[]

Feminizm

Feminizmin tarihi ile ilgili bir şeyler okuyorum. Biraz okuduktan sonra aklıma takıldı. Şimdi insanların genel olarak feminizme karşı alaycı bir tavrı var. Yok işte erkekleri eleştiriyorlarmış, erkekleri düşman bellemişler, erkek egemen toplumu kırıp kadınları üstün kılmak istiyorlar vs. gibi. Halbuki feminizmin bununla ilgilisi yok. Gayet haklı sebeplerle ortaya çıkmış ve savunma biçimleri açısından zamanla kendi arasında bölümlere ayrılmış bir akım. Abartılı ve saçma biçimlerde savunanlar olsa dahi feminizm en temelinde güzel bir şey değil mi? Niye insanlarda böyle aşağılayıcı bir hava hakim? İnsanların, feminizmi uç noktalarda savunan kişilerin görüşlerini göz önüne almasından mı kaynaklanıyor yoksa genel bir cahillik mi söz konusu? Yoksa ben yanlış anladım da okumaya devam mı edeyim?




 
genel bir cahillik söz konusu, evet. öğrenmek ve karşındakinin argümanını dinlemek konusunda da bir isteksizlik. okumaya devam edin siz tabii.


  • desideratum  (04.01.12 00:42:11) 
Kendisini yeniden üretmeyi iyi bilen hatta yeni sistemlere de kendisini adapte etmeyi layıkıyla başaran ataerkillikte aramalısın cevabı diye düşünüyorum. Tüm dünyada kapitalistleşme sürecinde kadının konumu ve en önemlisi aile kurumu açısından güçlü değişimler söz konusu oldu. İlk defa kadın, işçi olarak üretim sürecine katıldı. İlk defa gücünün farkına vardı. Kalabalık aileden çekirdek aileye geçişte eve para getiren kadının güçlenmediğini varsayamayız. Dolayısıyla erkek ve kadının toplumdaki rol paylaşımları sırasındaki çatışma ortamı oluşmasını ve erkeklerin kendilerince bir savunma geliştirmiş olmalarını göz ardı etmemeliyiz. Sırf bu yüzden bile bi erkeklere herhangi bir kadın hareketi öcü gibi gelebilir. :) Bir belgesel önereceğim. Türkiye'de 1970lerdeki kadın hareketini ilk ağızdan anlatıyor. Hatta Şirin Tekeli'nin yıllarca feminist tabirini kullanmaktan neden çekindiğini satır aralarında yakalayabilirsin.

(git: www.sinematurk.com
  • blager  (04.01.12 00:46:31) 
feminizmin ne oldugunu okumak yerıne ıkı atarlanmaya aa bak femınıstmıs bu dedıklerı ıcın tamamen olayı anlamamıslıgın verdıgı tepki bunlar okumaya devam et ki en azından bıkacına ne oldugunu anlatırsan belkı bu sekılde uzun bır surede de olsa alt edılebılır bu yalan yanlıs bılen fakat kendını bılge sanan kişiler.


  • dyg*dyg  (04.01.12 00:46:43) 
feminizm temelinde kadın egemen bir toplum kurmak amacı ile ortaya çıkmış bir akım iddia edilenin aksine. daha sonradan biraz daha değişerek kadın erkek eşitliğini savunur hale gelse de günümüzde de kadın üstün toplum amaçlıyor.

kendi düşüncemi söyleyecek olursam, evet, feminizme alaycı yaklaşıyorum ben de. zaten kadınların -her ne kadar bunu kadınlar da istemese bi nebze- kadınlıklarını bir silah olarak kullanıp erkeklerin fersah fersah önünde oldukları/önüne geçebildikleri bir dünyada yaşıyoruz. ondan bence.
  • klassno  (04.01.12 00:48:53) 
@klassno feminizm kadın-erkek eşitliği ile ilgili olmaktan bir 30-40 yıl önce çıktı. kendi fikrinizi şekillendirmeden önce okusanız azıcık keşke.


  • desideratum  (04.01.12 00:52:51) 
çünkü her alanda olduğu gibi politikada da kadınları "kendi" alanlarında görmek istemiyorlar ve içinde "kadın" olan her şeyi küçümsüyorlar. sebebi bu. trafikte veya futbolda kadınların bu denli dışlanmasının nedeni hep "kendi alanına tecavüz" algısıdır erkeklerde. korkuyorlar kadınların "birey" olarak var olabilmesinden.

not: burada bahsettiğim "erkek" tanımı, erkekegemen iktidarı içselleştirmiş, normalleştirmiş erkekler. neyse ki onlardan değilim.
  • yazaryan  (04.01.12 00:53:14) 
@klassno

İşte ben de şunu merak ediyorum, niye koskoca feminizm tarihinden tek bir düşünce şekli çekip çıkartılıyor ve "işte bak feminizm budur ve komiktir" deniliyor? Yani ben kadın egemen toplumu savunan bir düşünce şeklini benimsemek istemiyorum. Feminizmin ortaya çıkma sebebine aykırı zaten bu. 2012 yılında feminizmi savunuyoruz diye bu illa evrimleşen feminizmi savunuyoruz anlamına mı geliyor?
  • trinitrotoluen  (04.01.12 00:54:40 ~ 00:55:38) 
Gördüğünüz gibi hala "kadın egemen" toplum kurma amacı var, o yüzden dalga geçiyorum diyen de çıkıyor..

Derdi eşitlik ve özgürlük feminizmin, o yüzden siz denilenlere aldırmayın, genel cahillik meselesi. Uçlarda savunanlar varsa bile esas dert eşitlik ve özgürlük. Hegemon erkeklik kodlarını kırmaya çalışmak.. Falan filan.
  • hayal bilgisi  (04.01.12 00:54:58) 
Biraz da klassno'nun yazdıkları üzerinden gitmek gerekirse; ilk kadın hareketleri biraz da biz buradayız çığlığıydı. İnternetten kaynak göstermek istemiyorum affola. Diğer atılımlara dikkat çekmek gerekir diye düşünüyorum. Pek başarı elde edemeyen liberal feministler kadının toplumdaki yerini bilip sisteme saldırmadan belki de reformist bir şekilde hak kazanmak istemişlerdir. Sonraki aşamada marksist feministler, sosyalist feministler sorunu birazda kapitalizmde aramışlardır. Muhtemelen herkesin aklında oluşmuş olan korkulacak tabir feminist radikal feministlerin doktrinleri doğrultusunda açığa çıkan kadın hareketi imajından kaynaklı bir durum. (bkz: radikal feminizm )


  • blager  (04.01.12 00:59:29) 
benim hedeflediğim toplumda, ütopyamda, kadın erkek eşit bir tolum var. evet bunun için fikirlere ihtiyaç var ancak dünya üzerindeki tüm fikir akımlarında olduğu gibi feminizmde de bozulmalar var. ve evet bahsettiğiniz gibi bu 30 40 yıl önceden, hatta daha önceden başlıyor. ancak bu alaycı yaklaşımın nedeni -bence- bundan başka çıkar yol yokmuş gibi gösterilmeye çalışılması ve bunun -hani bize okumuyorlar diyenlerin olduğu gibi- gerçekten okumayanlar bu işi sırf "feministim ben yha" modunda savunanlar tarafından öne sürülüyor olması.

ayrıca, trinitrotoluen'ın sorusuna gelecek olursak, insan ırkı tarihte hep bir lider aramıştır ya hani, onun gibi bir nevi. burada da, feminizm çatısı altında en çok hangi fikirler öne sürülüyorsa -doğru ya da yanlış- o fikirler genelin istedikleri imiş gibi algılanıyor, bunun üstüne fikri tümden kabul edip gerçek anlamda savunanlar da bir yerden sonra kendi düşüncelerinden sapıp çoğunluğun peşinden gidiyor. bu yüzden de böyle garip bir durum ortaya çıkıyor.

ben de isterim ki kadın ve erkek eşit olsun. ancak dediğim gibi bunun için gerekli fikri alt yapıyı şu an feminizm sağlayamıyor. elden geçirilip, düzenlenmesi lazım.
  • klassno  (04.01.12 01:03:25) 
@klassno

e o zaman sen de çoğunluğun peşinden gitmiş gibi oluyorsun?

@want2

hehe o biraz feministlikten ziyade mallık. "feminikim ben feminik! kimse bir şey yapamaz bana" diyerek bahsettiğin gibi ortalarda dolaşmak gerçekleri görmezden gelmek oluyor.
  • trinitrotoluen  (04.01.12 01:11:26 ~ 01:11:59) 
@trinitrotoluen evet, ben de çoğunluğun peşinden gidiyorum ama benim istediklerim zaten yüzyıllardır ulaşılmak istenen ama ulaşılamayan şeyler. feminizm konusunda ise çoğunluk uçlarda. bu yüzden zaten bu "alaycı tavır" takınılıyor. biraz daha gerçekçi istekler bekliyor insanlar.


  • klassno  (04.01.12 01:13:56) 
kezban türk kızlarının kendi frijit triplerini feminizm adı altında sunup insanı kanser etmesi. sadece erkeklerin değil kendini bilen erkek kadın herkesin canını sıkıyor. öte yandan hakkını arayan her kadını "feminiz la bu" diye aşağılayan taşak beyinli bir erkek kitlesi de var. her sonuç temelde cahilliğe çıkıyor gibi. en temel eğitimlerin daha çocukluktan eksik ve yanlış verilişi. kız erkek ilişkileri, birey olma bilinci, insanların toplumdaki yeri ve saire. bunun sonucu olan kokuşmuş toplum sokakları bilhassa kadınlar için tehlikeli bir yer haline getiriyor. bu da gerçek feminist tavrı pratik hayatta uygulanamaz kılıyor. "ben feministim, istediğimi yaparım, kimse karışamaz" diye rahat dolaşmaya başlarsan bir tenhada sikerler afedersin. ama eğitim en baştan gerektiği gibi verilse hiçbirine gerek kalmaz.


  • atakan pasa hazretleri  (04.01.12 01:18:50 ~ 01:25:11) 
genel kabullere uyan herşey o kadar şematik şekilde, sistemli veriliyor ki, üzerinde biraz düşünülmesi, uğraşılması, önyargıdan bi adım öteye gidilmesi gereken her durum, her kavram, yaklaşım için olduğu gibi feminizm için de kolaya sarılıveriyor insan, içselleştirmek zor zanaat.


  • rn  (04.01.12 08:50:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.