öğrettiğini söylediysen çocuğa zaten yapacak bir şey yok. tv sonuçta yanlışı da doğruyu da gösterecek. çocuğa ayıklamayı sen öğreteceksin. tv/internet/sinema vs kökten eğitim verebilen araçlar değildir ki? kök eğitimi sen vereceksin.
5 yaşından küçük çocukta izlemesin saat sekizden sonra tv. zaten izlememesi lazım.

  • block  (14.01.12 16:58:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.