[]

[İş Hukuku] İzin, Sigorta ve İş Değiştirme

Bir yere girdik, bir yıl çalıştık ve o 14 günlük bitmez tükenmez izni hak ettik ve başka şirkete geçtik. Ya da henüz hak edemeden başka şirkete geçtik. Bu sıfırlanır mı? Aynı şey SSK primleri, sağlık karnesi için nasıl olur?

Bir de bu primlerin ücrete eşdeğer mi yatırılması gerekir? Şirketin bizi kandırıp asgari ücretten yatırma ihtimali var mıdır mesela?


 
izin çalışılan işyeri için geçerlidir.başka işyerine geçtiğinizde izin hakkınız sıfırlanır.ssk primleri ve sağlık karnesi kaldığı yerden devam eder.primleri de işveren kafasına göre yatırabilir evet.


  • karamell  (25.07.08 19:48:53 ~ 19:49:19) 
Peki primlerin olması gerekeni net veya brüt ücret kadar filan mıdır?


  • fadetoreality  (25.07.08 19:54:38) 
tam olarak emin değilim ama primler brüt maaş üzerinden hesaplanıyor sanırım.ama neye göre hesaplandığını bilmiyorum malesef.


  • karamell  (25.07.08 22:41:59) 
primler brüt maaşınız üzerinden hesaplanır. prim matrahı en düşük asgari ücret kadar, en yüksek de asgari ücretin 6,5 katı kadar olabilir.

izin süreleri yeni işyerine geçildiğinde sıfırlanır. ama eğer hak edip de henüz kullanmaya fırsat olmadan işten ayrılmışsanız izin süresi kadar ücreti işverenin nakit olarak ödemesi gereklidir. hak ettiğiniz izin havaya gitmez yani.
  • kibritsuyu  (26.07.08 10:13:28 ~ 10:14:09) 
sorunun son kısmını görmemişim. primler brüt ücretiniz üstünden yatarama elbet işveren sizi kandırıp asgari ücret üzerinden yatırabilir. hatta çoğu işyeri de böyledir. daha doğrusu işverenini kandırmazlar da açık açık söylerler "senin sigortanı yapacam ama asgari ücret üstünden" diye. yasal değidir ama kurumsallar hariç çoğunluk böyle yapar.

"sigortamı gerçek ücretim üzerinden yatıracağını söyledi ama yatırıp yatırmadığını bilmiyorum. ne yapayım" derseniz iki yolu var.

birincisi internetten girip hizmet dökümünüze bakabilirsiniz.

ikincisi de, işveren kimi ne kadardan gösterdiğinin yazılı olduğu aylık prim ve hizmet belgesinin duvara asmak zorundadır. sırf işçiler görebilsin diye asmak zorundadır. hatta "bu işyerinde na şu kadar asgari ücret uygulanır" yazısını da asmak zorundadır ki işçi "haa asgari ücret bu kadarmış, e işveren de beni bu tutar üstünden göstermiş. vay şerefsiz kandırmış beni" diyebilsin.
  • kibritsuyu  (29.07.08 13:51:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.