[]

beyin paslanır mı-paslanırsa açılır mı?

diyelim ki zehir gibi çalışan bi kafanız var, ama araya yaklaşık 7 yıl gibi bir süre giriyor, çeşitli nedenlerle bu süreçte yeterince işletemiyorsunuz kafanızı. yani tempo düşüyor genel olarak, zorlayıcı bir durumla karşı karşıya kalmıyor. zihinsel yetiler paslanır mı, eğer paslanırsa nasıl açılabilir? egzersizler, çalışmalar vs. var mıdır?




 
zihinsel yetiler paslanır. bundan 7-8 sene önce yapabildiklerimi artık yapamıyor, anlayabildiklerimi artık anlayamıyorum. beyni çalıştırmamaktan kaynaklanıyor hep bunlar. çalıştırdıkça açılacağını umuyorum, hala umutluyum yani.


  • devilred  (06.01.12 00:39:49) 
yaş ilerledikçe sinaps sayın düşer, bunun kaçarı yok.


  • cro magnon  (06.01.12 00:42:58) 
ne yapmak lazım? egzersiz tarzı vs.


  • spesifikasyon  (06.01.12 00:44:45) 
kullanman lazım. çizim yapmak, matematiksel ve analitik işlemler yapmak, kitap okumak gibi şeyler mesela.


  • cro magnon  (06.01.12 00:46:49) 
ben de eskiden hiçbir şeyi unutmazdım,ayrıca yazı yazma yeteneğim daha gelişikti. lisede kopyalar kopyalar kopyalar. hiçbir şey üretmek yok, doğru dürüst yazı yazmak yok. kısacası aklı çalıştırmak yok. üniversiteye gelince farkettim ne kadar dingilleştiğimi. her şeyi unutan, yazı yazmaya bile üşenen, yaratamayan, saçma sapan bir insan oldum. paslanıyor yani bence.


  • niluk  (06.01.12 00:52:27) 
ya ama kapasite sabit gibi bişey değil mi. illa ki normal seyirde düşüşler olacaktır. ama insan bunu şöyle karşılaştıramaz mı, 7 yıl önce azcok aynı zekada oldugu insanlarla bugunku durumunu karşılaştırarak. benim kastettiğim normalin ötesinde bi geriye düşüş. cro magnon kitap okumanın analitik zekaya katkı sandıgını dusunmuyorum ya:/


  • lazuri  (06.01.12 00:55:14 ~ 01:00:51) 
tek önemli olan analitik zeka değildir kitap visional zekaya ve hafızaya faydalı olabilir ziyadesiyle.


  • cro magnon  (06.01.12 00:58:16) 
eskiden de zehir gibi değildi farkı algılayamıyorum :S egzersizle belki eskisinden de iyi hale gelir :D


  • madworld  (06.01.12 01:22:45) 
zeka paslanır, kullanılmayan organların körelmesi gibi tıpkı..
aynı şekilde bir kaç yıl sağ elini kullanma kaşık tutmayı falan unutabilirsin. veya klavye kullanmayı.

zihinsel güç bildiğim kadarıyla 2'ye ayrılıyor. birisi analitik, diğeriyse sözel ağırlıklı. hangisi işine yaraması gerekiyorsa onun üzerine yoğunlaşmalısın geliştirmek için. (re-development)

bundan 5 sene önce aynı zeka seviyesinde olduğunu düşündüğün kişilerle kendini şimdi kıyaslarsan kapasiteni görmüş olmazsın. kapasite diye bir şey yok ayrıca. ne mimar sinan mimar olarak doğdu, ne steve jobs steve olarak. gelişim bitmez, ölene kadar devam eder.

zihnin körelmesiyle ilgili olarak yaş geçtikçe bazı dokular tahrip oluyor bu kesinlikle doğru. yaşa bağlı pek çok hücrede lipofuksin pigmenti biriktiği söylenir. bu pigment hakkında pek fazla şey bilinmiyor sadece yaşla birlikte arttığı biliniyor.

kişisel düşüncem, yaşla geçtikçe öğrenmeye ayrılan zaman azalır, şartlar gereği insan makineleşir. zeka gerektiren bir iş yapmaz, düşünmeden yapar çoğu şeyi. bu yüzden beyin fonksiyonları zayıflar. mesela bugün pek çok hekimde emeklilikten sonra alzheimer görülmekte. bunun sebebi de tamamen aynıdır.

karşılaştıracağın insanlar zaman içinde senden daha doğru işlerle meşgul olmuş olabilirler. bu onların zeka seviyelerini arttırmış, senin ise gerilemiş olabilir. bunu hakaret olarak anlamazsın umarım.

açıkçası durum bu oturup kendini eğitmekten başka yapacak bir şey yok. (ayrıca sabır şart)
  • istenmeyen_adam  (06.01.12 01:27:57) 
@istenmeyen_adam, tabi ki alınacak birşey yok. ben bunun tespitini yaptım zaten, dogru işler konusunda haklısın kesinlikle. benim sorum da işte bu işi geri döndurmenin bir yolu var mıdır? tespiti yaptım çare arama bölümündeyim yani.


  • lazuri  (06.01.12 01:37:13) 
yorumlara bakmadan ilk sorunun cevabini kendimce yanitliyorum : kesinlikle paslanir ama sonrasinda acilabilir.


  • cccbehzatccc  (06.01.12 01:42:22) 
balıkyağındahi epa-dha zekaya faydalıymış hacı. ondan da iç.


  • ya ben lan neyse  (06.01.12 06:49:55) 
kullan açılır tabi.

fakat çok analitiğe abanma sonra bir anda mala bağlıyosun. azcık ağır kod yazdıktan sonra insan içine çıkınca mala bağlıyorum mesela ben.
  • yuto  (06.01.12 11:53:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.