[]

notebook-tv 1920x1080 - 1366x768 karmaşası

Merhaba arkadaşlar,
Yeni bir notebook almayı düşünüyorum ve yardımınızla önemli bir karar vermem gerekiyor. Notebook'u ağırlıklı olarak yazı yazma, ders çalışma, photoshop cs5'te afiş tasarlama ve nadiren de civilization 4 falan oynamak için kullanmak istiyorum.

şimdi birkaç gündür bilgisayar mağazalarını geziyorum ve notebook ekranlarında bariz bir fark var. 1920x1080 çözünürlükteki monitörler mat. yani ekrana bakınca suratınızı yansıtmıyor ve gerçekten tablo gibi bir görüntüsü var. sanki dokunabilecek gibi oluyorsunuz. 1366x768'ler ise bilindik, standart kristal led ekranlar. bunlarda parlama oluyor, ekrana bakınca suratınızı görüyorsunuz kısmen.

şimdi iki bilgisayarda yan yana full hd bir fragman açtım ve gerçekten full hd'ye sahip mat ekranlı bilgisayarın görüntüsü şahaneydi. diğeri mat olan full hd'ye kıyasla daha bulanıktı.

full hd çözünürlüğün hakkını tam olarak verebilmek için en az 22" bir ekran olması gerektiğini düşünüyorum. yani 15,6" ekranlarda o çözünürlük çok fazla. kaldı ki zaten her şey de minicik görünüyor. çözünürlüğü düşürürseniz de doğal çözünürlük olmadığı için görüntü hafiften bozuluyor, buğulanıyor. ben alacağım notebook'un full hd olmasını sadece full hd tv'ye bağlamak için ve görüntüsü net diye istiyordum. ama 15,6 ekranda full hd her şeyi minikleştirdiği için vazgeçmek üzereyim. bir de yanılıyorsam lütfen düzeltin, sanırım full hd notebooklar 1366x768'lere kıyasla biraz daha çok ısınıyor. bu benim için çok çok önemli, kesinlikle soğuk kalması gerekiyor notebookun yazı yazacağım için.

sormak istediğim kritik soru şu. 1366x768 çözünürlükteki bir bilgisayarı full hd televizyona bağlayıp 1080p film açtığımızı düşünelim. aynı şekilde de 1920x1080 çözünürlükteki bir bilgisayarı full hd televizyona bağlayıp 1080p film açtığımızı düşünelim. görüntü farkı olur mu? yani bir notebook 1366x768 monitöre sahip olmasına rağmen hdmi'dan 1080p video çıktısı aktarabilir mi full hd tv'ye?

 
Hayır fark olmaz. Evet, dahili ekran çözünürlüğü ile alakası yok hdmi çıkışı çözünürlüğünün.


  • roket adam  (13.01.12 22:24:01) 
Peki ne tavsiye edersiniz? 1920x1080 mi, 1366x768 mi? Bu duruma göre ben bilgisayarda neredeyse hiç film izlemediğim için 1080p bana biraz lüzumsuz gelebilir diye düşünüyorum. Notebook'ta 1080p çözünürlükte oyun açmak da saçmalık olacak. Ayrıca full hd notebooklarda hadi ikonları falan büyüttük diyelim de mesela winamp veya cubase yine bit gibi kalacak. bu da büyük bir eksi, zaten gözlük kullanıyorum. Mat ekranlı 1920x1080'lerin görüntüsü de şahaneydi ama işte dezavantajları var hep.


  • sweet child o mine  (13.01.12 22:28:27 ~ 22:29:23) 
olay görüntü işlemcisinde bitiyor. eğer görüntü işlemcisi (desktoplardaki ekran kartı gibi düşün) 1920x1080 çözünürlüğü veriyorsa ekran çözünürlüğü kaç olursa olsun full hd tv de 1080p video görüntüsü alırsın. ancak şöyle bir sorun var. notebook/netbook larda ekran işlemcisi en fazla notebook/netbook un ekranı kadar çözünürlüğe sahiptir. daha yüksek bir çözünürlük elde edemezsin. sanırım tv ekranını notebook ekranı olarak kullanmayı düşünüyorsun. eğer bilgisayar için soğutuculu bir zemin (adını tam bilemiyorum. ister dizine ister masaya koyuyorsun içindeki fanlar v.b. sayesinde kasanın serin kalmasını sağlayan bir cihaz bu) kullanırsan sıcaklıkta bir problem olmaz.


  • tururo  (13.01.12 23:33:29) 
1. fark olmaz.
2. alirsin.
3. monitor kucuk oldugundan kendi nativinden kullanmak iyidir.goruntu ayari degistiginden netlik sapitir.
  • helenart  (13.01.12 23:52:34) 
Çok dezavantajı oluyor evet yüksek çözünürlüğün. Ben de 1400x900'ü 13 inçte veren bir Macbook Air kullanıyorum, yazılar çok ufak geliyor, yazıları büyütüyorsun yine bazı elementler ufak kalıyor falan, çok kaliteli tamam ama almadan önce bi bak derim özellikle de metinle çok işi olan bi adamsan.


  • roket adam  (14.01.12 17:46:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.