[]

alternatif tarih? savaşlar tersine bitse ne olurdu?

1) birinci dünya savaşı almanlar ve osmanlı kazansaydı,
2) WW2 keza, tersine sonuçlansa hitler yenilmeseydi,
3) Viyana kuşatması başarılı sonuçlansaydı,
4) amerikan iç savaşında konfederasyon kazansa,

neler olurdu? tarih nasıl şekillenirdi? (edit: evet, hepsini zincirleme olarak değil, bağımsız düşünüyoruz.)

5) benzeri örnekleri de bekliyorum.

 
Birincisi için söylüyorum bu sefer Osmanlı ile Almanya savaşmaya başlardı. Dünya iki hükümdara dar, bir hükümdara fazla. (bkz. Osmanlı ve diğer büyük Türk devletleri arasındaki savaşlar / Ör: Yıldırım Beyazıt-Timur )


  • poyrass  (05.01.12 22:51:03) 
1- Osmanlı, almanya'nın himayesine girerdi. doğuya doğru yayılırdı osmanlı. avrupayı, almanya şekillendirirdi. hindistan'a büyük bir askeri çıkarma yapardı almanya ve osmanlı ortaklaşa.


  • bilmemkacincinick  (05.01.12 22:57:00) 
bu konulara girildi mi çıkmak zor olur ama kısaca;

1- almanya bir süre içerisinde osmanlı'yı tam anlamıyla avucunun içine alır. osmanlı'nın yıkılışı ertelenir ama engellemez çünkü bu kadar geride kalmış bir devletin modern dünya şekillenirken hala varolması beklenemez.
  • hayley williams ile evlenecek genc  (05.01.12 22:57:39) 
bu şekilde ancak hayal ürünü şeyler çıkarılabilir, mantıklı sonuçlara varmanın pek olası olduğunu düşünmüyorum fakat yine de kafa yormak eğlenceli oluyor:

hepsini zincirleme olarak değil bağımsız olarak düşünüyorum:

1- osmanlı o bitik haliyle savaş falan kazanamazdı. kazanılacak savaş varsa almanlar kazanırdı. osmanlı alman etkisini yakından hisseden yarı bağımsız, alman ekonomik güdümünde bir devlet olurdu. doğal kaynaklarını alman şirketleri sömürürdü. imparatorun yahudiler hakkında hitlerden geri kalmayan düşünceleri bir soykırım olmasa da yine bu topluluğu hedef alan olayların gelişme ihtimali olduğunu gösteriyordu. ingilizlerin ve fransızların denizaşırı toprakları ve sömürgeleri alman kontrolüne geçebilirdi ve bu da alman kültürünün dünyaya yayılmasına sebep olabilirdi. ayrıca almanya totaliter prusya rejimini devam ettirip komünistlerin batı avrupaya yayılma çabalarını engelleyebilirdi. faşist-totaliter rejimler "normal" kabul edilirdi uzun bir süre.

2- hitler yenilmeseydi bir kere rusya diye bir ülke olmazdı. rusya başlarda tarımsal, ilerleyen dönemlerde de enerjisel (nasıl kelimeyse) bir sömürge olurdu. rus halkı da 100 senelik görece özgürlükten sonra toprak köleliğine kaldığı yerden devam ederdi. almanya bütün dünyayı yendiğinde karşı konulmaz bir süpergüce dönüşeceği için her yanda pıtrak gibi faşist rejimler biterdi. ingiltere bile totaliter olurdu. muhtemelen kölelik yeniden başlar, hitlerin beğenmediği kim varsa vasıfsız işlerden kalorifer yakıtına kadar çeşitli alanlarda kullanılırdı. insan hakları beyannamesi falan... teheyy...

4- abd avustralyavari bir ülke olurdu herhalde.
  • hakiki fake  (05.01.12 22:58:03 ~ 22:59:17) 
1) sanayi devriminin o kadar gerisinde kalmış bir Osmanlıyı Almanya bile taşıyamazdı kanımca sadece imparatorlukların ( çarlık, avusturya-macaristan ve osamnlı) yıkımı biraz daha ertelenirdi bu ikili Fransa ve İngilterenin yaptığını yapabilseydi 2. dünya savaşı yaşanmazdı ve milyonlarca insan ölmezdi belki.


  • rn  (05.01.12 23:12:24 ~ 23:17:33) 
3)viyana kuşatması başarılı olsaydı, osmanlı almanya'ya dek ilerleyebilirdi. bu durumda daha sonra müttefik olmaları ihtimali azalırdı.
1) 1910'larda osmanlının hala orta avrupada toprakları olsaydı, 1.dünya savaşı değil ama avrupa vs osmanlı savaşı olabilirdi.
2)bu durumda 2.dünya savaşı yerine 2.balkan savaşı gibi osmanlı'da kazanılan toprakların paylaşım savaşı olabilirdi.
4) konfederasyon kazansa bile eninde sonunda kölelik kalkardı, en azından gümrükleri kaldırır ve ya yine birleşirlerdi. (AB gibi, ya da 1 adım ötesi)
  • skinoskesama  (06.01.12 15:02:58) 
@skinoskesama, bağımsız olarak sormuştum ama olsun.


  • unalub  (06.01.12 15:38:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.