[]

özel ders vermek ücret, etik vs.

efenim öğretmenimizden bir tanıdık cocuguna ders vermesini rica eder, sadece tanıdık ama herhangi başka bir hukuk yok. öğretmenimiz de vermeye baslar, para konusmazlar zaten öğretmenimiz para mevzularından haz etmiyor. sonra 7 defa ders yaparlar, en azı 2 saatten genelde 2.5 saat. sonra bir gun yavrucak bir zarfta parayı getirir 350 tl çıkar içinden. sormadan etmeden, bişey konusulmadan. bundan sonra öğretmen ne yapmalı? bu arada babanın altından merso jip var, müteahhit falan.




 
yani şimdi,etik olarak bişey yok bence bu durumda,sonucta sen vaktini ayırıp ders calıstırıyosun,para almakta ozgursun,almam dersende kimse bişey diyemez,içindne ne geliyosa onu soyle :)


  • GibsonRules  (07.01.12 15:48:18 ~ 15:48:34) 
hocam baştan konuşmadıysan yapacak bir şey yok artık ne yazık ki, yani "hadi biraz daha ver bakalım" diyemezsin... haa ne yaparsın, bundan böyle devam etmek için şu kadar istiyorum dersin.. böylece önceki verdikleri paranın da az olduğunu anlarlar... ama tamamlarlar mı bilemem tabi..


  • ruhibirbanyo  (07.01.12 15:49:48) 
Bence tanıdıkla para konuşulmaması saçma. Sonuçta bir emek veriyorsunuz, bu emeğin bir piyasa değeri var. Adamın kafasına göre para vermesi inanılmaz derecede komik olmuş. Keşke başta konuşulsaydı. Böyle paralı adamlar daha mı cimri oluyor nedir? Oh, ne güzel valla. Beleşe ders.


  • samansapı  (07.01.12 15:52:04) 
Tanıdıktan para alınması ayıp bir şey değil öncelikle. Hatta, öğretmen olduğu için az bile almış; toplam 17 saat çalışıldığını düşünürsek saat başı 20 tl, ki mesela bir üniversite öğrencisi bile bu paraya ders vermez.

Ben olsam "para meselesini hiç açmamıştık ama, teşekkür ederim x Bey, bla bla" derim. Almak istemeyen biriyse de, parayı geri versin, buna göre bir şeyler söylesin..
  • Kostas  (07.01.12 15:53:11) 
tam söyleyemedim ya, etik şöyle bu kadar emege o para etik midir? dusun saati 25 liraya falan geliyor, ha durumları olmaz seve seve verecek biri zaten hocamız. ruhibirbanyo tabi olmuşa bişey denemez ama, bir yandan şunu düşünüyorum onlar aklı sıra cinlik yapıyor biz mal durumuna düşüyoruz:)


  • lazuri  (07.01.12 15:55:58) 
ah ah, ben hiç anlatamadım kendimi:) tanıdık yaşadıgımız yerden bldiğimiz biri sadece, özel ders istiyor bu cocuguna, bizim cocugu çalıstır ablası degil yani durum.


  • lazuri  (07.01.12 15:57:51) 
anladığım kadarıyla ders ücretini az buldunuz, eğer öyleyse bence haklısınız;

bir kere adamın yaptığı çok ayıp, öncelikle öğrencinin para mevzularına karıştırılmaması gerekir, sonra sizinle açık açık baştan ders ücretini konuşmaları gerekirdi, o zenginliğe erişmiş birinin para konularında biraz daha düşünceli olması gerekir, sonuçta bu da bir iş ve işin karşılığında ne kadar ücret alacağını bilmeden bakalım kendisi iş yapıyor mu o müteahhit bey? çok kızdım lan şimdi..:)

neyse bence çok paraya ihtiyacınız yoksa bırakın dersi, o insanlara iyilik yapmak zorunda değilsiniz, eğer öğrencinin ailesinin durumu o kadar iyi olmasaydı mesele etmeyin derdim.
(bkz: özel ders ücreti/@rodeocu)
  • rodeocu  (07.01.12 16:00:20) 
para az amına koyim. öyle mütæhhitin götüne merso jip girsin.

sen siktiret böyle para uşaklarıyla iş yapmayı. çık git.
  • 9gagger  (07.01.12 16:02:59) 
@9gagger para azı bırak böyle punduna getip enayi yerine konulmak koyuyor.


  • lazuri  (07.01.12 16:15:07) 
fazla okumadım ama cevapları fln saatlik 100 TL alır genelde hocalar.yani gelen hoca her seans başı en az 200 TL almalı.

edit:dediğim gibi herşeyi tamamen okumadım.

edit2:7 kez ders yapmışlar.adam 1500 TL hak ediyo

3. editim:matematik dersi için söyledim
  • semson  (07.01.12 16:43:23 ~ 22:16:33) 
Özel ders, saat üzerinden değil seans üzerinden hesaplanır genellikle.
Yani 7 defa ders yapmışlar.
Eğer öğretmen, tecrubeli bi' öğretmen ise, lise konuları işleniyor ise, matematik veyahut fizik alanında ise seansa 100 lira gibi bi' rakam isteyebilir. Harikalar yaratan biriyse daha daha fazlalarını da isteyebilir.Normaldir.
Ama tutup ilkokul öğrencisine anlatılan temel derslere, ya da lise edebiyat, coğrafya gibi sözel alanlara 50 lira gayet uygun bi' rakam.
Tabi en sağlıklısı, oturup baştan konuşmak. Öğretmenimizin bu işlerde tecrubesiz olduğu belli. Bundan sonra baştan konuşsun mümkünse. İşini yapıyor sonuçta, elbette bedelini isteyecek.
  • Saat1  (07.01.12 16:58:58) 
@saat1, öğretmenimiz para konularında sorunlu biraz, verdigin hesaba göre en az 700 lira alması gerekmiş.


  • lazuri  (07.01.12 17:11:09) 
O zaman sonuna kadar haklı.
Parayı alalı günler geçmediyse aradan, yani dün- bugün aldıysa bir sonraki ders vaktinde yüzyüze konuşssun veliyle. Biz öğrenciyle, seans başı 2 saat olmak üzere x gün ders yaptık , dolayısıyla ödemeniz gereken rakam şudur diye.
Bunda çekinilicek birşey yok. En kötü pahalı bulur, bir daha ders yapmazsınız. Ki söylediğin şartlarda pahalı bulucağını sanmıyorum.
  • Saat1  (07.01.12 17:26:33) 
Öğretmen bedava ders vermi anlaşılan.
Ama bu iyi tecrübe olmuştur, bundan sonra bazı konularda zamanında hareket etmeyi öğrenmiştir. Bunun bilincine varmak da bir kazançtır.

  • uykuyastığı  (07.01.12 17:28:35) 
@uykuyastıgı, dogru söyluyorsun valla cok tokgözlü olmak da iyi değilmiş. ne yapalım 1 musibet bin nasihattan iyidir:)


  • lazuri  (07.01.12 17:39:28) 
Böyle durumlarda öğretmenin söylemesi lazım, neticede deris vercek kişi olan o. Dersi alacak kişi de hadi bi ders çalıştırıver ablası diye de yaklaşmamışken. Ama aynı kapıya çıkıyor işte hepsi, deneyim.
Ben de lise sonda kısa bi süre özel ders almıştım çok yakın tanıdık bir hocadan ama ilk ders öncesinde para durumunu da konuşmuştu adam. Biz de ' ay ne kadar vercez acaba' diye herangi bi strese girmedik sonra.

  • uykuyastığı  (07.01.12 17:45:08) 
belki karşı taraf da bu işin piyasasını bilmiyordur. ne kadar vermesi gerektiğini falan. bi oturup konuşmakta fayda var.


  • zozjotejmnk  (07.01.12 17:46:42) 
oturun konuşun, düşündüğünüz para neyse onu isteyin. siz ders vermek zorunda değilsiniz o da almak zorunda değil sonuçta. Ders talep eden onlar, sizden ders almaya devam etmek istiyorlarsa şartlarınıza da saygı göstermeleri gerekir.


  • efx  (07.01.12 21:01:09) 
Bak sana en güzel formül: Burdan sonrası için "Vaktim yok" diye bahane uydursun, "İşlerim yoğunlaştı" desin vs. Sonra o müteahhit piyasadaki başka hocaların kaç para istediğini görünce ya geri döner tırım tırım, ya da söz konusu öğretmen en azından o eziyetten angaryadan kurtulur sorunsuz bi şekilde.


  • Dağlarca  (07.01.12 23:12:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.