[]

çeviri.acil.

The defining feature of Marxist approaches to the history of science is that the history of scientific ideas, of research priorities, of concepts of nature and of the parameters of discoveries are all rooted in historical forces which are, in the last instance, socio-economic. There are variations in how literally this is taken and various Marxist-inspired and Marxist-related positions define the interrelations among science and other historical forces more or less loosely. There is a continuum of positions. The most orthodox provides one-to-one correlations between the socio-economic base and the intellectual superstructure.

bu paragraf çok problemli oldu benim için yardımcı olabilecek varsa pek sevinirim


 
dışarı çıkacağım da, ilk cümle benden olsun.

Bilim tarihine yönelik Marksist yaklaşımların belirleyici özelliği; bilimsel fikirler, araştırma öncelikleri, doğa kavramları ve de buluş parametreleri tarihinin tümünün de, son tahlilde sosyo-ekonomik olan tarihsel güçler kaynaklı olmasıdır.
  • sanat guresi  (12.01.12 15:39:13) 
biraz acele oldu ama şöyle bir şey çıktı:

Bilim tarihine yönelik Marksist yaklaşımların tanımlayıcı özelliği, bilimsel fikirlerin, araştırma önceliklerinin, doğaya dair kavramların ve keşiflerdeki parametrelerin tümünün de tarihlerinin köklerini son tahlilde sosyo-ekonomik olan tarihsel güçlerden almasıdır. [ya da tarihsel güçlerden doğmuş olmasıdır]. Bu yaklaşımın ne kadar birebir [kelimesi kelimesine?] kabul edilmesi gerektiği konusunda farklı yorumlar vardır ve Marksizm'den esinlenen ya da Marksizm'le ilişkili olan bazı fikirsel mevziler, bilim ile diğer tarihsel güçler arasındaki karşılıklı ilişkileri az çok gevşek olarak tanımlar. Bu konudaki farklı mevziler, söz konusu ilişkileri ne kadar gevşek ya da sıkı olarak tanımladıklarına göre, süreklilik taşıyan bir yelpazeye dizilebilir. Aralarından en ortodoks olanı, sosyo-ekonomik temel ve entelektüel üstyapı arasında birebir korelasyonlar öne sürer.
  • in memory of botvinnik  (12.01.12 16:26:06 ~ 16:49:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.