[]

Evrimle ilgili içinden çıkamadığım soru

öncelikle evrim olabilirde olmayabilirde diye düşünenlerdenim. bu duyuruyuda olayı manipüle etmek adına açmadım. samimiyetime inanın. evrimde anlatılan birçok olguyu tutarlı buluyorum fakat bazılarını basite indirgeme girişimi olarak görüyorum.

evrimde insanla maymun(orangutan) aynı ortak atadan geliyor savı var. o yüzden insan üstün bir varlıktır (dine göre böyle) diye bir düşünce yersizdir deniyor. doğaya baktığımızda insan ve maymunun bariz farkları olduğunu görüyorum. yani onlar belki diğer hayvanlardan daha zeki fakat insana yetişemeyecek boyuttalar diye düşünüyorum.

evrime tam manasıyla inan bir arkadaşımla tartışırken bana orangutanların eğitilince yada insanlarla yaşayınca, insani hareketlerde bulunmaya başladığını ve bu da aslında maymunların insanlara uzak bir zekaya sahip olmadığını gösterir dedi.


www.akilli.tv

fakat gel gelelim orangutanların eğitilebilirliği kısıtlı ve bu eğitim zekadan çok ezber mantığıyla alakalı. teorik mantık yerine pratik mantık kazanıyor.

sorum şu: örneğin ilk insan cro magnon bilinen haliyle maymundan pek farklı değil. veya yani maymuna en yakın insan. ve madem maymun ve insan birbirine yakın bir form ve başlangıçtada yakın düzeyde yetilere sahip peki neden insanlar felsefe ve düşünsel biçok yöntemle ilerlemiş ve medenileşmişken maymunlar medenileşememiş? insanlar kendi kendilerini eğitebilir ve evren bilimlerine ulaşabilirlerken maymunlar ulaşamamış?


bizde aynı diğer ekosistemdeki canlılar gibi dünyanın bir parçasıyız ve onlardan farkımız(üstünlüğümüz) yok dendiği için diyorum. umarım anlatabilmişimdir.

 
türlerin kökeni
kör saatci
yaşamın tüm çeşitliliği

kitaplarini okursan dostum fikirlerin az cok cesitlenir ve oturur.
  • serabetan  (03.01.12 16:38:28) 
. Evrim insan maymundan gelir değil, "tüm türler ortak kökenden geliyor" diyor. Ki Human Genom Project neticesinde bunla ilgili büyük somut veriler de elde edildi. (en alakasız canlı ile bile -sallıyorum sinek mesela- genlerimizin yüzde 60-80'i aynı).

. Bilim "İnsan üstün bir varlıktır diye bir düşünce yersizdir." demez. Böyle bir çıkarım bilimsel değil. Kaldı ki beyindeki neo-korteks işlevleri sebebiyle bilimsel metodla tam ters sonuca varılabilir ama yine böyle ifade edemezsiniz, böyle ifade den bilim yapmıyordur.

. Ana sorunuz "neden maymun/orangutanlar evrimleşmiyorken insan evrimleşti?" ise bu soru bilimsel bir sorudur ve net cevabı yok, hipotezler-teoriler var. Sorunuz "Biz ekosistemin parçasıyız ve onlardan üstünlüğümüz yok denmesi yanlış değil mi?" ise zaten bu bilimsel bir çıkarım değildir.
  • there is nothing left for me  (03.01.12 16:46:06) 
@ there
.ben insan maymundan gelir demedim soruyu yanlış okumuşsun. insan ve maymun ortak atadan gelir dedim.

.bilim böyle demiyorsa evrimi savunan kişiler neden böyle diyor?

.evrimi savunan kişilerin söylemine anti tez yaptım
  • neysene  (03.01.12 16:51:34) 
@seçil sen bana nasıl sorusunun cevabını vermişsin. ben ise neden sorusunun cevabını istiyorum


  • neysene  (03.01.12 17:10:18) 
tam olarak sorduğun şeyi açıklamak üzere hazırlanmış bir khanacademy videosu izlediğimi hatırlıyorum bir kaç ay önce. ama nereye baktıysam bulamadım ):


  • melodica  (03.01.12 19:16:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.