[]

html5 jquery, çok basit soru -

Merhaba,
Önce bilgi seviyem hakkında bazı ipuçları: (ilk paragrafta soru yok atlayabilirsiniz)
Ucundan köşesinden bir kaç basit program yazmış bir kişiyim, pascal, vb,delphi kullandım (gerçekten amatör seviyede)en son ise accordion menu şeklinde action script 3 ile bir flash dosyası hazırlamıştım.
demek istediğim teknik yönden bilgisiz olmakla beraber basit denebilecek mantığı kurup, ide yardımı ile birşeyler çıkartabiliyorum.

Hem meraktan, hem yeni birşeyler öğrenmek maksadıyla bu action script 3 ile yaptığım menüyü html5 ile yapmak istiyorum.
kabaca
blog.evaria.com
adresindeki gibi birşey, belli bir alt seçeneğe ulaşınca da sağ tarafta ayrı bir framde xml den okunan yazı ve bir resim göstermek istiyorum.

Bunun için hangi ideyi kullanabilirim? jquery ye mi dikkatimi vermeliyim başka birşeyemi bakmalıyım önce. nasıl bir yol izlemeliyim?
bilgisizliğimden dolayı soru saçma olmuş olabilir, emin değilim, affola :)

 
tamamen jquery.
mantığı anlatıyorum.

<ul>
<li class="ustmenu">Menü 1</li>
<li class="ustmenu altmenusuvar">Menü 2
<ul class="altmenu kapsayici">
<li class="altmenu-link">Menü 2 'ye ait alt menü 1</li>
<li class="altmenu-link">Menü 2 'ye ait alt menü 2</li>
</ul>
</li>
<li>Menü 3</li>
</ul>

altmenusuvar'a tıklanınca altmenu-kapsayici'yi gostereceksin. toggle event kullanabilirsin.
gerisi tamamen css. bir de bir menü açılınca diğerlerini kapatmak için tum altmenuleri hide dersin olur biter.

istersen kod da yazarım ama sanırım kod istemiyorsun : )
  • serafettinn  (07.01.12 21:35:00) 
çok teşekkürler.
istemesine isterim :) ancak zahmete sokmak istemem :) sanırım araştırıp bulmam daha doğru olur ancak hazırda varsa görmek isterim tabi.
bunun yanında konuya o kadar uzağım ki :D bu yazdığınızı nasıl çalıştıracağımı bile bilmiyorum. html içerisinde mi olacak bu? yoksa ayrı bir text dosyada olup html içerisinden mi çağrılacak
bunların yanında bunu yazabileceğim bir ide var mı?
tekrar teşekkürler.
  • kisa  (07.01.12 21:38:09) 
Abi şimdi bak. Ben temel bişeyler anlatayım. Çok temel olursa kusura bakma. Ama ben böyle anlatıyorum. Kod yazmayacağım özellikle istemediğin sürece. : )

HTML -> Verinin kendisini içerir. Veriye <div>VERİ</div> gibi etiketler eklenir ve böylece "seçilebilir ve tanınabilir" olması sağlanır. Verileri de xml'deki gibi (ki html de bir xml'dir) ağaç yapısında tutmalısın. (Dom)

CSS -> Verinin nasıl olacağına karar verir. Tamamen görüntüyle ilgili bir kavramdır. Event içermez (css 3 te içermeye başladı ama siktir et şimdi)

Javascript -> Veriyle ilişkiye girmeni sağlar hacı. Butona tıklayınca ne olsun filan. Kullanıcının browser'ındaki o dökümana müdahale etmeni sağlar.

Şimdi senin yapman gereken şu. Menü içeriğini html'e atıcaksın (body etiketinin içine) sonra menü görüntüsünü css ile ayarlayacaksın. sonra menüye tıklanınca neler olacağını ayarlayacaksın javascript ile (jquery).

Anlamazsan kod yazıcam. Daha kısa sürerdi : )
  • serafettinn  (07.01.12 21:44:30) 
Bunlar için IDE yok. Elinle yazacaksın. Yok arkadaş ben yazmam diyorsan Adobe'un ürünleri var, Muse, Spry vs. Bakabilirsin ama vakit kaybetme bence.

JQuery'in bir accordian plug'inin bulup, üstüne de ajax metoduyla verileri çeker, birleştirirsin olur biter.

Ahanda burada bir örneğini yapmışlar: stackoverflow.com


EK not: serafettinn WEB 101 eğitimine başlamış, ben HTML, DOM, AJAX nedir bildiğini varsayarak yazmıştım...
  • turkay  (07.01.12 21:45:42 ~ 21:47:43) 
:)
şimdi bir kaç örnekte ben buldum, bunları bir okuyayım anlamaya çalışayım olmazsa buradan tekrar sorup ayıp olmazsa mesajla soru sordum diye de hatırlatırım :D

teşekkürler serafettinn & turkay
  • kisa  (07.01.12 21:50:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.