[]

38'inde spora baslamak

sevgili romalilar, aslanlar, kaplanlar...

38'in tam ortasindayim. hareketli bir tip degilim ancak oyle sisman bir adam da degilim. spor olayi ihmalinin farkinda olan birisi olarak artik bu olaya el atmanin zamani geldi diye dusunmekteyim. bilemiyorum belki orta yas krizi de olabilir ama saglikli bir sekilde kalma ihtimalini yukseltmek icin "artik" (eh lutfen) biraz harekete geceyim diyorum.

once bel yaglarindan baslayaraktan yag yakip, biraz guclenmek istiyorum. oyle kendimi geberterek baslayip uc hafta sonra birakmaktansa, ufak ufak baslayip uzun vadede saglikli olayim istiyorum. 2 gun sonra havlu atmamai saglayacak kosuya cikmak disinda benim yasimda bir insan icin onerebileceginiz bir calisma sistemi var midir? Simdiden tesekkurler...

(seviyorum bu duyuru olayini be...):)

 
tam sizin yaşlarınızda spora başlayıp, şimdi 50li yaşlarda türkiye'nin saygın maratoncularından olan ptt müdürü sami arlı bey ile bizzat spor yapmıştım.

size tavsiyem:

benim yaşım benim yaşım demeyin. yaşınızda bir şey yok.

onun dışında da bodyforumtr den okuyun bol bol.
  • 29ekim2011  (07.01.12 21:31:42) 
Abi 38 nedir ki ya. Atlet bile olursun bu yaşta : ) Cidden valla beşiktaş civarındaysan ben de düşünüyorum. beraber de gideriz yani :D


  • serafettinn  (07.01.12 21:37:26) 
@29ekim2011,
eyvallah... yas meselesi aslinda kafamda yoktu. uzun zamndir spor yapan bir arkadas gozumu korkuttu bu konuda... 35'ten sonra su kadar kalori yakman, su kadar kalp atisini gecmemen lazim vs diye yedi bitirdi beni burada :) eh ben de biraz evham yaptim sanirim. tesekkurler...

  • bosch kalfa  (07.01.12 21:39:47) 
şimdi yaş itibariyle eklemleri riske atabilecek sporlardan kaçının. halı saha maçı, basketbol ile falan olacak işler değil. düzenli bir koşu programı, iyi bir gel ayakkabı ile açık hava koşuya başlayın. hava ne kadar soğuk olursa olsun koşarken asla üşümezsiniz. koşu parkuru evinizden uzaksa oraya arabayla gidip hiç soğumadan araba ile dönebilirsiniz. her gün ilk başta 10 km hafif tempo koşu ile başlayın sonrasında canınızın ve vucudunuzun durumuna göre arttırın.

havanın yağışlı olduğu günlerde nike ın training center diye bir programı var. onu uygulayın. 30 dakikalık paket program silsilesi ve hakikaten yorucudur.

yorgunluktan yılmayın. spor yorgunluğu yatarak geçmez. ilk günden pes etmeyin. spor yorgunluğu spor yaparak geçer. ilk günler kas ağrıları yüzünden yürümekte dahi zorlanabilirsiniz bunu anca yine spor yaparak geçirebilirsiniz. bu sıkıntılı donem bir hafta içinde geçecektir.

sporun getirdiği zindelik ve sağlıklı olma duygusu sizi gaza getirebilirse inanılmaz bir şey yapmış olursunuz. başarılar.
  • ayanux  (07.01.12 21:39:50) 
@serafettinn,
eyvallah ustadim... valla senin gibi gaz adam lazim bana ama maalesef bayagi bir uzaktayiz seninle. Insallah bir gun...:)

@ayanux
Valla tesekkurler, verdigin oneriler kulagima kupe... ozellikle yasadigim yer cok yagisli oldugu icin kisa surede yagmur camur olayindan gina gelmesin diyordum ama soylediginiz sey iyi oldu. bu hafta icinde insallah bir seylere baslayacagim. tesekkurler herkese...
  • bosch kalfa  (07.01.12 21:44:59) 
tenis. deli gibi ter atarsınız. hoplamalı zıplamalı. eğlenceli.


  • african rain  (07.01.12 22:03:40) 
gittiğim spor klübünde bir amca vardı ama ben kendi sporumu bırakıp onu izliyordum adam beni suya götürür susuz getirirdi yani o derece. hatta geçenlerde de görünümü 70şimsi olan bir amca da vardı. Kısacası sporun yaşı yoktur efenim.


  • skywalkeremre  (07.01.12 22:04:09) 
dayanıklılık, fiziksel kapasite adına yapılan bir test var adı cooper testi.

harp okulu, komando kursu, sporcular, beden eğitimi vs vs konularında referans bir test. manası "12 dakika koş da ne kadar koşarsan koş". buna göre de çizelge var:

en.wikipedia.org

21 yaşındaki adamın değerleri ile 50+ adamın değerleri arasında sadece 400 metre var.

yani "21 yaşındaki adam çok iyi olmak için 2800 koşsun, 50üstü 100 metre koşsa yeter" DENMEMİŞ. Arada sadece 400 metre var. hem de 12 dakikada 400 metre fark.

bizim adam ise sadece 38.

yok halı saha olmaz, yok basketbol olmaz demek, konuyu bilmemektendir.

ronnie coleman da 41 yaşında mr olympia idi. devam etse, nerdeyse 50sine kadar ilk ona falan girerdi. ve bir sürü mr olympia 35inde bu unvanı aldı.

38 yaşındaki adama onu yapma, bu senden geçti falan denmez.
  • 29ekim2011  (07.01.12 22:29:44 ~ 22:34:11) 
valla siz evinizin yakınlarındaki bir body salonuna gidin, (akşam 7-8 gibi) şöyle bi yarım saat etrafı izleyin, anında kaydınızı yaptırırsınız.

nerdeyse 50 yaşına gelmiş adamlar bile spor yapıyor, hafiften şekil bir vücut için çalışıyor. geçenlerde 70 yaşında bi dede gördüm ben o sadece yürüyordu ama
  • raskolnikov2  (07.01.12 23:04:44) 
cevap yazan, fikir belirten herkese cok tesekkurler. Sagolun...


  • bosch kalfa  (09.01.12 00:49:42) 
yapacağınız spor aerobik olmalıdır ör: yürüyüş, koşu v.b
haftada 3 günden az olmamalı.
antreman a ilk 20 dk başlayıp ilerleyen haftalarda yavaş yavaş artırarak 45 dk ya çıkarılmalı.
şiddeti ise orta seviye, kendinizi çok zorlamayacak şekilde yapmalısınız.
  • defansif orta saha  (09.01.12 09:43:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.