[]

Estağfurullah ve Rica Ederim

Biri hatalı olduğunu söylediğinde ne demeliyiz? "Önemli değil, sorun değil" gibi şeyler olabilir mi? Bu da bebeği doğan birine "güle güle kullan" demek gibi, çiğ geliyor.

Ya biri "sen iyisin, ben iyi değilim" dediğinde? Estağfurullah uygun bir cevap gibi geliyor, ama sırf alışkanlıktan böyle söylüyorum, anlamını bildiğimden değil.

Estağfurullahın bir onay anlamı da taşıdığı söyleniyor, hem de biraz fazla İslamî duruyor, ya da eski ağzı. Söylemek, yazmak da zor.

"Rica ederim" ise yine garip geliyor. Teşekküre veya özür dilemeye karşılık rica etmek galiba "rica ederim, ne gerek var teşekküre filan" diye bir alçakgönüllülük göstergesi oluyor.

Dilime dolanmış bu sözcükten kurtulmak istiyorum. Mümkünse Türkçe ve anlamı tam karşılayan bir sözcük önerebilir misiniz?

 
ben ikisine de "eyvallah" diyorum.

çok eski ağız geliyorsa "eywallah"ı deneyebilirsin.
  • swallowed arsenic  (27.07.08 15:34:07 ~ 15:36:22) 
özür dilemeye önemli değil demek bence gayet düzgün/normal.
teşekkür ederime de ben teşekkür ederim diyebilirsiniz :P

  • natnan  (27.07.08 15:48:23) 
- özür dilerim
+ önemli değil / sorun değil

  • deckard  (27.07.08 15:57:57 ~ 15:58:03) 
estagfurullah'ın onay anlamı yok aslında.
istiğfar diye ararsanız, göreceksiniz.
çok şık olabiliyor estağfurullah, kullandığınız yere göre.
"canın sağolsun" var, aynı yaşlarda iseniz.
  • cedilla  (27.07.08 16:43:43) 
bir de şöyle bir durum var: arkadaşa ''sen şunu yapamıyorsun bana bırak'' deyince ve ''ne yani sen bana beceriksiz mi diyorsun'' gibi bir karşılık aldığınızda kullanılan 'estağfurullah' da var.
ben de sevmiyorum bu kelimeyi.

  • insanimsi  (27.07.08 16:54:22) 
"estağfurullah" allah istiğfar etsin (allah esirgesin) anlamına gelir. dolayısıyla onay anlamı yoktur yaygın kanının aksine. samimiyet söz konusu değilse belirttiğiniz örnekler için çok fazla seçenek yok gibi türkçe'de. ama karşınızdaki samimi olduğunuz biriyse "salla" bile denebilir...


  • uyuzcan  (27.07.08 20:32:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.