[]

Uçağın uçması

www.grc.nasa.gov

Aynen bu şekilde sabit hızda uçuyorum. Derken tam güç verdim, hızlanıyorum: e kaldırma kuvveti niye artmıyor ? Hızlanan uçak niye aynı zamanda yükselmeye başlamıyor ?


 
bence bunu kalkışta görebilirsin, sabit tutsan bile uçak havalanmaya başlıyor kendiliğinden


  • hkndgn  (30.12.11 22:07:34) 
hacı uçağın motor gücü DRAG olayına
sürtünme thrust olayına
yerçekimi weight olayına
ve uçağın kanat yapısı lift olayına sebep oluyor...
sadece gaz vermen lift olayını bağlamaz, kanatları uçağın yükselebilmesi için gerekli konuma getirmen gerek...yani uçağın yükselmesini sağlayan şey motor kuvveti değil kanatların açısı...
www.pistbasi.com
  • velie  (30.12.11 22:13:34 ~ 22:14:11) 
hızlandıkça yükselir, değişen hızlarda irtifayı sabit tutmak için kanatçıklardan trim ayarı çekilir.


  • r_u_h  (30.12.11 22:19:34) 
demek istediğim şu: havanın kanadın üzerinden daha hızlı akması, daha çok kaldırma kuvveti yaratmayacak mı ? sabit hızda sabit irtifada uçarken kaldırma=ağırlık. e ben hızlanınca kaldırma>ağırlık olmuyor mu ? olmuyorsa neden olmuyor ?

edit: @r_u_h bu manüel bir olay mı yoksa uçuş bilgisayarı mı hallediyor ?
  • celeron 300a  (30.12.11 22:20:30 ~ 22:22:12) 
Oluyor, zaten uçak da bu şekilde kalkıyor. Pistte hızlanıyor, hızlandıkça kaldırma kuvveti artıyor ve bu şekilde yükseliyor.

Daha sonra kanatların üzerindeki çeşitli mekanizmalar kaldırma kuvvetini azaltıp arttırmaya yardımcı oluyor. Emin değilim (yanlışsam düzeltin, fikir yürütüyorum), ancak inişte ve kalkışta flapların açılmasının sebebi bu olabilir, kanatların şeklini değiştirip düşük hızda kaldırma kuvvetini arttırmak amaçlı olabilir.

Tabii ki pilotların elindeki kumandanın (adını unuttum şimdi) da hava akımına etki etmesi olayı var.
  • metalik  (30.12.11 22:52:18) 
Levyeyi cekmezsen ne kadar da hzilansan ucagi kaldiramazsin, ufurmeyelim beyler..


  • egostatic  (31.12.11 00:58:23) 
evet flaplerin açılmasının sebebi bu.
manuel veya bilgisayar ayarlama oayı uçağina göre değişir. F16 gibi avcılarda veya büyük yolcu uçaklarında uçuş bilgisayarı bir yere kadar ayarlar, Cessna gibi küçük uçaklarda ise manue ayarlanır.
Pilot değilim, zaman zaman simülatör uçuşu yapıyorum, yanlışım varsa düzeltilsin lütfen.
  • r_u_h  (31.12.11 00:59:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.